Нічні забіги неспокійних ніг

Нічні забіги неспокійних ніг   Безсоння - хвороба епох, в яких людям веліли закривати очі на багато речей.(Станіслав Єжи Лем)
Синдром неспокійнихніг(СНН) – це неврологічне порушення, що характеризується неконтрольованим бажанням рухати ногами, яке зазвичай супроводжується неприємними та іноді болісними відчуттями у ногах, які починаються або погіршуються в період спокою чи зниженої фізичної активності, частково або повністю полегшуються при рухах. Незважаючи на свою назву, цей стан може залучати руки та інші частини тіла, особливо у процесі прогресування, хоча перші його симптоми завжди мають починатися із ніг.
Синдром неспокійних ніг зустрічається у 10% людей у світі, частіше у віці між 30 і 79 роками у жінок, часто вражає сім´ї і посилюється під час стресу, сильних фізичних навантаженнях, в період вагітності, а також при вживанні різних продуктів, що містять кофеїн. Рухливість ніг зростає ввечері та вночі, ускладнюючи засинання і погіршуючи якість сну, як правило, через 5-30 хвилин після відпочинку, безпосередньо перед засипанням. Симптоми можуть тривати протягом години або більше. Супроводжуэться незвичайними відчуттями в м'язах ніг, яке створює непереборне бажання рухати ногами для полегшення. Відчуття було описане як відчуття сіпання, натягнення або свербіння або, більш образно, як «черв'яки, що повзають в м'язах».
СНН є причиною змін структури сну, дисбалансу його фаз і постійних пробуджень. Після пробудження людина, як правило, більше не може заснути. Щоб поліпшити своє самопочуття і знизити інтенсивність симптомів, пацієнти починають ходити по квартирі. Такі вимушені нічні "прогулянки" називаються симптомом нічного пішохода. До 4.00 ранку вираженість неприємних відчуттів зменшується, і людина засинає на короткий проміжок часу.Порушення снута безсонняпризводить до сильної сонливості протягом дня і зменшує працездатність людини. СНН також впливає на можливість брати участь у таких видах соціальної активності, які вимагають нерухомості.
Перебіг СНН характеризується повільним прогресуванням симптомів протягом життя, яке чергується з періодами латентного стану (без підсилення) або стійкої ремісії (відсутність ознак захворювання).
Причому ремісія може тривати різний проміжок часу, як короткий - кілька днів, так і тривалий - кілька років. Близько 15% пацієнтів з СНН мають тривалі періоди ремісії захворювання. 

ЛІКУВАННЯ
Нефармакологічні підходи
Більшість експертів радять добру гігієну сну, включаючи прокидання і засинання в один і той самий час. Прояви хвороби можуть зменшуватися при відмові від вживання алкоголю, кофеїну і нікотину. Інші рекомендації включають гарячі ванни, масажі, розтягування і фізичні вправи помірної інтенсивності. Для симптомів, які виникають увечері, корисні активуючі види діяльності, починаючи від розв’язування кросвордів і закінчуючи комп’ютерними іграми.Також можна застосовувати фізіопроцедури - чрезкожная електростимуляція, вібромасаж, дарсонвалізація гомілок, рефлексотерапія і магнітотерапія.
Фармакотерапія включає:
Замісна терапія залізом. Одним із суттєвих елементів оцінки пацієнта із СНН є вимірювання маркерів анемії -  загальної кількості еритроцитів, рівня гемоглобіну і гематокриту, а зокрема, концентрації феритину в сироватці. Оскільки багато осіб можуть мати симптоми захворювання при рівнях феритину в нижніх межах норми, більшість експертів рекомендує при його концентрації нижче 50 мкг/л замісне лікування залізом. До застосування лікарських препаратів для лікування синдрому неспокійних ніг вдаються тільки у разі неефективності немедикаментозних методів і серйозного погіршення якості життя. Використовують такі групи препаратів: бензодіазепіни, дофамінергічні засоби, антиконвульсанти і опіати. Всі дані медикаменти впливають на центральну нервову систему, тому слід проводити лікування тільки під контролем лікаря. Висновок Як правило, синдром неспокійних ніг не небезпечний для здоров'я людини, хоча і доставляє масу проблем із засинанням. У разі ж, коли людина вже яку ніч не здатна швидко заснути або відчуває інші проблеми з якістю сну, або відчуває непереборне бажання рухатися, необхідно звернутися до лікаря.
Суть в тому, що симптоми синдрому неспокійних ніг можуть і не вказувати на цю патологію, а бути ознаками початку розвитку таких хвороб, як діабет або захворювання Паркінсона, і маси інших порушень. Відповідно, в такій ситуації необхідно відвідати лікаря для встановлення характеру проблеми і отримання рекомендацій з лікування.
 

Підготував:  лікар нейрохірург Кудлаєнко Н.Д. (0995208236)

Назар Дмитрович Кудлаенко
Назар Дмитрович Кудлаенко
Нейрохирург


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев

    Читайте также


    Статьи


    САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ