Налаштування
Шрифт:
  • А
  • А
  • А
Колір:
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
Фото
  • ЧБ
  • Колір
  • Вимк.
Повна версія
Кетонал Ретард 150 мг таблетки №20
0,00 ₴
Lek (Словенія)
Арт.
3940
У список

Кетонал Ретард 150 мг таблетки №20

Lek (Словенія)
Дивитись аналоги Немає в наявності
0,00 ₴
Залишилися питання?
Ми раді допомогти
Ціни дійсні тільки при покупці онлайн, ціни в роздрібній мережі можуть відрізнятися від вказаних на сайті Задати питання фармацевту
Характеристики товара
Виробник Lek (Словенія)
Форма товару Таблетки
Взаємодія з алкоголем Критична
Бренд Кетонал
Умови відпуску без рецепта
Призначення Знеболюючі
Температура зберiгання не вище 25°C
Інструкція надана держ. реєстром мед. препаратів України
Кортунова Юлія
Перевірено: Кортунова Юлія
Оновлено: 27.03.2024
Провірено
Інструкція

Кетонал Ретард (Ketonal Retard) інструкція по застосуванню

Склад

1 таблетка містить:

  • 150 мг кетопрофену;

допоміжні речовини: магнію стеарат, колоїдний двоокис кремнію, повідон, мікрокристалічна целюлоза, гідроксипропілм етилцелюлоза

Основні фізико-хімічні властивості: білого кольору, круглі, двоопуклі таблетки;

Лікарська форма

Таблетки пролонгованої дії.

Фармакотерапевтична група

Не стероїдні протизапальні та протиревматичні засоби.

Код АТС M01A Е 03.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Кетопрофенє не стероїдним протизапальним засобом, що має аналгезуючу, протизапальну та жарознижувальну дію.

При запаленні кетопрофен інгібує синтез простогландинів ілейкотрієнів, гальмуючи активність циклооксигенази та частково –ліпооксигенази, також він інгібує синтез брадикиніну і стабілізує лізосомальнімембрани.

Застосовується для зняття больового синдрому і лікування запально-дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату.

Фармакокінетика. Абсорбція. Після перорального прийому швидко всмоктується у шлунково-кишковому тракті. Після прийому таблеток пролонгованої дії (по 150 мг 2 рази на добу) максимальна концентрація кетопрофенув плазмі крові (10,4 мкг/мл) відтворюється через 4–6 годин; протягом наступних 12 годин вона зменшується. Біодоступність кетопрофену в таблетках пролонгованої дії становить 93%.

Розподілення. Ступінь зв’язування з білками – 99%. Об’ємрозподілення – 0,1 - 0,2 л/кг. Кетопрофен проникає в синовіальну рідину. Стабільна концентрація кетопрофену в плазмі крові досягається протягом 24 годин після прийому першої дози таблеток пролонгованої дії. При прийомі таблеток пролонгованої дії фармакокінетика кетопрофену суттєво не відрізняється залежно від віку пацієнтів. Кумуляція кетопрофену в тканинах не спостерігається.

Метаболізм та виведення. Кетопрофен інтенсивнометаболізується в печінці за допомогою реакції мікросомального окислення. З організму виводиться у вигляді коньюгату з глюкуроновою кислотою. Періоднапів виведення становить лише 2 години. До 80% введеної дози кетопрофенувиводиться з сечею, як правило (понад 90%) у вигляді глюкуроніду, близько 10% –з фекаліями.

У пацієнтів з нирковою недостатністю виведення кетопрофенусповільнено, період напів виведення збільшується на 1 годину. У пацієнтів з печінковою недостатністю кетопрофен може накопичуватись у тканинах. У пацієнтів старшого віку метаболізм та виведення кетопрофену сповільнюються, однак, це має клінічне значення тільки при порушенні функції нирок.

Показання

Кетонал ретард застосовується затакими показаннями:

  • ревматоїдний артрит;
  • серологічно негативний спондилоартрит (анкілозуючийспондиліт, псоріатичний артрит, реактивний артрит);
  • подагра, псевдо подагра;
  • остеоартрит;
  • поза суглобовий ревматизм (тендиніт, бурсит, капсулітплеча);
  • больовий синдром (пост травматичні болі; після операційніболі; болі при метастазах пухлин);
  • первинна дисменорея.

Спосіб застосування та дози Кетонал Ретард

Дози підбираються індивідуально залежно від стану пацієнт ата його реакції на лікування.

Звичайна добова доза кетопрофену 150 – 300 мг.

Максимальна добова доза кетопрофену становить 300 мг.

Таблетки пролонгованої дії приймають по 1 таблетці 1–2 разина добу.

Таблетки приймають під час їжі, запиваючи водою або молоком (не менш 100 мл).

Для запобігання негативної дії кетопрофену на слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту можна одночасно приймати антацидні засоби.

Побічні реакції Кетоналу Ретард

Найчастіше спостерігаються диспепсія, нудота, метеоризм, біль у черевній порожнині, діарея, запор, розлади травлення, зниження апетиту, блювання, стоматит.

Рідко відзначаються головний біль, запаморочення, сонливість, депресія, безсоння, нервозність.

Дуже рідко відзначалися порушення функції печінки і нирок, розлади зору і шум у вухах.

У менш ніж 1% пацієнтів спостерігались гастрит, випорожнення чорного кольору, кровотеча з прямої кишки, прихована кров у калі, прорив виразки шлунка, шлунково-кишкові прориви, криваве блювання.

Частота розвитку виразки шлунка у пацієнтів визначається факторами ризику, що включають стать, вік, паління, прийом алкоголю, стрес, одночасний прийом таких ліків, як аспірин, кортикостероїди, а також дозукетопрофену і тривалість його прийому.

Кетопрофен може погіршувати перебіг гіпертензії і збільшувати ризик розвитку периферичних набряків.

Дуже рідко розвиваються агранулоцит оз, тромбоцит опенія таанемія.

Рідко відзначалтся висипи на шкірі та інші реакціїгіпер чутливості, такі як анафілактичний шок, бронхоспазм, напад бронхіальної астми.

Протипоказання Кетоналу Ретард

  • Підвищена чутливість до кетопрофену або допоміжних речовин, саліцилатів та інших не стероїдних протизапальних засобів;
  • ерозивно-виразкові ураження шлунково-кишкового тракту встадії загострення;
  • хронічна диспепсія в анамнезі;
  • тяжкі порушення функції печінки та/або нирок;
  • схильність до кровотеч;
  • астматичні напади в анамнезі після застосування не стероїдних протизапальних засобів; риніт (“аспіринова тріада”);
  • вагітність та грудне вигодовування;
  • діти до 14 років.

Передозування

При передозуванні кетопрофену можуть відзначатися нудота, блювання, біль в епігастрії, дуже рідко – криваве блювання, випорожнення чорного кольору, порушення свідомості, пригнічення дихання, судоми, ниркова недостатність, порушення функції печінки та ниркова недостатність.

При передозуванні рекомендується промивання шлунка таприйом активованого вугілля. Лікування симптоматичне; застосовують антагоністигіста мінових Н2-рецепторів, інгібітори протонного насосу, простогландини.

Особливості застосування препарату

Слід застосовувати з обережністю для лікування пацієнтів з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, порушення мизсідання крові, гемофілією, захворюванням Віллібранда, тромбоцит опенією, нирковою та печінковою недостатностями, а також при одночасному призначенні пероральних антикоагулянтів та гепарину, особливо низь комолекулярного.

Як і всі інші не стероїдні протизапальні препарати, кетопрофен може маскувати симптоми та ознаки інфекційних захворювань.

Слід дотримуватись обережності при призначенні кетопрофену пацієнтам з гіпертензією та серцево-судинними захворюваннями, для яких характерна затримка рідини в організмі. Необхідно регулярно контролю вати артеріальний тиск у всіх пацієнтів, які приймають кетопрофен, особливо у пацієнтів ізсерцево-судинними захворюваннями.

При тривалому лікуванні кетопрофеном, особливо пацієнтів старшого віку, необхідно контролю вати формулу крові, а також функції печінки танирок. При кліренсі креатину нижче 0,33 мл/с (20 мл/хв) слід від коректувати дозу кетопрофену.

Лабораторні аналізи. Кетопрофен знижує агрегацію тромбоцитів та збільшує час кровотечі. У 15% пацієнтів підвищуються показники функціональних печінкових тестів. Інколи (менш ніж у 1% пацієнтів) відзначається значне підвищення АЛТ або АСТ.

Застосування в періоди вагітності та лактації

Протипоказано призначення в третьому триместрі вагітності, у першому та другому триместрах застосування препарату можливе тільки в тому разі, коли потенційна користь виправдовує можливий ризик негативної дії на плід.

Призначенняне стероїдних протизапальних засобів у третьому триместрі вагітності може викликати передвчасне закриття Боталової протоки та легеневу гіпертензію у новонароджених, а також пізні пологи.

Грудне вигодовування необхідно припинити на період лікування кетопрофеном.

Вплив на психофізичні здібності. Рідко не стероїдні протиревматичні засоби можуть викликати запаморочення, сонливість. При цих симптомах не слід керувати автомобілем або працювати з механізмами, робота зякими вимагає точних психічних реакцій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Кетопрофен може зменшувати ефект діуретиків та антигіпертензивних препаратів та підвищує ефективність пероральних гіпоглікемізуючих препаратів – похідних сульфанілсечовини, а також деяких проти судомних засобів (фенітоїну). Одночасне застосування кетопрофену тадіуретиків або інгібіторів ангіотензин-конверт ази підвищує ризик порушення функції нирок.

У зв’язку з підвищення ризику кровотечі при одночасному прийомі кетопрофена та пероральних антикоагулянтів або кортикостероїдів пацієнт повинен перебувати під постійним медичним контролем.

При одночасному прийомі кетопрофену та серцевих глікозидів, препаратів літію, циклоспорину та метотрексату їх токсичність підвищується внаслідок зниження екскреції.

Кетопрофен може зменшувати ефект міфепристону, тому міжкурсом лікування міфепристоном та початком терапії кетопрофеном повинно пройтине менш 8–12 діб.

Кетопрофен не слід призначати одночасно з іншими НПЗЗ та саліцилатами.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 0С у недоступному для дітей місці.

Термін придатності

3 роки.

Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.

Завантажити повну інструкцію

Відгуки користувачів

Цей продукт ще не має відгуків.
Залишити відгук
Моя оцінка
Зверніть увагу
Інформація / інструкція до препарату призначена тільки в інформаційних цілях і призначена виключно в інформаційних цілях.
Повідомлення
Зворотний дзвінок
Онлайн чат
Як вам зручніше з нами звʹязатися?
Скасувати
Кнопка зв'язку