В Україну заборонили ввозити продукти тваринного походження з Угорщини

Україна ввела заборону на ввезення м'яса і продукції тваринного походження з Угорщини через загрозу поширення вірусу ящуру.

Випадок ящуру зафіксовано на одній із ферм Угорщини
Фото из открытых источников

Випадок ящуру зафіксовано на одній із ферм Угорщини, де утримували 1400 тварин. Це перший випадок хвороби в країні за останні 50 років. У зв’язку з цим в Україні посилено контроль у західних регіонах, зокрема в Закарпатській, Львівській, Волинській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. До речі, останній випадок ящуру в Україні був зафіксований понад 40 років тому.

Щоб запобігти поширенню вірусу, Держпродспоживслужба заборонила ввезення на територію України тварин, чутливих до ящуру, генетичного матеріалу, а також сировини та продукції тваринного походження.

[banner]

Ящур це дуже заразне вірусне захворювання парнокопитних тварин, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець і кіз. Вірус передається через прямий контакт із хворими тваринами, заражені корми, предмети догляду, продукти тваринного походження та навіть повітря. Інфіковані тварини страждають від лихоманки, надмірної слинотечі, болючих виразок у ротовій порожнині, на копитах і вимені. Вони втрачають апетит, слабнуть, а в корів значно знижується надій молока.

Люди рідко хворіють на ящур, але можуть заразитися через контакт із інфікованими тваринами або споживання заражених молочних продуктів. При інфікуванні у людини спостерігається підвищена температура, загальна слабкість, головний і м’язовий біль, запалення слизової рота. Також на руках, ногах і в ротовій порожнині можуть з’являтися болючі пухирці, які згодом перетворюються на виразки. Ящур у людей зазвичай минає без серйозних ускладнень, але людина потребує лікування та ізоляції.