Якщо пізно вечеряти, то ризик інсульту зростає на 28%
Пізня вечеря збільшує ризики інсульту і серцевого нападу.
Вчені з Університету Сорбонна (Париж) з’ясували, що у людей, які їдять після 21:00, зростають ризики інсульту та інфаркту. Дослідження, що тривало сім років за участі 100 тисяч людей, опубліковане у журналі Nature Communications. Кожен з учасників фіксував час своєї вечері, а вчені визначали, як це впливало на ризики появи хвороб судин та серця.
Протягом семи років третина учасників вечеряла після 21:00, а ще третина – до 20:00. Виявилося, що за час проведення дослідження у 2 тисяч людей з’явилися хвороби серцево-судинної системи (зокрема, сталися інсульти та інфаркти).
[banner]
Вчені визначили, що у тих, хто вечеряє після 21:00, вірогідність інсульту збільшується на 28%! Коли організм пізно перетравлює їжу, у людини підвищується артеріальний тиск та рівень цукру в крові. Таке систематичне підвищення тиску викликає пошкодження судин, що й збільшує ризики інсульту та інфаркту.
Тому лікарі закликають людей робити останній прийом їжі в ідеалі не пізніше 17-19 годин. Якщо ж повечеряти у цей проміжок часу з якихось причин не виходить, а доводиться їсти пізніше, то порція повинна бути невеликою.