ЛІКУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ

Біля 20% подружніх пар в тій чи іншій мірі стикаються з проблемою завагітніти, і ця група з часом поступово збільшується. Одним парам для цього потрібно просто більше часу, і вагітність наступає через півроку, а то й більше, іншим без допомоги лікарів не вдається подолати цю проблему. Майже кожна п’ята пара має проблеми або з безпліддям, або з виношуванням плоду. До того ж на безпліддя однаковою мірою страждають як жінки, так і чоловіки. Завдяки успіхам сучасної репродуктивної медицини безпліддя перестало бути неминучістю - у багатьох випадках ця проблема переборна.
Якщо протягом року регулярного статевого життя без використання контрацептивів вагітність так і не наступила, необхідно починати обстеження. Це ще не означає безпліддя, лікарі вважають за краще говорити про «тимчасову нездатність зачати дитину», яку в більшості випадків вдається виправити.

Що до цього призводить?

Це насамперед вплив запальних процесів, цивілізаційних факторів: зміна стилю життя, харчування, використання хімічних сполук в повсякденному житті, при створенні продуктів харчування, побічний вплив лікарських засобів та інші фактори. Хоча частіше всього причину точно не вдається ідентифікувати, причин безпліддя дуже багато.  Класифікація Всесвітньої організації охорони здоров’я розрізняє 16 причин у чоловіків і 22 — у жінок. На здатність зачаття дитини впливають різні чинники. Причиною чоловічого безпліддя часто є генетичні порушення. Серед причин безпліддя у жінок на першому місці - непрохідність або відсутність маткових труб, порушення овуляторного циклу, порушення слизової матки. Появі малюка нерідко заважають кіста яєчників, поліпи в матці, гормональні збої, інфекційні хвороби. Завдяки успіхам сучасної репродуктивної медицини безпліддя перестало бути неминучістю - у багатьох випадках ця проблема переборна.

Хто і коли повинен звертатися до лікаря за допомогою?

Через рік подружнього життя без запобігання вагітності виставляється діагноз безпліддя. Але щоб не задавнити проблему краще відвідати спеціаліста по цьому профілю через 6 місяців після  життя подружжя для виявлення патології або, можливо, для отримання рекомендацій по корекції поведінки, харчування, виконання яких навіть без лікування  знімуть цю проблему.

Що основне треба отримати пацієнту під час візиту до лікаря?

Основне - це вчасно виставлений правильний діагноз з подальшим вибором правильної тактики лікування.

В світі зараз асоціаціями репродуктологів розроблені чіткі схеми і стандарти, які на 95% дозволяють справитися з проблемою. В Україні ж міністерські накази і протоколи в багатьох випадках вимагають від лікарів підходів, які давно застаріли і дуже часто неефективні або навіть шкідливі. Ми працюємо по рекомендаціях Європейської Асоціації Репродуктологів.

Чи можливо у нас отримати весь перелік допомоги?

Так. Лікар-репродуктолог допоможе підібрати оптимальний і максимально ефективний шлях для подружжя отримати здорове потомство. Після встановлення причини безпліддя обирається шлях її подолання, застосовуючи всі можливі на сьогоднішній день методики, хоча для надання якісної допомоги нам доводиться використовувати принцип кооперації з спеціалізованими клініками інших закладів.

Що робиться в Рівному а що за його межами?

Лікування безпліддя в Рівному ми проводимо згідно рекомендацій Європейської Асоціації Репродуктологів. Обстеження і лікування проводить лікар акушер-гінеколог репродуктолог Корчак Ігор Ярославович.

На першому етапі проводиться ретельна сучасна діагностика чоловіка і жінки, починаючи з повного анамнезу, увага приділяється перенесеним захворюванням інфекційного характеру (хламідіоз, гонорея, мікоплазмоз та інші), способу життя, системним захворюванням, хірургічному втручанню, яке могло викликати труднощі при зачатті -
всі методи діагностики відповідають західноєвропейським стандартам якості. Повний об’єм лабораторних, ультразвукових та інструментальних обстежень, а також медикаментозні лікування та стимуляції ми проводимо на місці, для цього у нас є найсучасніше обладнання.

  • Консервативне лікування жінки (лікування ендокринної патології, гормональна терапія, стимуляція овуляції)
  • Консервативне лікування чоловіка (стимуляція сперматогенезу)

Консервативне лікування повинно продовжуватися не більше одного року (з часом яєчники жінки виснажуються і тоді можливі тільки донорські програми). Біля 70%  пар отримують результат на даному етапі.

На базі відділень хірургії, рентгендіагностики обласного діагностичного центру ім. В. Поліщука ми виконуємо метросальпінгографію – перевірку прохідності маткових труб з фіксацією результатів на рентгенівських знімках.

На другому етапі, якщо є покази і неефективне медикаментозне лікування, проводимо оперативне лікування з лапароскопічним доступом та технологією ультразвукового скальпеля для відновлення функції яєчників та маткових труб на базі відділення хірургії обласного діагностичного центру ім.

В. Поліщука. Там же проводяться деякі операції при патології чоловічої сфери, малоінвазивні ендоскопічні оперативні втручання:

  • Гістероскопічні операції ( видалення поліпів, субмукозних фіброматозних вузлів в порожнині матки)
  • Лапароскопічні операції ( видалення кіст яйників, лікування спайкової непрохідності труб, ендометріозу і ін.)

Не у всіх випадках, особливо якщо патологічні зміни виникли давно і привели до незворотніх змін, можливо добитися результату. Тоді рекомендується наступний третій етап – екстракорпоральне або штучне заплідненя.

  • Екстракорпоральне запліднення in vitro з переносом ембріону в порожнину матки
  • Інтрацитоплазматичне введення сперматозоїда в яйцеклітину (ICSI)

Для пацієнтів цієї групи у нас є цікаві пропозиції: етапне ведення екстракорпорального запліднення в співпраці з кращими спеціалістами провідних клінік України (Києва – Надія, Вікторія; Львова – Інтерсоно; Тернополя – Клініка Хміля; Івано-Франківська; Харкова,). При цьому весь період підготовки і стимуляції пацієнти проходять у нас і тільки на пункцію та перенос  ембріонів відвідують відповідні клініки.

Які переваги у пацієнта при цьому?

Психологічно легше переносити лікування без постійних поїздок в інше місто; можливість вибрати лікаря і клініку з великим практичним досвідом і хорошими результатами роботи; фінансові вигоди – крім економії на поїздках ми пропонуємо нижчі ціни на послуги та можливість оптових знижок на медикаменти; ми можемо, на відміну від спеціалізованих клінік, більше часу приділити пацієнту.

ЛІКУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ у чоловіків та жінок в Медичному центрі "Ваше здоров’я":
Обстеження і лікування проводить лікар акушер-гінеколог репродуктолог вищої кваліфікації Корчак Ігор Ярославович. Основною запорукою успішного лікування безпліддя у чоловіків та жінок є вчасно виставлений правильний діагноз з подальшим вибором відповідної тактики лікування: якісне обстеження - правильний діагноз - ефективне лікування! 

ПРИВАТНИЙ ПРИЙОМ з 9 -00 до 17-00 щодня крім суботи та неділі:
попередній запис по телефону:
(0362) 438310,   0504352182,   0963919708
(0362) 642411,   0504352169,   0971831348.



Ігор Ярославович Корчак
Ігор Ярославович Корчак
Блог автора


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев

    Читайте также

    Блоги на тему «Бесплодие» и «Лечение бесплодия»

    Статьи

    Статьи на тему «Бесплодие» и «Лечение бесплодия»

    САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ