Здоровіші ті, хто їсть м'ясо, а не вегани
Що корисніше: тваринний чи рослинний білок?
Згідно нового дослідження, опублікованого у Journal of Nutrition, швидше допомагає нарощувати м’язи м'ясо (у порівнянні з веганськими білковими стравами). Причому навіть при однаковій кількості білка в обох стравах!
Як ми знаємо, саме білок – це важливий елемент, з якого складаються м’язи. Білок людина може отримувати як з тваринних продуктів (м'ясо, яйця, сир, йогурт тощо), так і з рослинних (горіхи, бобові, соєве молоко). Наші м’язи кожні два-три місяці оновлюються, постійно руйнуючись і знову відновлюючись.
[banner]
Отже, у дослідженні узяли участь дві групи людей, яким в один і той самий час подали дві різні страви. Одним веганську – з нуту, кіноа, сої та соєвого соусу. Іншим – страву з м’ясом: яловичина, картопля, зелена квасоля, трав’яне масло і яблучний оцет. Важливо, що обидві страви містили однакову кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів.
Далі дослідники спостерігали за тим, як синтезується білок у організмі учасників дослідження. Виявилося, що у тих, хто їв тваринний білок, процес нарощування м’язів відбувався швидше, ніж у тих, хто їв білок рослинний. Справа в тому, що рослинні продукти гірше засвоюються, адже мають складнішу структуру, ніж тваринні. Вони гірше розщеплюються та всмоктуються у організмі. Також у рослинній їжі менше незамінних амінокислот.
Але це не означає, що люди, які відмовились від м’яса, повинні знову почати його їсти. Просто треба компенсувати те, що рослинні білки гірше засвоюються – і просто збільшити їхню кількість у раціоні.