Цукровий діабет та ковід: у чому ризики?

Чому цукровий діабет – фактор ризику при коронавірусі?

Ковід у діабетика загрожує ускладненнями
Ковід у діабетика загрожує ускладненнями

Вчені ще на початку пандемії довели, що негативний вплив коронавірусної інфекції на організм посилюється, якщо людина страждає на цукровий діабет. Але нові дослідження показали, що існують зворотні приклади: у людей на тлі ковіда різко розвивається діабет першого типу.

Цукровий діабет – хронічна хвороба, на яку схильні як дорослі, так і діти, при якій в організмі порушуються обмінні процеси. Власного інсуліну організму бракує, а крові підвищується рівень глюкози. На тлі діабету (особливо ускладненого ожирінням) розвивається загальна слабкість, людина постійно відчуває спрагу, у неї погано гояться рани на шкірі, підвищується тиск, знижується імунітет, розвиваються серцева та ниркова недостатності.

Як коронавірус впливає на діабет?

Не тільки ковід, а й будь-які хвороби у діабетиків супроводжуються такими явищами:

  1. У організму низька опірність - йому важко справлятися з збудником.
  2. Після будь-якої хвороби організму складно відновлюватись.
  3. На тлі будь-якого захворювання приєднуються ускладнення з боку дихальної, нервової та серцево-судинної систем.

7 способів знизити рівень цукру в крові

Чим небезпечний ковід для діабетиків?

Вчені та лікарі продовжують вивчати вплив вірусу на організм людини, тому відкриваються дедалі нові факти про цю інфекцію. Вже відомо, що коронавірус особливо небезпечний для літніх людей з хронічними захворюваннями, особливо з діабетом – це може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті.

«Діабет - як динаміт, якщо ви захворієте на COVID-19», - каже Пол Зиммет, вчений із Університету Монаша (Австралія). Він упевнений, що діабет не лише ускладнює перебіг коронавірусу, а й усе може спрацювати у зворотний бік: ковід здатний запустити процес розвитку цукрового діабету.

Яке ускладнення часто зустрічається у перехворілих на ковід

На тлі коронавірусу у діабетиків зростають ризики зараження крові, коронавірусна пневмонія складна та затяжна, висока ймовірність дихальної недостатності.

При ковід діабетикам важливо контролювати рівень цукру в крові і при підвищених показниках відразу ж коригувати глікемічний індекс.

Якщо цього не робити, для патогенної мікрофлори буде створено сприятливе середовище для розмноження, тому пневмонію буде складно лікувати.

І хоча сьогодні немає доведеного прямого зв'язку між летальними наслідками у пацієнтів з коронавірусом та діабетом першого або другого типу, статистика говорить сама за себе:

  • більше 10% смертей при ковіді – це пацієнти, які мали проблеми з серцем та судинами;
  • близько 7-8% летальних випадків при ковіді – пацієнти з цукровим діабетом другого типу;
  • 2-5% померлих від ковіда – люди з іншими важкими супутніми захворюваннями.

Як харчуватися при цукровому діабеті

Організм діабетика гірше протистоїть вірусам
Організм діабетика гірше протистоїть вірусам
Фото з відкритих джерел

Що робити діабетику у розпал ковіда?

Якщо у вас цукровий діабет, обов'язково оцініть можливі ризики та підготуйтеся:

  • запасіться інсуліном;
  • регулярно вимірюйте рівень цукру в крові (перед використанням глюкометра завжди обробляйте руки та сам прилад антисептиком);
  • дотримуйтесь спеціальної дієти;
  • вживайте достатню кількість води;
  • вакцинуйтеся або дотримуйтесь режиму самоізоляції (виходьте в людні місця тільки при необхідності);
  • регулярно пропивайте курсами вітаміни;
  • приймайте усі препарати, які вам прописав лікар;
  • Як тільки помітите у себе підозрілі симптоми, одразу дзвоніть лікарю.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

10 способів знизити цукор в крові

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет».

Чим швидко знизити рівень цукру без медикаментів?

Підвищений рівень цукру (глюкози) в організмі становить небезпеку для здоров'я. Надлишковий цукор викликає серйозні проблеми: від погіршення роботи окремих органів та систем до діабетичної коми, яка може викликати смерть.

Как питаться при сахарном диабете

При сахарном диабете второго типа нужно отказаться от белого риса, заменив его коричневым, вместо соков есть фрукты, а красное и переработанное мясо заменить бобами

Диабетическая нейропатия и уровень глюкозы крови

Норвежские ученые обнаружили, что жесткий и продолжительный контроль уровня гликемии у пациентов с сахарным диабетом положительно влияет на скорость передачи...

Диабетическая кардиоваскулярная автономная нейропатия

А. Л. Верткин, доктор медицинских наук, профессор Х. М. Торшхоева, кандидат медицинских наук О. Н. Ткачева, доктор медицинских наук, профессор Н. Г. Подпругина Е....

Надежная помощь при диабетической нейропатии

Юлия Кулигина Диабетическая нейропатия хорошо известна врачам как одно из наиболее тяжелых и распространенных осложнений у пациентов, страдающих сахарным диабетом. Ее...

«Оземпік»: чарівна пігулка для схуднення?

«Оземпік» впливає на мозкові центри голоду та ситості, на смакові вподобання людини. Тобто може «відвернути» від солодкого, жирного, смаженого і, навпаки, полюбити каші, овочі, рибу тощо. Ще одна дія «Оземпіку» – це сповільнення перетравлення їжі, що в свою чергу зменшує кількість з?їденого і збільшує інтервали між прийомами їжі.

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Що буде, якщо на місяць відмовитися від цукру

Багато людей почали відмовлятися від вживання цукру і переходити на здорове збалансоване харчування – з мінімумом простих вуглеводів. Якщо й ви вирішили обмежити чи взагалі відмовитися від цукру у своєму раціоні, вже через місяць у вашому організмі відбудуться позитивні зміни.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування

Інсулінорезистентність – це стан, коли м’язи, жирова тканина та печінка не можуть нормально засвоювати глюкозу. Підшлункова залоза намагається це «виправити», продукуючи все більше й більше інсуліну. Спочатку це працює, але з часом підшлункова виснажується, а організм перестає бути чутливим до інсуліну.

Що робити, якщо різко впав цукор крові

Зниження рівня цукру в крові відразу відбивається на центральній нервовій системі та внутрішніх органах. Найчастіше гіпоглікемія трапляється у людей, хворих на цукровий діабет. Тому кожна людина та її близькі повинні знати, як зрозуміти, що це гіпоглікемія, та швидко підняти цукор у крові.

Ковид провоцирует развитие диабета, особенно у детей

Судя по исследованиям, проведенным учеными США, Италии и Китая, у каждого седьмого пациента с коронавирусом впервые был диагностирован сахарный диабет. Риск развития диабета у детей в течение месяца после заражения коронавирусом увеличивается в 2,5 раза.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю