16 продуктів, які не варто зберігати в холодильнику
Які продукти не треба зберігати в холодильнику?
4 серпня, 2024 рік
45
Ми впевнені, що багато хто за звичкою продовжує класти ці продукти в холодильник, щоб вони не псувалися. Але насправді холодильник допомагає зберігати не все. Ось 16 продуктів, які не потрібно класти в холодильник:
- Деякі фрукти. Далеко не всі фрукти потребують холодильника, а навпаки – краще зберігаються при кімнатній температурі. Наприклад, банани – в холодильнику вони чорніють і гниють (якщо стиглі) і повільно достигають (якщо недозрілі). Якщо ви купили перестиглі банани, які не встигаєте з’їсти, то очистіть їх і покладіть до морозилки. Потім вони чудово можуть доповнити будь-яку випічку. Також не потрібен холодильник яблукам, абрикосам, нектаринам та персикам, манго і ківі. Що стосується авокадо, то класти в холодильник можна лише стиглий фрукт, якщо покласти «зелений», то він при холодній температури не дозріє й так і залишиться твердим і несмачним. Також не варто зберігати в холодильнику цитрусові – там вони швидше починають псуватися.
- Картопля, буряк, морква та інші тверді коренеплоди. Якщо зберігати картоплю в холодильнику, вона буде темною, м’якою та солодкою, бо при низьких температурах картопляний крохмаль стає цукром. Тому картоплю потрібно зберігати у сухому місці з гарною вентиляцією. Якщо моркву й буряк покласти до холодильника, вони стануть м’якими, в’ялими та можуть пліснявіти. Тому правила зберігання цих коренеплодів – такі самі, як і картоплі.
- Кавун. Якщо це цілий кавун, то краще покласти його при кімнатній температурі. А якщо ж вже розрізаний, то в холодильник.
- Гарбуз, кабачок, патисон, цукіні. Ці овочі у холодильнику швидко стають м’якими і можуть «зацвісти». Вони мають тверду шкірку, тому чудово зберігаються при кімнатній температурі, а ще краще – у льосі. До речі, гарбуз може лежати усю зиму. Звичайно, йдеться про цілі овочі, якщо ж вони вже нарізані, то зберігати їх потрібно в холодильнику, але не довше двох-трьох днів.
- Цибуля та часник. Правила зберігання цибулі та часнику – такі самі, як і картоплі: не холодильник, а сухе місце х гарною циркуляцією повітря. Якщо ви покладете до холодильника нечищену цибулю, вона швидко стане м’якою і пліснявою. Через надмірну вологість цибуля та часник можуть прорости. Окрім того, їхній специфічний запах вберуть інші продукти, що знаходяться в холодильнику. Якщо ж у вас є почищені цибуля чи часник, то, звісно, їх потрібно покласти до холодильника (на кілька днів), але герметично упакованими.
[banner]
- Мед. Немає необхідності тримати мед в холодильнику – він чудово зберігається при кімнатній температурі. Більше того, в холодильнику мед кристалізується і береться грудочками.
- Помідори та огірки. Водовмісні овочі у холодильнику швидко гниють. Текстура томатів при їхньому зберіганні в холодильнику стає борошнистою. Недовго зберігати в холодильнику можна тільки помідори, що не зовсім стиглі. А взагалі огірки та помідори краще тримати у кошику при кімнатній температурі або купувати їх небагато, щоб швидко з’їдати.
- Хліб. Навіть якщо у вас залишається багато невикористаного хліба, не кладіть його в холодильник – при низьких температурах ймовірність появи цвілі на ньому лише зростає. Зберігайте хліб на столі у хлібниці чи в пакеті. До речі, а печиво – просто у вазочці.
- Кетчуп. Соуси, у складі яких є оцет, не псуються без холодильника. Наприклад, кетчуп.
- Оливкова олія. У холодильнику оливкова олія змінює свою структуру, тому зберігають її виключно при кімнатній температурі.
- Горіхи. Якщо тримати горіхи в холодильнику, вони втратять свій смак. А якщо вони лежатимуть поряд з іншими продуктами, то й взагалі вберуть у себе зайві запахи.
- Крупи та пластівці. Ці продукти не можна тримати в холодильнику, адже вони набираються вологи і починають пліснявіти. Краще зберігати крупи в шафці у паперовому пакеті або спеціальних ємностях для сухих продуктів.
- Консерви та варення. Такі продукти легко зберігаються при кімнатній температурі протягом кількох років. Але якщо ви вже відкрили банку, то, звичайно, зберігати продукт потрібно в холодильнику, але попередньо переклавши його у керамічну чи скляну тарілку.
- Шоколад. Якщо тримати шоколад у холодильнику, то на ньому з’являється білий «наліт» (на поверхню проступають цукор та жири какао-масел). Такий шоколад їсти можна, але його смак зміниться. Так що краще зберігати шоколад при кімнатній температурі. Якщо ж від спеки шоколад плавиться, то його можна покласти до холодильника, але всього на пару днів.
- Спеції. Усі спеції, які ви покладете до холодильника, втратять свій смак, аромат і текстуру через надмірну вологість. Також вони вберуть у себе запахи інших продуктів з холодильника. Тому зберігайте спеції у герметичних пакетах чи ємностях при кімнатній температурі.
- Кава. Попередня рекомендація стосується й кави. Зерна кави (цілі та мелені) вбирають в себе сторонні запахи, а також вологу. Тому замість холодильника зберігайте каву у герметичній тарі у шафці при кімнатній температурі.