Як харчуватися при захворюваннях печінки?

Що можна їсти, коли є хвороби печінки.

При захворюваннях печінки корисна середземноморська дієта
Фото из открытых источников

Лікарка-гастроентеролог Наталя Сливка на своїй сторінці у Facebook спростувала міфи щодо харчування при проблемах з печінкою. По-перше, гастроентеролог каже, що «дієта №5» при захворюваннях печінки – це пережитки «совка» і людина не має так харчуватися. А от принципи правильного харчування – от на що варто орієнтуватися.

«Правильне харчування – це просто. Тримайтеся подалі від великої кількості смаженої їжі, зокрема, страв у ресторанах швидкого харчування. Сирі або недоварені молюски – однозначно ні. Поговоріть зі своїм лікарем щодо алкоголю та здоров’я печінки: залежно від стану вашої печінки вам слід уникати алкоголю», – пояснює Наталія Сливка.

Дієта при хворобах печінки

Гастроентеролог рекомендує харчуватися так:

Клітковина – це дуже важливо для правильної роботи печінки, тому максимально додайте її до свого раціону. До речі, перераховані принципи харчування – це основа середземноморської дієти, яка в усьому світі вважається найкориснішою для організму (це профілактика серцево-судинних захворювань і проблем з печінкою). Ну й не забувайте про заборону на алкоголь, це важливо! Тобто при хворобах печінки потрібно всього лише правильно харчуватися – особливих заборон немає.

[banner]

ВАЖЛИВО! Але існують деякі захворювання печінки з конкретними обмеженнями:

  1. Гемохроматоз. Обмежте вживання молюсків, бобових і м’яса – продуктів, багатих на залізо. Коли готуєте їжу, не використовуйте каструлі та сковорідки з заліза. Також не приймайте вітаміни чи таблетки, у складі яких є залізо.
  2. Хвороба Коновалова-Вільсона. Не вживайте продуктів, що містять мідь (шоколад, горіхи, зерна, молюски, ракоподібні, субпродукти, печінка).
  3. Стеатотична хвороба печінки. При цьому захворюванні печінки необхідно мінімізувати прості вуглеводи (фрукти, сухофрукти, здоба, випічка, тугоплавкі жири). Тобто потрібно знизити калорійність харчування.
  4. Цироз печінки. При цирозі людина повинна вживати достатньо білка, їсти калорійну їжу (у рамках середземноморської дієти, звичайно), обов’язково виключити алкоголь!

Як відновити печінку після антибіотиків

«Бажано, щоб дієта при цирозі включала фрукти і овочі, а також знижену кількість солі. Найбільш значущим є разова кількість їжі і кратність її прийому. Потрібно намагатися розділити свій раціон на 3 основні прийоми (сніданок, обід та вечерю) і 3 перекуси. Пізній вечірній перекус є найважливішим, оскільки він забезпечує енергією організм пацієнта на період нічного сну.
Не потрібно виключати горіхи, помідори,каву (так-так!), какао, бобові – чи що там люблять виключати? Немає ніяких переконливих даних щодо покращення стану при їхньому виключенні з раціону. В цілому дієта пацієнта з цирозом печінки може складатися з різних компонентів, які він любить і які приносять йому задоволення», – каже лікарка.