10 спецій, що «спалюють» жир
Які спеції допомагають схуднути?
Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.
Дієтологи запевняють, що, наприклад, вживання 1 чайної ложки кмину щодня допоможе зменшити вагу на півтора кілограми. А якщо до страв ви будете додавати перець чилі, ви спалите таку саму кількість калорій, як при 20-хвилинній прогулянці. З 10 запропонованих спецій, що «спалюють» жир, пропонуємо обрати ті, що вам до вподоби. Але хочемо зауважити, що перед вживанням якихось з цих спецій краще проконсультуватися з лікарем, адже є протипоказання.
[banner]
Для швидшого і ефективнішого результату схуднення ми рекомендуємо також правильно харчуватися і додати у своє життя фізичну активність. Отже, спеції – «спалювачі» жиру:
- Женьшень. Вчені провели експеримент на мишах, додавши до їхнього раціону женьшень. Виявилося, що ця спеція чудово прискорює обмін речовин і надає енергії. Женьшеню існує кілька видів: корейський, американський, сибірський та мексиканський. Сибірський женьшень, наприклад, корисний для жінок і працює як ефективний адаптоген – тобто допомагає організму адаптуватися до стресу і підтримує його функції в умовах підвищеного навантаження. Також адаптогени можуть знижувати рівень стресу, підвищувати витривалість і покращувати загальне самопочуття.
- Каєнський перець. Ця спеція містить капсаїцин (саме ця речовина дає ту саму гостроту). Також він сприяє такому процесу, як термогенезис – виробництву тепла в організмі за рахунок жиру. А це означає, що каєнський перець пришвидшує «спалювання» жиру і зниження ваги. Вчені виявили, що термогенні речовини покращують метаболізм на 5% і збільшують кількість спалених жирових клітин на 16%.
- Кориця. Ще одна спеція з доведеним ефектом зниження ваги за рахунок покращення обміну речовин. Кориця зменшує рівень цукру в крові і покращує чутливість до інсуліну, тому буде корисною для діабетиків. Корицю для схуднення використовуйте так: щодня додавайте по 1 чайній ложці спеції до каші, чаю або кефіру чи йогурту. Але якщо ви приймаєте ліки для розрідження крові, кориця вам протипоказана.
- Чорний перець. Він містить речовину пеперин, яка має схожі властивості з капсаїцином. Тобто чорний перець стимулює термогенез і підвищує швидкість обміну речовин, знижує відчуття голоду, а отже, допомагає зменшити споживання калорій. Окрім того, чорний перець містить антиоксиданти і сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.
- Кульбаба. Мабуть, не всі знають, що кульбаба (як листя, так і корінь) давно використовується для лікування проблем з травленням та прибирає здуття живота. У кульбабі багато клітковини, яка продовжує відчуття ситості, тобто допомагає контролювати апетит. Кульбаба багата на вітаміни (групи В, А, С, D) та мінерали (залізо, цинк, магній, калій, марганець, холін, мідь, кальцій, кремній та бор). Також кульбаба буде корисною для жінок у період менопаузи.
- Гірчиця. Гірчиця (належить до сімейства хрестоцвітний овоч) містить той самий капсаїцин з його здатністю стимулювати метаболізм і «спалювати» жир. До речі, хрестоцвітні дуже корисні для здоров’я: цвітна, брюсельська і звичайна капуста, а також броколі. Коли купуватимете гірчицю у магазині, обирайте ту, що не містить цукру.
- Куркума. Куркума – це спеція, отримана з кореня рослини Curcuma longa, що належить до родини імбирових. Вона відома своїм яскраво-жовтим кольором і характерним смаком, часто використовується в кулінарії, особливо в індійській та азіатській кухні. Куркума містить речовину куркумін, що «спалює» жир і допомагає схуднути.
- Імбир. Ще одна спеція, яка містить капсаїцин з термогенним ефектом. Імбир стимулює обмін речовин, знижує відчуття голоду, покращує травлення. Окрім того, корінь багатий на антиоксиданти, тому зменшує запальні процеси в організмі.
- Кмин. Насіння кмину покращує травлення, допомагає контролювати апетит, стимулює обмін речовин і працює як антиоксидант. Якщо ви щодня будете додавати 1 чайну ложку кмину до йогурту або кефіру, то за місяць зможете втратити півтора кілограми.
- Кардамон. Кардамон – це спеція, отримана з насіння рослин, що належать до роду Elettaria (зелений кардамон) та Amomum (чорний кардамон). Кардамон покращує метаболізм і травлення, зменшує відчуття голоду і є чудовим антиоксидантом.