Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Які хвороби загострюються влітку і що робити, щоб уберегтися?

У спеку особливо страждають люди з хронічними захворюваннями
Фото из открытых источников

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Серцево-судинні захворювання

Якщо людина страждає на гіпертонію, аритмію, ішемічну хворобу серця, перенесла операцію на серці, інсульт або інфаркт, то спека – це важке випробування для неї. Організм адаптується до спеки, а серце та судини при цьому отримують велике навантаження: підвищуються тиск і пульс, загущується кров (а це – ризик утворення тромбів). Окрім того, разом з потом людина втрачає важливі для серця мікроелементи: магній, калій, натрій, хлор. Через спеку саме влітку фіксують більше інфарктів та інсультів, гіпертонічних кризів у порівнянні з іншими порами року.

[banner]

Як зменшити ризики для серця влітку?

Як правильно підібрати таблетки від тиску: поради кардіолога

Цукровий діабет

Спека небезпечна й для тих людей, що страждають на цукровий діабет. Коли жарко, рівень глюкози у крові підвищується, а зневоднення організму відбувається швидше, аніж у тих, хто не хворіє на діабет. А ще діабетики частіше за інших отримують теплові удари влітку.

Як зменшити ризики для діабетиків влітку?

10 способів знизити цукор у крові

ГРВІ та ЛОР-захворювання

Як не дивно, ларингіти, ангіни, отити і пневмонії частіше бувають у людей саме влітку, а не взимку, адже безліч вірусів активуються у спеку. У спеку знижується імунітет, частіше бувають перепади температур (через кондиціонери), ми купаємось у холодній воді і потрапляємо на протяги. Ангіна, до речі, тяжче переноситься влітку, аніж взимку, бо знову-таки ослаблений імунітет.

Як зменшити ризики ЛОР-захворювань влітку?

Харчові отруєння та кишкові інфекції

Щоліта відбуваються спалахи кишкових інфекцій, а також зростає кількість харчових отруєнь. А з війною і поганою епідситуацією на тимчасово окупованих територіях ця проблема збільшилася у рази, особливо на фоні спеки. Головна причина кишкових інфекцій – це недостатня гігієна, неякісні продукти харчування, їхнє неправильне зберігання. Зазвичай збудники кишкових інфекцій розмножуються у продуктах тваринного походження, що не пройшли термічної обробки (або недостатньо приготовані). Пам’ятайте, що у спеку м'ясо, молоко та яйця псуються буквально за 30 хвилин. Також не забувайте ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою.

Як зменшити ризики отруєнь та кишкових інфекцій?