Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань
Інтервальне голодування за схемою 16/8 збільшує шанси померти від хвороб серця та судин.
Що таке інтервальне голодування
Інтервальне голодування (періодичне голодування) – це підхід до харчування, який передбачає чергування періодів їжі з періодами голодування. При такому методі люди обмежують часовий проміжок, протягом якого вони споживають їжу, і мають періоди, коли вони нічого не їдять.
Існує кілька популярних методів інтервального голодування, серед яких:
- 16/8. Цей метод передбачає, що людина приймає їжу 8 годин в день, наприклад, з 12 години дня до 8 годин вечора, а решту 16 годин – нічого не їсть;
- Одноразове харчування. Тобто людина споживає їжу лише один раз на день, за один прийом, а решту часу голодує;
- 5/2. Цей метод передбачає, що людина споживає нормальну кількість їжі протягом 5 днів на тиждень, а в інші 2 дні обмежує вживання калорій до 25% від її звичайного рівня, що також може мати період голодування.
[banner]
Інтервальне голодування останні кілька років стало дуже модним методом схуднення. Кажуть, що таке голодування допомагає знизити вагу, зменшує ризики розвитку захворювань серця та цукрового діабету 2 типу, знижує рівень холестерину, а також покращує метаболізм та функції мозку.
Чим небезпечне інтервальне голодування
Гастроентеролог Наталія Сливка на своїй сторінці у Facebook поділилася інформацією, що повністю руйнує міф про користь інтервального голодування.
Вчені провели нове дослідження, що ставить під сумнів користь інтервального голодування. Досліджувалася група дорослих людей з 20 тисяч осіб (немало, погодьтеся) середнім віком до 49 років. Вони протягом 16 годин голодували, а 8 годин – вживали будь-яку їжу. Дослідження тривало у середньому 8 років, максимально – 17 років.
Результати дослідження були представлені на конференції в Чикаго, що присвячена здоровому способу життя та кардіометаболічним ризикам.
Виявилося, що люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.
За словами вчених, такий тип голодування взагалі ніяким чином не впливає на зменшення ризиків розвитку будь-яких захворювань.
Таке дослідження – чудовий приклад того, що короткотривалі результати не здатні передбачити довгострокові наслідки того чи іншого способу харчування.