УВАГА! Гострі кишкові інфекції: симптоми, лікування, профілактика
Кишкова інфекція: як проявляється і що робити?
- Як передаються кишкові інфекції?
- Симптоми кишкових інфекцій
- Як лікувати гостру кишкову інфекцію?
- Профілактика гострих кишкових інфекцій
У розпал «сезону» гострих кишкових інфекцій ми вирішили нагадати, які їхні симптоми, шляхи передачі, як лікувати кишкові отруєння та запобігти зараженню.
Найпоширеніші гострі кишкові інфекції:
- сальмонельоз;
- кампілобактеріоз;
- ешерихіоз;
- ботулізм;
- ротавірусна інфекція;
- норовірусна інфекція;
- шигельоз;
- холера.
Як передаються кишкові інфекції?
Існує три способи передачі гострих кишкових інфекцій:
- харчовий (через недостатньо приготовані страви, продукти для яких заражені мікроорганізмами; через погано помиті овочі та фрукти тощо);
- контактно-побутовий (брудні руки, посуд, білизна, іграшки тощо);
- водний (через забруднену воду, що сьогодні, на жаль, ще більш актуально після теракту на Каховській ГЕС).
Симптоми кишкових інфекцій
Інкубаційний період (від моменту зараження до перших симптомів) кишкових інфекцій в середньому триває від кількох годин до кількох днів і навіть тижнів. Хвора людина може заражати інших від моменту захворювання до повного одужання. Бувають випадки, коли людина є носієм кишкової інфекції, але при цьому у неї немає ніяких симптомів.
Гостра кишкова інфекція – це захворювання, яке викликає запалення кишківника і може викликатися різними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами або паразитами). Симптоми гострої кишкової інфекції можуть відрізнятися в залежності від причин, але основні – такі:
- Діарея. Один з основних симптомів кишкової інфекції. Стілець стає водянистим або рідким, хворий часто ходить до туалету.
- Блювання. Блювання – це реакція організму на інфекцію або наслідок харчового отруєння.
- Біль у животі. Часто при отруєнні людина може відчувати біль або дискомфорт в області живота. Це може бути пов'язано із запаленням кишківника або м'язовими скороченнями через інфекцію.
- Головний біль і біль у м'язах (симптоми ГРВІ). Інколи при кишкових інфекціях може виникати загальна слабкість, втома, головний біль та дискомфорт у м'язах. Все це може супроводжуватися підвищенням температури тіла і лихоманкою.
- Втрата апетиту. Кишкова інфекція може стати причиною втрати апетиту.
Як лікувати гостру кишкову інфекцію?
При перших ознаках гострої кишкової інфекції відразу зверніться до лікаря (особливо це стосується дітей).
Головне при гострій кишковій інфекції – не допускати зневоднення організму і втрати солей. Ось що важливо робити при кишковій інфекції:
- Гідратація (відновлення водного балансу). Це одна з найважливіших речей при гострій кишковій інфекції. Пийте звичайну чисту воду, аптечні розчини з електролітами або спеціальні розчини для відновлення рівноваги солей та рідини. Уникайте споживання алкогольних, газованих напоїв та кави.
- Дотримуйтесь щадної дієти. Перші кілька днів після появи симптомів утримуйтеся від споживання твердої їжі. Поступово вводьте легкі продукти, такі як крекери, банани, тости, рис, яблука чи пюре з м'яких фруктів. Уникайте жирних, смажених, гострих страв, овочів та молочних продуктів до повного відновлення травного процесу.
- Симптоматичні препарати. Лікар може порекомендувати прийом препаратів для полегшення таких симптомів, як діарея та блювання. Це можуть бути ліки на основі лопераміду або каоліну та пектину. Але пам'ятайте, що ці препарати не лікують саму інфекцію, а лише полегшують симптоми.
- Ентеросорбенти та жарознижувальні препарати. Ентеросорбенти зв’язують та виводять з організму токсини, а жарознижувальні допоможуть, якщо у вас є висока температура (вища за 38,5 градуси).
- Більше відпочивайте вдень і спіть вночі не менше дев’яти годин.
Профілактика гострих кишкових інфекцій
Щоб не «підчепити» гостру кишкову інфекцію, дотримуйтеся таких правил:
- Ретельно мийте руки з милом після вулиці чи відвідування громадських місць, туалету, до та після їжі.
- Якщо ви сумніваєтесь у якості води, то кип’ятіть її не лише для пиття, а й для вмивання, миття рук, посуду тощо.
- Достатньо проварюйте (просмажуйте) продукти тваринного походження (м'ясо, яйця, рибу).
- Гарно мийте овочі та фрукти перед приготуванням. Якщо плануєте їсти їх у сирому вигляді – краще обдайте окропом.
- Слідкуйте за термінами придатності продуктів. Пам’ятайте, що без холодильника готова їжа повинна зберігатися не довше трьох годин.
- Не купуйте ніяких харчових продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не купайтеся у непроточних водоймах.
- Якщо кудись їдете, не беріть з собою продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні продукти, торти та тістечка тощо).
- Частіше мийте з милом та дезінфікуйте іграшки ваших дітей.
До речі, у нас тепер є свій Telegram-канал. Підписуйся, аби не пропустити найважливіше!
Коментарі