Як тримати псоріаз під контролем

Близько 1.5 млн українців щодня борються з псоріазом. Через зовнішні неприємні прояви хвороби з’являється відчуття скутості, роздратованості та невпевненості.

 Псоріаз - це хронічне неінфекційне захворювання шкіри. Через збій у процесі регенерації шкіри вона починає пришвидшено відновлюватися. Шкіра, яка не встигає відмирати, наростає одна на одну. На ній утворюються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусочки.

Найчастіше лусочки з'являються на колінах, ліктях, голові та тулубі. При важкому перебігу хвороби псоріаз може вражати внутрішні органи та суглоби.

 Хвороба може бути діагностована в будь-якому віці, проте, найчастіше вона проявляється до 30 років.

Науковці досі дискутують про основні причини виникнення псоріазу. Втім, найбільш ймовірними факторами, які впливають на його розвиток є:
 -  спадковість;
 -  неправильний спосіб життя;
 -  вірусні та бактеріальні інфекції;
 -  пошкодження шкіри (порізи, обмороження, опіки, укуси);
 -  зміна кліматичних умов;
 -  стреси.

Псоріаз не лікується повністю, втім, лікарі визначили основні поради, які допоможуть підтримати задовільний стан хворого та знизити прояви недуги аж до 75%:
 -  відмова від куріння;
 -  обмеження вживання алкоголю;
 -  контроль маси тіла;
 -  регулярні фізичні вправи.

 При легкому перебігу хвороби можна використовувати місцеве симптоматичне лікування, призначене виключно спеціалістом. При важкому перебігу псоріазу варто одразу звертатися до лікаря-дерматолога  для отримання спеціалізованої допомоги.


Псоріаз небезпечний своїми ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності:
 -  висипання з гнійним вмістом, які зливаються в одне велике ураження (генералізований пустульозний псоріаз);
 -  злиття еритем, плям червоного кольору з висипкою (псоріатична аритродермія);
 -  ураження псоріазом суглобів (псоріатичний артрит), тому часто пацієнти лікуються і у лікаря-ревматолога.

Для погодження будь-якого плану боротьби з псоріазом потрібно звертатися до фахівців, адже неправильне лікування може лише погіршити ваш стан.