Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Чим корисний буряк і які вітаміни та мінерали містить.

Буряк - неймовірно корисний овоч
Фото из открытых источников

Буряк – дешевий овоч і є дома у кожного. А чи знали ви, що звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму? Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

Що міститься в буряку

Буряк багатий на такі вітаміни та мікроелементи:

  1. Вітамін А (бета-каротин) – корисний для хорошого зору, слизових та шкіри.
  2. Вітамін С – покращує стан шкіри, підтримує здоров’я слизових, покращує імунітет.
  3. Вітамін В9 (фолієва кислота) – захищає від анемії, покращує утворення клітин крові, корисний для правильного формування нервової системи у плода.
  4. Вітамін В6 – стимулює утворення кров’яних клітин, правильної роботу мозку, покращення обміну речовин.
  5. Магній – підтримує нервову систему, необхідний для роботи серця та м’язів, покращує синтез білків і стимулює вироблення енергії.
  6. Калій – необхідний для підтримки водно-сольового балансу, регулює серцевий ритм і артеріальний тиск, потрібен для правильної роботи м’язів.
  7. Залізо – профілактика анемії, адже бере участь в утворенні гемоглобіну, що транспортує кисень в крові.
  8. Кальцій – це здоров’я кісток, він допомагає м’язам скорочуватися, а також потрібен для передачі нервових імпульсів.
  9. Мідь – покращує засвоєння заліза, важлива для здоров’я кісток, бере участь у формуванні нервових волокон.
  10. Марганець – бере участь в метаболізмі вуглеводів та жирів, регулює рівень глюкози у крові, необхідний для сполучної тканини.

Окрім того, буряк містить такі корисні речовини, як:

[banner]

Чому потрібно їсти червоний буряк

Бетаїн (до речі, саме ця речовина дає червоний колір буряку) має сильні антиоксидантні та антиканцерогенні властивості, тобто захищає від запальних процесів та раку. Окрім того, бетаїн допомагає печінці виводити з організму токсини.

Червоний буряк – природний імуностимулятор, що захищає від різних інфекцій, тому якщо у вас є схильність до ГРВІ, обов’язково у сезон їжте буряк. Також буряк позитивно впливає на мозок і підвищує працездатність, адже покращує транспортування кисню до усіх органів.

Буряк корисний тим, хто хоче схуднути, бо в ньому міститься багато води, клітковини і рослинного білка. Червоний буряк допомагає підтримувати рівень цукру в крові на одному рівні, тому людина довго відчуває ситість. Окрім того, буряк стимулює спалювання жиру.