У одній з київських шкіл – спалах гострої кишкової інфекції

Гостра кишкова інфекція у одній зі шкіл Києва: які симптоми і як захиститися?

У столичній школі 6 вересня зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції
Фото из открытых источников

У столичній школі 6 вересня зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції. Розпочато епідеміологічне розслідування.

«Наразі, всі хворі були бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій. Частина з них перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші – проходять амбулаторне лікування під наглядом сімейного лікаря», – повідомили у Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб.

Що таке гостра кишкова інфекція

Гостра кишкова інфекція – це поширене захворювання травного тракту, викликане бактеріями, вірусами або паразитами, що потрапляють до організму з забрудненою водою, їжею чи через недостатню гігієну рук. Окрім того, збудники можуть передаватися через предмети і від інфікованих людей. Особливо небезпечні кишкові інфекції для дітей, бо здатні викликати у них різні ускладнення. Симптоми і тривалість хвороби залежать від типу збудника кишкової інфекції.

Гострі кишкові інфекції: причини, симптоми, лікування



Гостру кишкову інфекцію лікують насамперед за допомогою підтримки водно-електролітичного балансу, адже часто при хворобі людина втрачає рідину через діарею та блювання. Якщо причина кишкової інфекції – бактеріальна, лікар призначає антибіотики. Зазвичай використовується підтримуюча симптоматична терапія і людина одужує самостійно, але в деяких випадках можливі ускладнення, що потребує перебування у стаціонарі.

[banner]

Симптоми гострих кишкових інфекцій

Серед основних симптомів кишкових інфекцій – такі:



Як не захворіти на гостру кишкову інфекцію

Для профілактики гострих кишкових інфекцій дотримуйтеся таких правил:

  1. Важлива гігієна. Перед тим як брати продукти чи готувати їжу, мийте руки. Обов’язково мийте руки після туалету, не забувайте дезінфікувати кухонне приладдя і поверхні перед приготуванням їжі. Не допускайте появи на кухні комах, гризунів чи інших тварин.
  2. Сира та готова їжа мають бути відокремлені. Тобто сирі м'ясо, риба та морепродукти не повинні знаходитися поряд з іншими харчовими продуктами. Якщо готуєте м'ясо чи рибу, користуйтеся окремими дошками, ножами та тарілками. Сирі м'ясо чи рибу зберігайте в закритому посуді, щоб не було контакту з іншими сирими чи готовими продуктами.
  3. Ретельна термічна обробка. М’ясо, рибу, морепродукти та яйця ретельно проварюйте чи просмажуйте. Страви з цими продуктами доводьте до кипіння і готуйте при температурі не нижче 70 градусів. При приготуванні сік з м’яса чи риби повинен бути прозорим, а не рожевим. Також після приготування та зберігання гарно нагрівайте їжу перед вживанням.
  4. Безпечна температура зберігання. Якщо ви приготували їжу, не тримайте її без холодильника довше двох годин. Також не можна тримати готові страви у холодильнику занадто довго – кожен продукт має свій термін зберігання навіть у холоді. Розморожувати продукти потрібно у холодильнику, а не при кімнатній температурі.
  5. Слідкуйте за якістю води та продуктів. Пити можна лише чисту або очищену воду, це стосується й приготування на воді. Купуйте лише свіжі незіпсовані продукти. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо коли їсте їх сирими. Не ризикуйте з продуктами, у яких закінчився строк придатності – одразу їх викидайте.