Налаштування
Шрифт:
  • А
  • А
  • А
Колір:
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
Фото
  • ЧБ
  • Колір
  • Вимк.
Повна версія
Йокс ополіскувач концентрат флакон 50 мл
0,00 ₴
IVAX Pharmaceuticals (Чехія)
Арт.
10748
У список

Йокс ополіскувач концентрат флакон 50 мл

IVAX Pharmaceuticals (Чехія)
Дивитись аналоги Немає в наявності
0,00 ₴
Залишилися питання?
Ми раді допомогти
Ціни дійсні тільки при покупці онлайн, ціни в роздрібній мережі можуть відрізнятися від вказаних на сайті Задати питання фармацевту
Характеристики товара
Виробник IVAX Pharmaceuticals (Чехія)
Форма товару Концентрат
Штрих-код 8594737345913
Об'єм 50 мл
Умови відпуску без рецепта
Призначення Від болю у горлі
Реєстраційне посвідчення UA/1829/02/01
Температура зберiгання не вище 25°C
Інструкція надана держ. реєстром мед. препаратів України
Кортунова Юлія
Перевірено: Кортунова Юлія
Оновлено: 27.03.2024
Провірено
Інструкція

Йокс (Jox) інструкція по застосуванню

Склад

діючі речовини: повідон йодований, алантоїн;

1 мл містить:

  • 85 мг повідону йодованого;
  • 1 мг алантоїну; 

допоміжні речовини: левоментол, лимонна кислота, натрію, етанол 96%, пропіленгліколь, вода очищена.

Лікарська форма

Ополіскувач для горла, концентрат.

Основні фізико-хімічні властивості:

прозора злегка каламутна рідина червоно-коричневого кольору, що нескінченно змішується з водою.

Фармако-терапевтична група

Лікарські засоби, що застосовуються при захворюваннях горла. Антисептики. Код ATX R02A A20.

Фармакологічні властивості

Повидон йодований, дезінфікуюча речовина, що відноситься до групи речовин, що містять йод, виділяє при контакті зі шкірою або слизовими оболонками органічний йод, має широкий спектр протимікробної дії за рахунок безпосереднього на протеїни мікроорганізмів. Вона має частково бактерицидну дію на грампозитивні та грамнегативні коки та бацили, на деякі анаеробні бактерії, дріжджі або цукроміцети, прості віруси.

Препарат також містить алантоїн, який має протизапальну дію, за рахунок чого разом з повідоном йодованим здійснюється терапевтична дія препарату.

Фармакокінетика.

При місцевому нанесенні повідону йодованого на непошкоджену шкіру абсорбція йоду мінімальна. При застосуванні в ротовій порожнині має місце більш виражена системна абсорбція йоду, внаслідок чого може виникнути інтерференція з тиреоїдальними функціями. Йод в організмі перетворюється на йодиди, які накопичуються, головним чином, у щитовидній залозі та виділяються переважно нирками, а також у невеликій кількості зі спорожненнями, слиною, потім. Йодиди проходять через плацентарний бар'єр, проникають у грудне молоко.

Показання

  • Дезінфекція порожнини рота та глотки при запальних та інфекційних захворюваннях: ангіна, фарингіт, тонзилофарингіт, тонзиліт, глосит та стоматит;
  • у складі комплексного лікування з антибіотиками при стрептококовій ангіні;
  • перші симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій

Протипоказання Йоксу

  • Підвищена чутливість до компонентів препарату;
  • герпетиформний дерматит Дюрінга;
  • гіпертиреоз, аденома чи порушення функції щитовидної залози;
  • декомпенсована серцева недостатність;
  • ниркова недостатність;
  • 2 тижні до та після обстеження або терапії за допомогою радіоактивного йоду.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Не рекомендується комбінувати препарат з іншими антисептичними засобами для ротової порожнини та глотки, насамперед – з перекисом водню.

Завдяки своїм окисним властивостям йодований повідон може вплинути на результати деяких діагностичних тестів, таких як виявлення прихованої крові в калі або сечі, або глюкози в сечі. Застосування препарату призводить до помилково-позитивних результатів гемотесту. Може вплинути на результати деяких діагностичних тестів (наприклад, сцинтиграфія щитовидної залози, визначення йоду, пов'язаного з білком, вимірювання радіоактивного йоду) або може конкурувати з йодом, який застосовується для терапії щитовидної залози.

Застосування повидону йодованого слід уникати пацієнтам, які застосовують препарати літію, оскільки їх одночасне застосування може спричинити синергічний гіпотиреоїдний ефект.

Повідон йодований не слід застосовувати одночасно з препаратами, що містять хлоргексидин, сульфадіазину срібла, через можливу часткову неактивність. Повідон йодований взаємодіє з сильними лугами, натрію тіосульфатом, метабісульфіт натрію і тіомерсалом, тому не можна застосовувати препарат одночасно з цими речовинами.

Усі взаємодії проявляються візуально знебарвленням розчину, що свідчить про зниження ефективності препарату.

Не слід застосовувати препарат одночасно з дезінфікуючими засобами, що містять ртуть; мазями, до складу яких входять ферменти, чи бензойною настойкою; препарат несумісний з окислювачами, солями лугів та речовинами з кислою реакцією.

Особливості застосування препарату

Препарат призначений для вживання: не слід ковтати препарат. Якщо протягом 3 діб стан хворого не покращується або спостерігається небажана дія, незвичайні відчуття, потрібна консультація лікаря.

Недоцільно одночасно застосовувати препарат з іншими антисептичними лікарськими засобами, призначеними для застосування у порожнині рота та горла.

При ларингіті препарат можна застосовувати лише у виняткових випадках.

Препарат містить 18,6% етанолу.

Препарат застосовувати з обережністю хворим із печінковою недостатністю. У таких хворих може підвищуватися рівень трансаміназ, тому необхідно контролювати їхній рівень у сироватці крові.

Застосування повідону йодованого може перешкоджати сцинтиграфії щитовидної залози. Не слід застосовувати повідон йодований протягом 1-2 тижнів до початку сцинтиграфії щитовидної залози.

Оскільки неможливо виключити розвиток гіпертиреозу, тривале (більше 14 днів) застосування повідону йодованого або його застосування у великих кількостях пацієнтам (особливо похилого віку) з латентними порушеннями функції щитовидної залози допустиме лише після ретельного співвідношення очікуваної користі та можливого ризику. Таких пацієнтів слід контролювати для виявлення ранніх ознак гіпертиреозу та належного обстеження функції щитовидної залози навіть після відміни препарату (на термін до 3 місяців).

Препарат може залишити плями на слизовій оболонці порожнини рота, зубах, шкірі та одязі. Плями на слизовій оболонці, зубах та шкірі можна видалити алкоголем. Плями на одязі можна видалити за допомогою прання та полоскання з розведеним аміаком (нашатирний спирт), тіосульфатом натрію або водою з милом.

Якщо можливо, зубні протези та подібні конструкції слід видалити з рота до застосування препарату.

Не слід нагрівати препарат перед застосуванням, оскільки розпад активних речовин посилюється на світлі та при температурі вище 40°С.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Немає досвіду місцевого застосування повідону йодованого вагітним жінкам. У новонароджених, матері яких місцево застосовували йод (після вагінального застосування перед пологами або нанесення на шкіру в період вагітності), спостерігався вроджений гіпотиреоз або зоб. Тому повідон йодований не можна застосовувати в період вагітності.

Йод може проникати у грудне молоко. Виявлені концентрації йоду в крові та сечі дітей, яких годували грудьми, були у багато разів вищі за концентрації, які спостерігалися у їхніх матерів, які застосовували повідон йодований. Високі концентрації йоду в сироватці крові можуть призвести до розвитку вродженого гіпотиреозу у дітей, яких годують груддю, тому йодований повідон не можна застосовувати в період годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом чи іншими механізмами

Застосування препарату не впливає на здатність керувати автомобілем або іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози Йокс

Спрей застосовувати місцево на слизову оболонку порожнини рота та глотки.

Дорослі та діти віком від 6 років.

Розведений розчин застосовувати для полоскання або промивання ротової порожнини та глотки. Не слід ковтати розчин. Полоскати або промивати порожнину рота та ковтку 10-15 мл розведеного розчину близько 30 секунд. Застосовувати 2-4 рази на добу, не більше 6 разів на добу, з інтервалом між двома програмами не менше 4 годин.

Для розведення використовувати питну воду температурою 18°С у співвідношенні 1:20-1:40 (а саме: 2,5-5 мл при застосуванні мірного ковпачка або ½-1 чайної ложки на 100 мл води). Освітлення розчину означає зменшення його протимікробної активності.

Пацієнтам похилого віку та пацієнтам з печінковою недостатністю показані такі ж дози, як і дорослим.

Діти

Застосовувати для лікування дітей віком від 6 років.

Передозування

При правильному місцевому застосуванні препарату в ротовій порожнині або горлянці не спостерігалося випадків передозування. Однак у разі проковтування розчину йоду розвивалося гостре отруєння. Пацієнти спочатку відчували металевий присмак у порожнині рота, починалося блювання, біль у шлунку та діарея. Протягом 1-3 діб спостерігалася анурія, набряк голосової щілини з наступною асфіксією, аспіраційна пневмонія або набряк легенів. У деяких випадках спостерігався судинний колапс.

Лікування симптоматичне і спочатку включає стандартні заходи, що запобігають подальшій абсорбції у шлунково-кишковому тракті. Пацієнту необхідно випити молоко та заварений крохмаль. (Для заварювання крохмалю взяти 2 г крохмалю у порцелянову чашку і добре змішати з 8 мл прохолодної чистої води. Додати 90 мл окропу очищеної води. Постійно помішуючи, підігрівати суміш до кипіння (0,5-1 хвилина) і тримати, поки вона не загусне і не стане світлішим.Охолоджувати до кімнатної температури (25°с) і приймати). Якщо не пошкоджений стравохід, можна зробити промивання шлунка. Крім того, необхідно прийняти активоване вугілля та 1-5% розчин тіосульфату натрію, що забезпечує відновлення йоду в йодид. Специфічного антидоту немає.

Побічні реакції Йоксу

Препарат добре переноситься.

Частота виникнення небажаних явищ оцінювалася за таким принципом: дуже часто (>1/10), часто (≥1/100, <1/10), нечасто (≥1/1000, <1/100), рідко (≥1/10000) , <1/1000) дуже рідко (<1/10000), включаючи окремі повідомлення.

З боку імунної системи:

  • дуже рідко – анафілактичний шок.

З боку шлунково-кишкового тракту:

  • рідко: сухість у роті.

З боку шкіри та підшкірної клітковини:

  • рідко реакції гіперчутливості, включаючи кропив'янку;
  • дуже рідко ангіоневротичний набряк. Також можливі свербіж, гіперемія.

Загальні порушення та зміни у місці введення:

  • нечасто: печіння у місці застосування (особливо у дітей), сухість у роті.

Пошкодження, отруєння та ускладнення при проведенні процедури: йодизм (металевий присмак у роті, посилення слиновиділення, набряк очей, гортані, легенів, висипання на шкірі, шлунково-кишкові розлади, системні прояви у вигляді метаболічного ацидозу, гіпернатріємії, порушення функції нирок, після тривалого застосування.

Термін придатності

3 роки.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25°С у захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 50 мл у флаконі; по 1 флакону разом із мірним ковпачком у коробці.

Категорія відпустки з аптеки

Без рецепта.

Завантажити повну інструкцію

Відгуки користувачів

Цей продукт ще не має відгуків.
Залишити відгук
Моя оцінка
Зверніть увагу
Інформація / інструкція до препарату призначена тільки в інформаційних цілях і призначена виключно в інформаційних цілях.
Повідомлення
Зворотний дзвінок
Онлайн чат
Як вам зручніше з нами звʹязатися?
Скасувати
Кнопка зв'язку