Вітамін D: чому він такий важливий і у яких продуктах міститься
Що таке вітамін D, чому він так важливий для організму, які симптоми нестачі вітаміну D і у яких продуктах він міститься?
- Що таке вітамін D і як він виробляється в організмі?
- Для чого потрібен вітамін D?
- Симптоми дефіциту вітаміну D
- Скільки потрібно приймати вітаміну D?
- У яких продуктах найбільше вітаміну D?
Дослідження показали, що у 90 % українців восени та взимку спостерігається дефіцит вітаміну D. Тому якщо ви в цей період відчуваєте погіршення настрою та хронічну втому, обов’язково здайте кров на рівень цього важливого вітаміну.
Що таке вітамін D і як він виробляється в організмі?
Вітамін D ще називають «сонячним вітаміном», але насправді це й не вітамін, а стероїдний прогормон. Існує вітамін D у двох формах: вітамін D3 (виробляється під впливом ультрафіолету) та вітамін D2 (потрапляє до організму лише з продуктами). Ще у 1822 році було доведено, що діти, які мало знаходяться на сонці, більше схильні до рахіту, ніж ті, хто частіше бувають на вулиці.
[banner]
Для чого потрібен вітамін D?
Основна задача вітаміну D – допомога у засвоєнні організмом фосфору та кальцію, мінералізація кісток, особливо для правильного розвитку скелету у немовлят та дітей. Окрім того, вітамін D покращує імунітет, тому він також важливий при таких аутоімунних захворюваннях, наприклад, як цукровий діабет першого типу, псоріаз, розсіяний склероз, червоний вовчак тощо. Чим корисний вітамін D:
- мінералізує кістки у дорослих;
- підтримує необхідний рівень кальцію в крові;
- допомагає організму засвоювати фосфор та кальцій;
- підтримує роботу м’язів;
- зберігає здоровими зуби;
- регулює артеріальний тиск;
- стимулює роботу імунної системи;
- добре впливає на стан шкіри та волосся.
Унікальна паста Амосова для зміцнення імунітету
Симптоми дефіциту вітаміну D
Недостатній рівень вітаміну D в організмі – проблема всесвітня, а його гострий дефіцит може викликати такі проблеми:
- остеопороз і остеопенія;
- рахіт у малюків;
- ламкість кісток;
- вторинний гіперпаратиреоз;
- м’язово-нервові розлади;
- ламкість нігтів та втрата волосся.
Окрім того, вчені помітили зв'язок дефіциту вітаміну D з ризиком розвитку депресії, аутоімунних хвороб, серцево-судинних захворювань і навіть раку. Діти, у яких недостатньо вітаміну D, частіше хворіють на вірусні та бактеріальні інфекції, можлива підвищена дратівливість, затримка розвитку.
Скільки потрібно приймати вітаміну D?
Дефіцит вітаміну D зазвичай з’являється восени та взимку, коли світловий день коротшає, а сонце не таке активне, як навесні та влітку. В основному синтезується вітамін D у нижніх шарах шкіри під впливом сонячного проміння, а також у меншій мірі потрапляє до організму з їжею. Приймати вітамін D бажано з жовтня (у складі вітамінних комплексів або як монодобавку). Всесвітня організація охорони здоров’я дає такі рекомендації стосовно дозування вітаміну D:
- новонароджені (0-6 міс.) – 400 МО;
- діти (6-12 міс.) – 400-600 МО;
- діти (1-12 років) – 600-1000 МО;
- підлітки (11-18 років) – 800-2000 МО;
- дорослі (19065 років) – 800-2000 МО;
- люди похилого віку (65-75 років) – 800-2000 МО;
- люди похилого віку (старше 75 років) – 2000-4000 МО (бажано приймати вітамін D впродовж усього року);
- вагітні жінки та ті, хто годує груддю – 2000 МО (але спочатку бажано здати кров на рівень вітаміну D).
Перед початком прийому вітаміну D необхідна консультація лікаря.
У яких продуктах найбільше вітаміну D?
У продуктах харчування не так багато вітаміну D плюс він погано засвоюється організмом. Дослідження показали, що з їжею людина може покрити всього 20 % добової дози вітаміну. Цей вітамін містять лише продукти тваринного походження, у фруктах і овочах його немає. Але все одно важливо харчуватися різноманітно і включити до раціону продукти, багаті вітаміном D:
- Жир печінки тріски (або іншої риби).
- Риба (особливо її жирні види): оселедець, кілька, скумбрія, тунець, сардина, форель, палтус, короп, камбала, мінтай, хек тощо.
- Яйця (особливо жовтки).
- Молочні продукти (сир, вершки, молоко, йогурт, кефір).
- М'ясо та субпродукти (особливо печінка).
- Гриби та дріжджі.
Підсумовуючи усе сказане вище, можна зробити висновок: у осінньо-зимовий період приймати вітамін D бажано всім. До того ж не забувайте правильно харчуватися (обов’язково додайте до раціону рибу та м'ясо).