Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Інтервальне голодування за схемою 16/8 збільшує шанси померти від хвороб серця та судин.

Інтервальне голодування небезпечне
Фото из открытых источников

Що таке інтервальне голодування

Інтервальне голодування (періодичне голодування) – це підхід до харчування, який передбачає чергування періодів їжі з періодами голодування. При такому методі люди обмежують часовий проміжок, протягом якого вони споживають їжу, і мають періоди, коли вони нічого не їдять.

Існує кілька популярних методів інтервального голодування, серед яких:

[banner]

Інтервальне голодування останні кілька років стало дуже модним методом схуднення. Кажуть, що таке голодування допомагає знизити вагу, зменшує ризики розвитку захворювань серця та цукрового діабету 2 типу, знижує рівень холестерину, а також покращує метаболізм та функції мозку.


Чим небезпечне інтервальне голодування

Гастроентеролог Наталія Сливка на своїй сторінці у Facebook поділилася інформацією, що повністю руйнує міф про користь інтервального голодування.

Вчені провели нове дослідження, що ставить під сумнів користь інтервального голодування. Досліджувалася група дорослих людей з 20 тисяч осіб (немало, погодьтеся) середнім віком до 49 років. Вони протягом 16 годин голодували, а 8 годин – вживали будь-яку їжу. Дослідження тривало у середньому 8 років, максимально – 17 років.

Результати дослідження були представлені на конференції в Чикаго, що присвячена здоровому способу життя та кардіометаболічним ризикам.

Виявилося, що люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

За словами вчених, такий тип голодування взагалі ніяким чином не впливає на зменшення ризиків розвитку будь-яких захворювань.

Таке дослідження – чудовий приклад того, що короткотривалі результати не здатні передбачити довгострокові наслідки того чи іншого способу харчування.