Фищенко Яков Витальевич отзывы

Фищенко Яков Витальевич отзывы. Врач-нейроортопед Института травматологии и ортопедии НАМН Украины. Записатсья на прием к...
4.7
25 092 просмотра
  • Марина
    5 октября, 2023 год

    Корекція сколіозу

    Хочу поділитись своїм досвідом перенесення операції з корекції сколіозу.
    Почну з початку.
    Великою вдачею було дізнатись про можливість корекції хребта за допомогою динамічної конструкції. Тому що коли питання про операцію підіймалось в підлітковому віці - таких технологій ще не було і я чула інформацію про операцію, наслідком якої є обмеження в русі, гнучкості і взагалі велику кількість обмежень після, а також важкий процес реабілітації.
    Минав час, а комплекси стосовно сильної кривизни росли (ступінь кривизни 50 градусів верхній відділ, ~30 градусів нижній, S-образний сколіоз 4 ступеня). До цього ще накладались побоювання стосовно віку (28 років) І враховуючи це мене турбувало питання відновлення після операції, гнучкість хребта в моєму віці та інші можливі ускладнення.
    Але всі сумніви розвіялись після консультації. Яків Віталійович відправив мене на детальний рентген і після провів консультацію, на якій детально описав процес, озвучив приблизний результат після корекції (спойлер: результат перевищив всі прогнози і мої очікування, після операції я не могла повірити своїм очам і моєму щастю не було меж!)
    Наступним етапом було визначення дати операції з Оленою Ігорівною, власне сам запис на операцію, а також вирішення всіх організаційних моментів. За що я також безмежно вдячна, тому що досвід лікування в стаціонарі в мене невеликий. Але все вже було продумано до мене. Мені видали памʼятку зі списком необхідних особистих речей для комфортного перебування під час реабілітації. Також була можливість отримати всю додаткову інформацію в телефонному режимі під час підготовки до операції і подальшого стаціонару.
    Наступним кроком було приїхати за день до операції і госпіталізуватися. І цей день я здавала аналізи і знайомилась з лікарем ( Черватюк Михайло Сергійович), реабілітологом ( Кравчук Людмила Дмитрівна) та анестезіологом ( Щегольков Євгеній Едуардович). Велика подяка лікарям і всьому персоналу за чуйність та уважність. Лікарі завжди були на звʼязку, розгорнуто відповідали на будь-які питання та уважно слідкували за моїм як фізичним, так і моральним станом.
    В день операції мене в назначений час забрали в операційну. Дали загальну анестезію і розбудили мене вже в реанімації. Якщо я не помиляюсь, операція тривала ~ 4,5 години. В реанімації я мала провести ніч. Там мене періодично знеболювали , а також постійно слідкували за моїми показниками ( тиск, пульс, сатурація, температура, тощо). Дозволяли пити воду в невеликих кількостях. Я цю добу не їла, але мені і не хотілось. Майже весь час в реанімації я проспала. Не знаю чи буде ця інформація комусь корисна, але під час операції мені встановили катетер виведення сечі та дренаж. Моментами були болісні відчуття і лежати було досить незручно, але це виправлялось дозою знеболюючого. Також спина знеболювалась додатково і в мене була можливість регулювати інтенсивність подачі цього препарату. Важливий момент, що можна лягати на бік на неоперовану сторону ( надріз робиться поміж ребра з однієї сторони)
    На наступний день мене перевезли в палату і в цей же день почався процес реабілітації. Людмила Дмитрівна допомогла мені сісти, потім встати і за умови відсутності запаморочення можна навіть робити перші декілька кроків.
    На третій день мені прибрали дренаж, а на наступний катетер виведення сечі та додаткове знеболення спини. Це також досить індивідуально і залежить як від лікаря, так і від пацієнта. Моїм рішенням було вставати і самостійно користуватися санвузлом якомога раніше.
    На четвертий день я самостійно сходила на рентген. Мене супроводжував лікар, але якою приємною подією для мене було те, що я вже можу пересуватись на досить великі відстані.
    І так день за днем проходила моя реабілітація. Вранішні і вечірні обходи лікаря і анестезіолога. Планові щоденні крапельниці і антибіотики від медсестри. Та за запитом уколи знеболюючого ( перші дні доводилось звертатись до медсестри в тому числі і посеред ночі).
    Вдень заняття з Людмилою Дмитрівною: кожного дня навантаження трохи збільшувалось і прогрес було видно при кожному тренуванні.
    Моєю порадою буде взяти з собою помічника на перші дні. Тому що не дивлячись на те, що на другий день я вже вставала, все рівно багато процесів ще давалось дуже важко. Наприклад, подати поїсти, допомогти з гігієною, елементарно подати води і тому подібне.
    Коли я пройшла курс крапельниць, антибіотиків і трошки зміцніла - мене готові були виписувати. Приблизний час у стаціонарі 10-14 днів.
    Я отримала виписку з рецептом (при виписці знеболення вже за допомогою пігулок), але в мене, наприклад, за декілька днів до виписки і не було вже необхідності в знеболенні через уколи. Також отримала програму домашніх реабілітаційних тренувань.
    Через 14 днів після операції я приїжджала на зняття швів та огляд лікаря.
    В закінчення скажу, що зробити операцію і пройти весь цей шлях - було моїм найкращим рішенням. Нарешті, я закрила це питання, яке турбувало мене все моє усвідомлене життя. І можу відчувати себе повноцінною людиною, для якої питання жахливо кривого хребта - позаду.
    P.S. Результат для мене справді вражаючий: з 4 ступеня сколіозу з викривленням у 50 градусів в мене залишилось всього 14 градусів!) Найкраща команда з найкращих спеціалістів.
    Достоинства Життя розділилось на до і після у найкращому сенсі цієї фрази.
    Недостатки На період операції і реабілітації треба запастись терпінням. Тому що інколи важко, інколи боляче. Але воно того варте це 100 відсотків!

Последние отзывы

Читать все отзывы

Смотрите также

Мы подобрали для вас еще база врачей, которые могут вас заинтересовать. Воспользуйтесь поиском по сайту, чтобы найти врача

САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ