Налаштування
Шрифт:
  • А
  • А
  • А
Колір:
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
Фото
  • ЧБ
  • Колір
  • Вимк.
Повна версія
Олія ефірна чайного дерева 10 мл
63,10 ₴
Ароматика ТОВ (Україна, Київ)
Арт.
9931
У список

Олія ефірна чайного дерева 10 мл

Ароматика ТОВ (Україна, Київ)
Немає в наявності
63,10 ₴
Залишилися питання?
Ми раді допомогти
Ціни дійсні тільки при покупці онлайн, ціни в роздрібній мережі можуть відрізнятися від вказаних на сайті Задати питання фармацевту
Характеристики товара
Виробник Ароматика ТОВ (Україна, Київ)
Форма товару Олія ефірна
Штрих-код 48200882
Бренд Ароматика
Об'єм 10 мл
Температура зберiгання спеціальних умов зберігання немає
Інструкція надана держ. реєстром мед. препаратів України
Кортунова Юлія
Перевірено: Кортунова Юлія
Оновлено: 19.10.2023
Провірено
Інструкція

ОЛІЯ ЕФІРНА ЧАЙНОГО ДЕРЕВА

Отримують:

Методом парової дистиляції з листя і пагонів австралійського чайного дерева (Melaleuca alternifolia Maid. ), родина миртові (Myrtaceae).

Властивості олії:

Блідо-жовта або блідо-зелена (блідо-оливковий) легка текуча рідина з сильним характерним пряним, терпко-гіркуватим, камфорним запахом з відтінками запаху мускатного креха, кардамону і евкаліпта.

Основні компоненти олії:

α-туйен, α - і β-пінен, сабінен, мірцен, α-феландрен, α-іу-терпін, цимен, лімонен, 1,8-цинеол, сабиненгідрат, терпінолен, терпінен-4-ол, α-терпінеол, пиперитол, α-копаен, α - і γ-гурьюнен, каріофілен,аромадендрен, гумулен, γ-елемен, α-мууролен, δ-кадинен, кадина-1,4-дієн, глобулол, виридофлорол, гвайол, δ-евдесмол, епі-δ-евдесмол, 1-епі-кубенол. Кількість сесквітерпенових сполук становить близько 4%. В хімічному складі олії міститься 4 компоненти, які навряд чи зустрічаються ще де-небудь у природі: виридифлорен (до 1%), В-терпінеол (0,24%), L-терпінеол (сліди) і аллигексаноат (сліди). Всього у складі олії виявлено понад 480 органічних компонентів.

На думку австралійських фахівців, основним бактерицидним компонентом є терпінен-4-ол. Тому австралійський стандарт на олію чайного дерева (AS 2782-1985) встановив, що продажна олія не повинна містити менше 30% терпінен-4-олу. Висловлювалася думка, що 1,8-цинеол при підвищених концентраціях здатний викликати подразнення чутливих людей. Тому за австралійськими стандартами в олії вміст 1,8-цинеолу не повинний перевищувати 15%. В результаті селекційної роботи в Австралії створюються плантації чайного дерева з низьким вмістом 1,8-цинеолу.

Ця думка, щоправда, не підтверджується результатами медико-біологічних випробувань самого 1,8-цинеолу, виконаними RIFM в 1975 р. Ці результати показали, що навіть 16%-ний розчин 1,8-цинеолу в петролятумі не викликає за 48 годин ні подразнення шкіри людини, ні реакції сенсибілізації. .

Дія:

Антисептична, бактерицидна, противірусна, протигрибкова, протизапальна, імуномодулююча, загальностимулююча, в'яжуча, відхаркувальна, потогінна , антитоксична, протисвербіжна, протиблювотна, бальзамувальна, інсектицидна, ранозагоювальна.

Чайне дерево відоме у всьому світі як сильний антисептик і ефективний загоювальний засіб. Назва «чайне дерево» з'явилося у перших колоністів Австралії, які, використовуючи досвід аборигенів, заварювали листя Melaleuca alternifolia замість чаю. Корінні жителі Австралії вживали листя чайного дерева для лікування ран. Пізніше було встановлено, що сама рослина, відвари листя і ефірна олія володіють антисептичними властивостями і можуть з успіхом застосовуватися для лікування ряду тропічних хвороб.

В двадцяті роки нашого століття почалося ретельне дослідження властивостей олії чайного дерева. У 1930 році в журналі австралійського товариства лікарів з'явилася цікава стаття Моріса Хемфрі (E. Morris Humphery), який встановив, що полоскання горла розчином 2 крапель олії чайного дерева на склянку води радикальним чином виліковує ангіну. Автор також встановив, що ця есенція приносить полегшення при запаленні порожнини рота і глотки. На тогочасних медиків повідомлення про багатопланові можливості застосування листя австралійського чайного дерева справило велике враження. Інтерес до лікувальної дії заново відкритого лікарського засобу виявили і в інших країнах, наприклад, в Англії та Америці. Після цього олію чайного дерева почали використовувати у всіх випадках, коли інші ліки не давали результату, а саме при діабетичній гангрені, шкірному лишаї, стоматології, гінекології і при лікуванні грибкових захворювань шкіри.

Олія володіє здатністю протистояти одразу трьом різновидам інфекційних організмів - бактерій, грибків і вірусів. За антисептичної активності ефірна олія чайного дерева перевершує карболову кислоту в десятки разів. Вона має сильну дію навіть у невеликих концентраціях. Використання ефірної олії в аромалампу дозволяє не тільки дезодорувати приміщення, але і забезпечує майже повну його стерильність, що важливо для профілактики зараження під час епідемії повітряно-крапельної інфекції. Цей могутній антисептичний засіб до того ж сприяє виведенню з організму разом з потом токсинів і зниженню температури тіла (знімає жар при гарячкових станах).

Крім потужного антимікробної дії олія чайного дерева стимулює імунну систему, формуючи захисний бар'єр на шляху розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів і допомагаючи організму ефективно захищатися і боротися з інфекційними хворобами. Олія сприяє підвищенню лейкоцитарної активності крові (активізує роботу білих кров'яних тілець). Усуває запалення і збільшення лімфатичних вузлів. Зміцнюючи імунну систему, олія сприяє поліпшенню стану хворих на Снід. Олія має радіопротекторну властивість, зменшуючи негативні наслідки променевої терапії в період лікування онкозахворювань. Вона також чинить антиканцерогенну дію, перешкоджаючи поділу атипових клітин і зростанню доброякісних і злоякісних новоутворень.

Будучи сильним антисептиком, олія ефективно застосовується при інфекційних ураженнях сечостатевої системи. Покращує стан хворих циститами і уретритами. У жінок знищує патогенну флору піхви і допомагає при бактеріально-вірусних кольпітах і вагінітах, кандидомикозах (вагінальної молочниці), білях. Зменшує свербіж в генітальній і анальній області. Може використовуватися як засіб інтим-косметики, запобігає передачу вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції статевим шляхом.

Покращує травлення, усуває синдром харчової інтоксикації (нудота, блювання, діарея). При ентериті послаблює запальний процес у кишечнику. Виганяє кишкових паразитів. Усуває запальні процеси в ротовій порожнині, очищає слизову рота, знімає наліт з зубів і язика, усуває неприємні запахи з рота.

Забезпечує легку анестезію, тому її розчин на жировій основі використовують в якості першої допомоги для полегшення болю при артриті. Незабаром після глибокого втирання цієї суміші в хворобливі зони настає значне полегшення.

Олія чайного дерева активізує процеси сприйняття і запам'ятовування інформації, сприяє концентрації уваги, є потужним стимулятором розумової діяльності та джерелом інтелектуальної легкості. Розвиває самостійність і швидкість прийняття здорових рішень в складних і шокових ситуаціях. Допомагає швидко «переключатися» з одного предмета на інший. Є ідеальним помічником у виконанні робіт, які передбачають багатогранну розумову діяльність.

У той же час олія чинить седативну дію. Сприяє відновленню організму після стресів і перенесеного шоку. Вдихання паркої олії допомагає заспокоїтися, зняти нервове напруження, неспокій, істеричні реакції.

У професійній дерматології і косметології олія чайного дерева визнана як результативний антисептичний і протизапальний засіб широкого спектру дії. Вона не призводить до опіків навіть на слизових оболонках . Можна застосовувати замість йоду, зеленки та інших традиційних антисептиків. Ефективна при бактеріальних, вірусних, грибкових і паразитарних дерматитах, екземах, гнійничкових і вугрових висипах, запальних інфільтратах. Чинить виражену ранозагоювальну і очищаючу дію на шкіру: витягує гній з інфікованих ран, наривів і карбункулів, усуває бородавки і папіломи, очищає шкіру після вітряної віспи та оперізувального лишаю. При укусах комах нейтралізує отрути і сприяє швидкому усуненню подразнення, свербежу, почервоніння і набряклості. Олія відновлює гомогенне забарвлення і здоровий рельєф шкіри. Сприяє зміцненню волосся і знищення лупи.

Як натуральний репелент для відлякування комах використовують суміш ефірних олій чайного дерева і гвоздики на жировій основі.

Показання до застосування:

Висока антивірусна, антибактеріальна і антигрибкові активність олії дозволяють застосовувати її при широкому спектрі інфекційних захворювань. У медицині багатьох країн світу ефірна олія чайного дерева застосовується при лікуванні інфекцій дихальних та сечовивідних шляхів, травного тракту і шкіри, діабетичної гангрени, педикульозу, укусів комах, а також в стоматологічній та гінекологічній практиці. Холодні і гарячі інгаляції дають хороші результати при гострих респіраторних захворюваннях і приносять полегшення при грипі.

Масаж з використанням олії чайного дерева зміцнить організм перед хірургічною операцією. Настільки ж ефективно його застосування і як засоби відновлення після хірургічного втручання.

Показаннями до застосування олії чайного дерева є грип, застуда, кашель, бронхіти, пневмонія, хвороби, туберкульоз, тонзиліт, ларингіт, синусит, стоматит, гінгівіт, отит, кровоточивість ясен, неприємний запах з рота при пародонтозі у завзятих курців, цистит,уретрит, кольпіт, вагініт, кандидомикози, білі, свербіж в генітальної і анальної області, коліт, гастрит, геморой, варикозне розширення вен, артрити, розтягнення м'язів і зв'язок, укуси комах, нервове напруження, неспокій, істеричні реакції, стреси, гангрена, герпес, оперізуючий і стригучий лишай, рани, виразки, порізи, садна, забиття, опіки (зокрема, сонячні), вугрі, гнійничкові запалення, нариви, фурункули, карбункули,бородавки, імпетиго, педикульоз, дерматомікози, епідермофітії стоп, псоріаз, екзема, укуси комах, свербіж, лупа, випадіння волосся, щоденний догляд за жирною і нечистої шкірою.

Способи застосування:

Для гарячих інгаляцій - 2 краплі олії вносять в інгалятор, тривалість процедури 5-10 хв. При відсутності інгалятора в каструлю з гарячою водою додати 2 краплі олії чайного дерева, накрити голову рушником і глибоко вдихати з закритими очима протягом 5-10 хвилин. Парова інгаляція може бути використана і як парова ванна для обличчя для розширення пір і очищення шкіри від вугрів, прищів і комедонів.

Для холодних інгаляцій нанести 2 - 7 крапель ефірної олії на шматочок тканини або носовичок і вдихати протягом дня.

В аромалампу - 2-5 крапель ефірної олії на 15 м2.

В аромамедальйон: 1-2 краплі.

У ванну — 3-5 крапель олії чайного дерева (або її суміші з ромашковою олією в співвідношенні 1:1), попередньо змішаним з емульгатором (1/4—1/3 склянки молока, сироватки, розчину морської або кухонної солі).

Сидячі ванни: у неповну ванну або таз з теплою водою додати 3-5 крапель попередньо емульгованого олії чайного дерева. Застосовується при вагінальних і уретральних інфекціях.

Ванночки для ніг: 7-10 крапель емульгованої олії розвести в 500 мл гарячої води.

Для збагачення кремів і тоніків - 2-3 краплі олії на 10 мл основи.

Для збагачення шампуню - 30 крапель ефірної олії на 200 мл шампуню. При педикульозі цим шампунем миють голову 2-3 рази на тиждень.

Для масажу концентрація олії чайного дерева в олійній основі повинна бути в межах 2-3%, хоча іноді використовується і 5% розчин (наприклад, при м'язових болях) . На 100 мл рослинної олії -основи - 50 крапель ефірної олії, відповідно на 50 мл основи - 25 крапель ефірної олії 1 столову ложку (15 мл) олії-основи - 7-8 крапель на 1 чайну ложку (5 мл) – 2-3 краплі.

Рефлексомасаж: суміш транспортної олії і олії чайного дерева в пропорції 1:1.

Для аплікацій та масажу після операції - 3 краплі на 10 мл основи.

Для компресів в чашу з водою (за необхідності гарячої або холодної) додати 3-5 крапель олії чайного дерева, занурити у воду шматок фланелі або вати, прикласти до хворого місця.

Для промивання ран: 10 крапель олії чайного дерева додати в 1/3 склянки води.

Для полоскання: 3 - 5 крапель ефірної олії на 1 склянку теплої води, добре перемішати. Полоскати горло і рот при запаленні горла і ясен, виразках на слизовій рота, неприємний запах з рота.

Розчин для інтимних обполіскувань і тампонів: 5-6 крапель ефірної олії вносять в 1 л води кімнатної температури. Використовують в гінекології 2-3 рази в день. Курс лікування — 7-12 днів.

Спринцювання: 5 крапель на 1/2 чайної ложки соди, розвести в 200г мл теплої кип'яченої води.

Розчин спиртовий для розтирання суглобів: 50 крапель ефірної олії розчиняють в 10 мл 96%-го етилового спирту.

Розчин для втирання в шкіру голови: 30 крапель ефірної олії розчиняють у 50 мл 96% етилового спирту і додають 50 мл дистильованої води. Розчин втирають у волосисту частину голови перед сном.

Натуральний репелент: на 50 мл рослинного масла вносять 30 крапель ефірної олії чайного дерева і 5 крапель ефірної олії гвоздичної. Сумішшю змащують тіло.

Пряме нанесення на шкіру чистої олії чайного дерева: використовувати олію безпосередньо з флакона, наносячи легкими постукуючими рухами кінчиків пальців або ватної кульки. Застосовується для лікування грибкових уражень шкіри, бородавок, порізів, опіків, простого герпесу.

Інше застосування:

Широко застосовується в косметичних кремах, лосьйонах і шампунях, входить до складу мила, дезодорантів, дезінфікуючих засобів та освіжувачів повітря. Для парфумерних цілей використовується в невеликій кількості, в основному як тонізуюча добавка. Застосовується в хірургічній і стоматологічній практиці. При додаванні в мастильні олії (до 1%) відбувається поліпшення їх амбразивних характеристик.

В ході другої Світової війни олія включалася в індивідуальні медичні комплекти солдатів, які воювали в тропічних умовах, а також застосовувалася на заводах з виробництва боєприпасів при лікуванні шкірних ушкоджень.

Поєднується з оліями:

Апельсина, бергамота, бігардії, гвоздики, герані (пеларгонії), іланг-ілангу, імбиру, кипариса, кориці, лаванди, лимона, майорану,мандарина, мускатного горіха, розмарину, рожевого дерева, сосни, чебрецю, шавлії, евкаліпта. Компліментарні олії - розмарин, меліса.

Запобіжні заходи:

Не застосовувати при вагітності та дітям віком до 6 років. При нанесенні на шкіру нерозбавленої олії виникає легке печіння, можливо почервоніння шкіри протягом 2-3 хвилин – це нормальна реакція. Масло може викликати роздратування чутливих ділянок шкіри. Уникати попадання олії в очі. У деяких людей можуть бути алергічні реакції. Не застосовувати при індивідуальній непереносимості компонентів олії. Слід враховувати, що вдихання парів олії може викликати деяку сонливість.

Умови зберігання:

Ефірні олії зберігаються у щільно закупорених флаконах з темного скла при кімнатній температурі в недоступному для дітей місці. Уникати потрапляння прямих сонячних променів. Термін зберігання: при дотриманні герметичності упаковки – понад 5 років.

Відгуки користувачів

Цей продукт ще не має відгуків.
Залишити відгук
Моя оцінка
Зверніть увагу
Інформація / інструкція до препарату призначена тільки в інформаційних цілях і призначена виключно в інформаційних цілях.
Повідомлення
Зворотний дзвінок
Онлайн чат
Як вам зручніше з нами звʹязатися?
Скасувати
Кнопка зв'язку