УЛЬТРАЗВУКОВА ДІАГНОСТИКА ПАТОЛОГІЇ СУДИН

Сьогодні чимало людей стикаються із проблемами судинної системи. Вони призводять до атеросклерозу, цукрового діабету, гіпертонії, інсульту та інших хвороб. Ультразвукове дуплексне сканування – сучасний метод діагностики захворювання судин, що дозволяє дізнатися, чи існує ризик розвитку захворювання судинної системи, а також визначити перебіг хвороби. Де варто робити такий вид обстеження і кому варто цим скористатися?

У МЦСТ «Ваше здоров’я» використовуються найсучасніші методи діагностики судин: ультразвукове дуплексне сканування артеріальної та венозної системи організму. Комплексне УЗД судин точно діагностує стан артеріального та венозного русла, дозволяє лікарю виявити судинні патології та обрати найбільш адекватне лікування, особливо у пацієнтів з підвищеним кров'яним тиском, діабетом, атеросклерозом і гіперхолестеринемією. УЗД дає можливість оцінити розмір просвіту судини, встановити наявність тромбу, його розмір і динаміку подальших змін, оцінити структуру, стан і порушення ходу судин,  визначити клапанну неспроможність вен і її ступінь, дозволяє візуалізувати не лише анатомічні зміни та звуження судин, але й швидкість і напрямок кровотоку.

Нові технології дозволяють проводити дослідження в режимі реального часу. Кількісна і якісна оцінка стану судини відбувається на протязі однієї хвилини з точністю до декількох мікрон.
УЗД дозволяє точно, швидко і достовірно виявляти патологічні зміни в стінці кровоносної судини. Дуплексне сканування - режим, при якому одночасно використовуються В-режим і кольорове допплерівське картування, за допомогою якого виявляють звуження і тромбоз судин, окремі атеросклеротичні бляшки, порушення кровотоку. Сигнал від датчика проходить програмно-апаратну обробку і відображається у вигляді графічного зображення спектра кровотоку. Унікальне програмне забезпечення дозволяє зберігати базу даних пацієнта, та проводити спостереження змін стану організму під час лікування.

Сонні артерії є так званим “дзеркалом” судинної системи організму, якщо атеросклеротичні зміни виявляють в сонних артеріях, то можна запідозрити наявність таких змін і в інших судинах, зокрема в коронарних артеріях.

Якщо пацієнти скаржаться на прояви судинної недостатності - постійні головні болі, шум у вухах, запаморочення та раптове погіршення зору,  підвищений артеріальний тиск і аритмії, слабкість рук або ніг, необхідно зробити УЗД судин шиї та голови.
Основними показами до такого обстеження є перенесений легкий інсульт. Таким чином можна діагностувати можливі ускладнення. Також небезпечною патологією є звивистість сонних артерій, тобто коли вони мають покручену будову. Адже це є фактором ризику розвитку інсульту. УЗД судин шиї здатне виявити патологічні зміни в судинах, звуження просвіту в артеріях (стенози) з визначенням ступеня захворювання, воно може визначити стан стінок судин (в тому числі їх еластичність, гіпотонію або гіпертонус), виявити наявність чи відсутність тромбів, потовщення в стінках судин і атеросклеротичні бляшки. Всі ці параметри становлять повну картину кровотоку в магістральних судинах шиї, що важливо для виявлення шийного остеохондрозу і профілактики інсульту.

Також ми проводимо дослідження артеріальної системи у пацієнтів із неспецифічними скаргами, тобто із різноманітними болями в ногах для виключення або підтвердження наявності судинної патології.

Найпоширенішими захворюваннями артерій нижніх кінцівок є атеросклероз та цукровий діабет. При атеросклерозі іде ураження переважно артерій крупного і середнього калібру, утворення бляшок із розвитком оклюзивно-стенотичних уражень. При цукровому діабеті страждають переважно периферичні дрібні судини, що призводить до розвитку “синдрому діабетичної стопи”. Важливо проводити обстеження судин у пацієнтів з уже встановленим діагнозом для планування подальшої тактики лікування, також  обстежувати в динаміці для контролю якості лікування і ранньої діагностики ускладнень.

обстеження судин нігУЗД вен нижніх кінцівок проводиться пацієнтам із скаргами на:
  • варикозне розширення вен на ногах;
  • "судинні зірочки";
  • набряки гомілок, особливо ті, що з’явилися раптово;
  • "синдром втомлених ніг" до кінця дня;
  • нічні судоми, потемніння шкіри гомілок, трофічна виразка;
  • раніше перенесений тромбофлебіт або тромбоз судин;
  • вагітним жінкам з ознаками захворювання вен.
Якщо відчувається раптовий набряк ніг, болі в ногах при ходьбі, з'являються трофічні виразки на ногах, потемніння шкіри, тоді варто пройти обстеження судин ніг.
Дуплексне сканування  венозної системи дозволяє в першу чергу діагностувати чи виключити наявність тромбозу глибоких вен, також провести точну діагностику варикозної хвороби із визначенням клапанної неспроможності основних венозних клапанів, що дасть можливість судинному хірургу вибрати оптимальний метод лікування.
Це може бути медикаментозна терапія, компресійна терапія, склеротерапія, флебектомія, мікрофлебектомія, перев'язка перфорантних вен, ендовенозна лазерна коагуляція. Якісна діагностика дозволить покращити  результати лікування і зменшити  кількість рецидивів після оперативного втручання.

Є три групи пацієнтів, яким необхідна діагностика судин нижніх кінцівок:
  • Коли у людини з'являється "переміжна" кульгавість, болі, що виникають при ходьбі, відчуваються болі в ногах, лікар має визначити, чи це судинна, чи несудинна патологія. 
  • Потребують обстеження хворі після операції, щоб спостерігати, наскільки ефективним було лікування. 
  • УЗДС вен нижніх кінцівок варто проводити для тих пацієнтів, які відчувають синдром "важких ніг", раптові набряки та  та поява потемніння шкіри на ногах, виразки - ці ознаки можуть свідчити про варикозну хворобу та появою тромбозу глибоких вен.
За допомогою УЗД нижніх кінцівок можна визначити фактичний стан судин ніг, виявити «вік» артерій і їх еластичність, виявити зміни в структурних характеристиках тромбів, ступінь їх впливу на кровообіг і т.д.

Одними із напрямків нашої роботи є ультразвукове дослідження венозної системи малого тазу у жінок, діагностика варикозного розширення вен малого тазу, тромбозу вен малого тазу, що є однією із найчастіших причин синдрому хронічного тазового болю.

Ультразвукова доплерографія - це метод обстеження, який не має вікових обмежень, безболісний, нешкідливий для здоров'я і дозволяє швидко і якісно провести діагностику патології судин.
Дуплексне сканування дозволяє виявити:
  • причину слабкого мозкового кровообігу і аневризму;
  • варикозне розширення і недостатність вен;
  • закупорки і тромбози судин;
  • формування кровоносної судини;
  • потоншення стінок судини.
УЗД судин шиї та головиУЗД судин шиї та голови, зокрема сонних та хребетних артерій необхідно пацієнтам зі скаргами на:
  • головні болі;
  • запаморочення, пов'язані   зі зміною положення тіла;
  • втрату свідомості;
  • раптове погіршення або втрату зору;
  • підвищення артеріального тиску, гіпертонічні кризи;
  • перенесені транзиторні ішемічні приступи та інсульти;
  • перенесений раніше інфаркт міокарда;
  • перенесені раніше операції на судинах;
  • при наявності одного або декількох факторів прогресування атеросклерозу: підвищений холестерин, високий артеріальний тиск, надлишкова вага, куріння, цукровий діабет.
Найчастіше пацієнти звертаються для дослідження судин шиї та голови, коли відчувають запаморочення та головні болі.

УЗД артерій кінцівокУЗД артерій нижніх кінцівок необхідно пацієнтам зі скаргами на:
  • болі в литкових м'язах при ходьбі;
  • похолодання і оніміння, болі в стопах у спокої
  • зміна кольору кінцівки;
  • відсутність пульсу на одній або обох верхніх кінцівках, слабкість у руках при фізичному навантаженні.
Перевагами ультразвукового дуплексного сканування є неінвазивність, нешкідливість, доступна ціна, можливість багаторазового повторного обстеження в динаміці, зокрема, після оперативних втручань. Важливо проводити обстеження судин у пацієнтів із уже встановленим діагнозом для планування подальшої тактики лікування, обстежувати в динаміці, для контролю якості лікування і ранньої діагностики ускладнень. Варто пам’ятати, що якісна діагностика дозволить покращити  результати лікування і зменшити кількість рецидивів після оперативного втручання.

Обстеження проводиться протягом 30-60 хвилин, і дозволяє виявити ураження судин на самих ранніх стадіях, діагностувати атеросклероз, ендартеріїт, стеноз  вен і артерій (звуження просвіту судини) або їх варикозне розширення, визначити наявність тромбів, аневризм, перевірити прохідність, звивистість, стан стінок артерій і вен (їх еластичність, гіпертонус), оцінити кровоток артерій і вен, і приплив крові до тканин, визначити відхилення в судинах, викликані атеросклеротичними бляшками або тромбами.


Медичний центр сучасних технологій «Ваше здоров’я»Медичний центр сучасних технологій "Ваше здоров’я" знаходиться за адресою:
м. Рівне, вул. Данила Галицького, 1.

телефони для довідок
і попереднього запису:

(0362) 64-24-11,
моб. (050) 45-32-169,
моб. (097) 18-31-348.

Графік роботи:

Пн.–Пт.: 09:00–17:00,

Сб.: 09:00–14:00.

 


Ігор Ярославович Корчак
Ігор Ярославович Корчак
Блог автора


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев
    САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ