Вітамін D: чому він такий важливий і у яких продуктах міститься

Що таке вітамін D, чому він так важливий для організму, які симптоми нестачі вітаміну D і у яких продуктах він міститься?

Чому такий важливий вітамін D
Фото из открытых источников

Дослідження показали, що у 90 % українців восени та взимку спостерігається дефіцит вітаміну D. Тому якщо ви в цей період відчуваєте погіршення настрою та хронічну втому, обов’язково здайте кров на рівень цього важливого вітаміну.

Що таке вітамін D і як він виробляється в організмі?

Вітамін D ще називають «сонячним вітаміном», але насправді це й не вітамін, а стероїдний прогормон. Існує вітамін D у двох формах: вітамін D3 (виробляється під впливом ультрафіолету) та вітамін D2 (потрапляє до організму лише з продуктами). Ще у 1822 році було доведено, що діти, які мало знаходяться на сонці, більше схильні до рахіту, ніж ті, хто частіше бувають на вулиці.

[banner]

Для чого потрібен вітамін D?

Основна задача вітаміну D – допомога у засвоєнні організмом фосфору та кальцію, мінералізація кісток, особливо для правильного розвитку скелету у немовлят та дітей. Окрім того, вітамін D покращує імунітет, тому він також важливий при таких аутоімунних захворюваннях, наприклад, як цукровий діабет першого типу, псоріаз, розсіяний склероз, червоний вовчак тощо. Чим корисний вітамін D:

Унікальна паста Амосова для зміцнення імунітету

Симптоми дефіциту вітаміну D

Недостатній рівень вітаміну D в організмі – проблема всесвітня, а його гострий дефіцит може викликати такі проблеми:

Окрім того, вчені помітили зв'язок дефіциту вітаміну D з ризиком розвитку депресії, аутоімунних хвороб, серцево-судинних захворювань і навіть раку. Діти, у яких недостатньо вітаміну D, частіше хворіють на вірусні та бактеріальні інфекції, можлива підвищена дратівливість, затримка розвитку.

Скільки потрібно приймати вітаміну D?

Дефіцит вітаміну D зазвичай з’являється восени та взимку, коли світловий день коротшає, а сонце не таке активне, як навесні та влітку. В основному синтезується вітамін D у нижніх шарах шкіри під впливом сонячного проміння, а також у меншій мірі потрапляє до організму з їжею. Приймати вітамін D бажано з жовтня (у складі вітамінних комплексів або як монодобавку). Всесвітня організація охорони здоров’я дає такі рекомендації стосовно дозування вітаміну D:

Перед початком прийому вітаміну D необхідна консультація лікаря.

У яких продуктах найбільше вітаміну D?

У продуктах харчування не так багато вітаміну D плюс він погано засвоюється організмом. Дослідження показали, що з їжею людина може покрити всього 20 % добової дози вітаміну. Цей вітамін містять лише продукти тваринного походження, у фруктах і овочах його немає. Але все одно важливо харчуватися різноманітно і включити до раціону продукти, багаті вітаміном D:

  1. Жир печінки тріски (або іншої риби).
  2. Риба (особливо її жирні види): оселедець, кілька, скумбрія, тунець, сардина, форель, палтус, короп, камбала, мінтай, хек тощо.
  3. Яйця (особливо жовтки).
  4. Молочні продукти (сир, вершки, молоко, йогурт, кефір).
  5. М'ясо та субпродукти (особливо печінка).
  6. Гриби та дріжджі.

Підсумовуючи усе сказане вище, можна зробити висновок: у осінньо-зимовий період приймати вітамін D бажано всім. До того ж не забувайте правильно харчуватися (обов’язково додайте до раціону рибу та м'ясо).