10 способів знизити цукор в крові

Як знизити рівень цукру без ліків?

Як знизити рівень цукру в домашніх умовах
Як знизити рівень цукру в домашніх умовах
Фото из открытых источников

Рівень цукру в крові підвищується, коли організм неправильно використовує гормон, що повинен регулювати глюкозу в крові, – інсулін. Як тільки стається такий збій, у людини зростає ризик появи предіабету та діабету. Ми розповімо, як знизити цукор в крові в домашніх умовах без препаратів.

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет» (стан, що передує діабету). Профілактика діабету дуже важлива не лише для тих, хто у групі ризику, а й для тих, хто поза нею.

10 основних способів знизити рівень цукру в крові

Ендокринологи рекомендують дотримуватися цих рекомендацій, якщо у вас діагностований діабет, а також для його профілактики.

Будьте фізично активними

Регулярні фізичні навантаження не лише корисні для контролю ваги, а й підвищують чутливість організму до інсуліну – клітини тіла ефективніше використовують цукор, що міститься у крові. Окрім того, при заняттях спортом цукор крові йде на скорочення м’язів. Тому для зниження цукру важливо обирати такі активності, як швидка ходьба, плавання, їзда на велосипеді, танці тощо.

Їжте більше клітковини

Клітковина потрібна для того, аби уповільнювати розщеплення вуглеводів і засвоєння цукру. Але є нюанси з тим, яку саме клітковину обирати, бо вона буває розчинною і нерозчинною. Обидві вони важливі для правильної роботи організму, але для зниження цукру корисніша розчинна.

Найбільше клітковини містять фрукти, овочі, бобові, продукти з цільнозернового борошна.

Як харчуватися при цукровому діабеті

Контролюйте вуглеводи в раціоні

Організм зі спожитих вуглеводів утворює цукор, який дає нам енергію. У діабетиків цей процес порушено, тому й зростає рівень глюкози у крові. Експерти з Американської діабетичної асоціації закликають контролювати кількість продуктів, багатих вуглеводами. Щоб не спровокувати різкі коливання цукру в крові, дотримуйтесь дієти з низьким вмістом вуглеводів.

Пийте воду

Чудово допомагає знизити цукор в крові достатнє споживання звичайної питної води. Окрім того, вода допомагає виводити з сечею надлишковий цукор. Вода розріджує кров і зменшує ризики діабету.

Обирайте продукти з низьким глікемічним індексом

Глікемічний індекс – це показник того, наскільки швидко той чи інший продукт перетравлюється в організмі і стає глюкозою. Продукти з низьким і середнім глікемічним індексом: квасоля, овес, булгур, ячмінь, натуральний йогурт, некрохмальні овочі, макарони з твердих сортів пшениці, сочевиця тощо.

Не піддавайтеся стресам

Коли людина знаходиться у стресі, в організмі підвищується рівень гормонів кортизолу та глюкагону, що у свою чергу стимулюють стрибок цукру в крові. Щоб знизити стрес, навчіться розслаблятися, займайтеся спортом, медитуйте.

Не забувайте про здоровий сон

Якщо людина мало спить, це відразу негативно впливає на чутливість до інсуліну та збільшує рівень цукру. Паралельно підвищується апетит і з’являється надмірна вага. Крім того, недостатній сон блокує вивільнення гормонів росту, підвищує рівень гормону стресу кортизолу, що знову-таки впливає на цукор.

Чому розвивається цукровий діабет і як його лікувати

Їжте продукти, що містять магній та хром

Між високим цукром в крові та недостатністю мікроелементів в організмі є зв'язок. Насамперед це магній та хром. Хром стимулює жировий та вуглеводний обмін, що знижує рівень цукру. Тому додайте до свого раціону горіхи, овочі, фрукти, продукти з цільного зерна. Це стосується і магнію, дефіцит якого підвищує ризик розвитку діабету. Багаті на магній продукти: квасоля, банани, авокадо, чорний шоколад, тунець, гарбуз та гарбузове насіння, зелень.

Додайте до раціону корицю

Численні дослідження показали, що кориця зменшує інсулінорезистентність на клітинному рівні. Ця приправа уповільнює розщеплення вуглеводів під час перетравлення їжі, тим самим знижуючи цукор в крові.

Вживайте насіння пажитника

Насіння пажитника – це чудове джерело корисної розчинної клітковини, за допомогою якої можна знизити рівень цукру в крові. Лікарі та дієтологи радять не перевищувати рекомендованої дози пажитника на день – вживайте не більше 2-5 грамів.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Чим швидко знизити рівень цукру без медикаментів?

Підвищений рівень цукру (глюкози) в організмі становить небезпеку для здоров'я. Надлишковий цукор викликає серйозні проблеми: від погіршення роботи окремих органів та систем до діабетичної коми, яка може викликати смерть.

Как питаться при сахарном диабете

При сахарном диабете второго типа нужно отказаться от белого риса, заменив его коричневым, вместо соков есть фрукты, а красное и переработанное мясо заменить бобами

Диабетическая нейропатия и уровень глюкозы крови

Норвежские ученые обнаружили, что жесткий и продолжительный контроль уровня гликемии у пациентов с сахарным диабетом положительно влияет на скорость передачи...

Диабетическая кардиоваскулярная автономная нейропатия

А. Л. Верткин, доктор медицинских наук, профессор Х. М. Торшхоева, кандидат медицинских наук О. Н. Ткачева, доктор медицинских наук, профессор Н. Г. Подпругина Е....

Надежная помощь при диабетической нейропатии

Юлия Кулигина Диабетическая нейропатия хорошо известна врачам как одно из наиболее тяжелых и распространенных осложнений у пациентов, страдающих сахарным диабетом. Ее...

«Оземпік»: чарівна пігулка для схуднення?

«Оземпік» впливає на мозкові центри голоду та ситості, на смакові вподобання людини. Тобто може «відвернути» від солодкого, жирного, смаженого і, навпаки, полюбити каші, овочі, рибу тощо. Ще одна дія «Оземпіку» – це сповільнення перетравлення їжі, що в свою чергу зменшує кількість з?їденого і збільшує інтервали між прийомами їжі.

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Що буде, якщо на місяць відмовитися від цукру

Багато людей почали відмовлятися від вживання цукру і переходити на здорове збалансоване харчування – з мінімумом простих вуглеводів. Якщо й ви вирішили обмежити чи взагалі відмовитися від цукру у своєму раціоні, вже через місяць у вашому організмі відбудуться позитивні зміни.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування

Інсулінорезистентність – це стан, коли м’язи, жирова тканина та печінка не можуть нормально засвоювати глюкозу. Підшлункова залоза намагається це «виправити», продукуючи все більше й більше інсуліну. Спочатку це працює, але з часом підшлункова виснажується, а організм перестає бути чутливим до інсуліну.

Що робити, якщо різко впав цукор крові

Зниження рівня цукру в крові відразу відбивається на центральній нервовій системі та внутрішніх органах. Найчастіше гіпоглікемія трапляється у людей, хворих на цукровий діабет. Тому кожна людина та її близькі повинні знати, як зрозуміти, що це гіпоглікемія, та швидко підняти цукор у крові.

Ковид провоцирует развитие диабета, особенно у детей

Судя по исследованиям, проведенным учеными США, Италии и Китая, у каждого седьмого пациента с коронавирусом впервые был диагностирован сахарный диабет. Риск развития диабета у детей в течение месяца после заражения коронавирусом увеличивается в 2,5 раза.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю