10 способів знизити цукор в крові
Як знизити рівень цукру без ліків?
- 10 основних способів знизити рівень цукру в крові
- Будьте фізично активними
- Їжте більше клітковини
- Контролюйте вуглеводи в раціоні
- Пийте воду
- Обирайте продукти з низьким глікемічним індексом
- Не піддавайтеся стресам
- Не забувайте про здоровий сон
- Їжте продукти, що містять магній та хром
- Додайте до раціону корицю
- Вживайте насіння пажитника
Рівень цукру в крові підвищується, коли організм неправильно використовує гормон, що повинен регулювати глюкозу в крові, – інсулін. Як тільки стається такий збій, у людини зростає ризик появи предіабету та діабету. Ми розповімо, як знизити цукор в крові в домашніх умовах без препаратів.
За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет» (стан, що передує діабету). Профілактика діабету дуже важлива не лише для тих, хто у групі ризику, а й для тих, хто поза нею.
10 основних способів знизити рівень цукру в крові
Ендокринологи рекомендують дотримуватися цих рекомендацій, якщо у вас діагностований діабет, а також для його профілактики.
Будьте фізично активними
Регулярні фізичні навантаження не лише корисні для контролю ваги, а й підвищують чутливість організму до інсуліну – клітини тіла ефективніше використовують цукор, що міститься у крові. Окрім того, при заняттях спортом цукор крові йде на скорочення м’язів. Тому для зниження цукру важливо обирати такі активності, як швидка ходьба, плавання, їзда на велосипеді, танці тощо.
Їжте більше клітковини
Клітковина потрібна для того, аби уповільнювати розщеплення вуглеводів і засвоєння цукру. Але є нюанси з тим, яку саме клітковину обирати, бо вона буває розчинною і нерозчинною. Обидві вони важливі для правильної роботи організму, але для зниження цукру корисніша розчинна.
Найбільше клітковини містять фрукти, овочі, бобові, продукти з цільнозернового борошна.Як харчуватися при цукровому діабеті
Контролюйте вуглеводи в раціоні
Організм зі спожитих вуглеводів утворює цукор, який дає нам енергію. У діабетиків цей процес порушено, тому й зростає рівень глюкози у крові. Експерти з Американської діабетичної асоціації закликають контролювати кількість продуктів, багатих вуглеводами. Щоб не спровокувати різкі коливання цукру в крові, дотримуйтесь дієти з низьким вмістом вуглеводів.
Пийте воду
Чудово допомагає знизити цукор в крові достатнє споживання звичайної питної води. Окрім того, вода допомагає виводити з сечею надлишковий цукор. Вода розріджує кров і зменшує ризики діабету.
Обирайте продукти з низьким глікемічним індексом
Глікемічний індекс – це показник того, наскільки швидко той чи інший продукт перетравлюється в організмі і стає глюкозою. Продукти з низьким і середнім глікемічним індексом: квасоля, овес, булгур, ячмінь, натуральний йогурт, некрохмальні овочі, макарони з твердих сортів пшениці, сочевиця тощо.
Не піддавайтеся стресам
Коли людина знаходиться у стресі, в організмі підвищується рівень гормонів кортизолу та глюкагону, що у свою чергу стимулюють стрибок цукру в крові. Щоб знизити стрес, навчіться розслаблятися, займайтеся спортом, медитуйте.
Не забувайте про здоровий сон
Якщо людина мало спить, це відразу негативно впливає на чутливість до інсуліну та збільшує рівень цукру. Паралельно підвищується апетит і з’являється надмірна вага. Крім того, недостатній сон блокує вивільнення гормонів росту, підвищує рівень гормону стресу кортизолу, що знову-таки впливає на цукор.
Чому розвивається цукровий діабет і як його лікувати
Їжте продукти, що містять магній та хром
Між високим цукром в крові та недостатністю мікроелементів в організмі є зв'язок. Насамперед це магній та хром. Хром стимулює жировий та вуглеводний обмін, що знижує рівень цукру. Тому додайте до свого раціону горіхи, овочі, фрукти, продукти з цільного зерна. Це стосується і магнію, дефіцит якого підвищує ризик розвитку діабету. Багаті на магній продукти: квасоля, банани, авокадо, чорний шоколад, тунець, гарбуз та гарбузове насіння, зелень.
Додайте до раціону корицю
Численні дослідження показали, що кориця зменшує інсулінорезистентність на клітинному рівні. Ця приправа уповільнює розщеплення вуглеводів під час перетравлення їжі, тим самим знижуючи цукор в крові.
Вживайте насіння пажитника
Насіння пажитника – це чудове джерело корисної розчинної клітковини, за допомогою якої можна знизити рівень цукру в крові. Лікарі та дієтологи радять не перевищувати рекомендованої дози пажитника на день – вживайте не більше 2-5 грамів.
Коментарі