В Одесі після потопу є ризик зараження води та продуктів: як убезпечитися
Що потрібно знати після затоплення: вода, харчі та гігієна.
Нагадаємо, що 30 вересня Одесу накрила сильна злива. За 7 годин випала майже двомісячна норма опадів – 94 мм дощу (а це становить 224% місячної норми). У місті було оголошено червоний рівень небезпеки.
Вулиці Одеси перетворилися на ріки, рух у місті зупинився, були затоплені будинки, а школи перевели на дистанційне навчання. Жертвами цієї стихії стали 10 осіб, багато людей отримали травми.
На жаль, через підтоплення в помешкання, на поля та джерела водопостачання можуть потрапляти збудники інфекційних хвороб і небезпечні хімічні речовини. Небезпечні мікроби можуть потрапити з кладовищ, скотомогильників, хлівів, туалетів, полів і сміттєзвалищ. До того ж вода може містити шкідливі хімікати.
Отже, у Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповіли, як захистити себе від інфекцій.
Воду після потопу пити не можна
Експерти радять не користуватися колодязями та криницями. Пийте лише бутильовану або воду з офіційних пунктів роздачі.
Якщо такої води немає:
- закип’ятіть воду 5-10 хвилин;
- дайте відстоятися;
- обережно перелийте в чистий посуд;
- зберігайте щільно закритою.
[banner]
Які продукти можна їсти
Усі продукти в упаковці, шо намокла, та домашню консервацію з пошкодженими кришками треба викинути. Продукти в герметичній упаковці (пляшки, банки, тетрапаки) можна залишити, але їх перед вживанням:
- очистіть від бруду;
- промийте безпечною водою з милом;
- ошпарте.
Основні правила гігієни
Щоб зменшити ризик інфекцій, дотримуйтеся таких рекомендацій:
- мийте руки з милом перед їжею;
- якщо води мало – користуйтесь антисептиком або серветками;
- посуд після потопу мийте гарячою водою з мийним засобом і ошпарюйте;
- намоклий одяг висушуйте та періть у гарячій воді при першій можливості.