Стенокардія: що це і як лікувати?

Кардіолог Анна Солощенко розповіла, що таке стенокардія, як ставиться цей діагноз і як її лікувати.

Чим небезпечна стенокардія?
Чим небезпечна стенокардія?
Фото из открытых источников

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин – «синдром Х». Такі діагнози лікар може поставити лише після коронаграфії та виключення бляшок.

Чому виникає стенокардія

Потреба серцевого м’язу у кисні зростає при таких станах, як високий тиск, тахікардія, стрес, фізичне навантаження тощо. М’яз серця потребує більше крові, у якій повинно бути більше кисню та поживних речовин. Але бляшка не пропускає до серця більше крові, тому виникає кисневе голодування (ішемія).

У цей момент у людини й виникають симптоми ішемії. Хоча буває й так звана німа ішемія, коли симптомів проблеми людина навіть не відчуває. Часто така ситуація буває при цукровому діабеті. Тому якщо у вас діабет або високий холестерин, необхідно, навіть за відсутності скарг на серце, пройти велоергометрію.


Які симптоми стенокардії

При типовій стенокардії людина відчуває пекучий біль, поколювання, тиснення в області серця або за грудиною, що виникають під час фізичних навантажень (ходьба, підйом сходами тощо).

Біль може віддавати в руку (частіше ліву), між лопатками, в шию, щелепу. Буває, що болю в самому серці немає, а лише у частинах тіла, перерахованих вище. Але головний симптом стенокардії – всі ці неприємні відчуття саме на фоні фізичних навантажень.

Іноді стенокардія викликає лише задишку або виникає при підвищенні тиску, на холоді або навіть у спокійному стані.

Часто навіть лікарі не відразу можуть зрозуміти: це стенокардія чи якісь інші хвороби. Саме тому діагноз повинен ставитися після коронарографії та моніторингу роботи серця на фоні фізичного навантаження. Важливо знайти грамотного кардіолога, що призначить правильну діагностику.

Болить серце: які причини і як собі допомогти


Стенокардія: що робити

Якщо вам поставили діагноз «стабільна стенокардія», ось важливі пункти, що робити:

  1. По-перше, інформація для курців. При такому діагнозі ви повинні відразу відмовитись від цигарок, бо куріння при стенокардії пришвидшує інфаркт.
  2. При стенокардії необхідно приймати статини та кардіологічний аспірин для розрідження крові. Раз на півроку потрібно здавати кров на ліпідограму. Бляшки, що є в судинах, не будуть зростатися і посилювати ішемію, якщо показники ліпідограми такі: загальний холестерин – до 5,0 ммоль/л, тригліцериди – до 1,7, а важкі жири (ліпопротеїди низької щільності) – до 2,5 ммоль/л.
  3. Окрім цього, важливо привести до норми й інші показники, аби ішемія серця не посилювалася. Насамперед це глюкоза крові натщесерце (повинна бути не більше 5,6 ммоль/л), гемоглобін (не нижче 120 г/л), гормони щитоподібної залози (ТТГ). Якщо гормони не в нормі, обов’язкова консультація ендокринолога.
  4. Далі важливо нормалізувати тиск та пульс у пацієнтів зі стенокардією. Це можна зробити, правильно підібравши з кардіологом антигіпертензивні препарати. Пам’ятайте, що тиск не повинен перевищувати показники 130/80 мм рт. ст. (навіть на фоні змін погоди та стресу). Пульс теж має бути до 60-70 ударів на хвилину. Зазвичай для контролю пульсу призначають бета-блокатори або «Кораксан».
  5. Щодо харчування при стенокардії. Обмежте кількість солі. У вашому раціоні 75% – це повинні бути овочі, несолодкі фрукти, ягоди та злаки. А 25% – білки (нежирні сорти м’яса, яйця, натуральні кисломолочні продукти).
  6. При стабільній стенокардії потрібно мати невеликі фізичні навантаження. При цьому важливо дотримуватися вимог: контроль пульсу – він повинен прискорюватися не більше ніж на 70% від максимального. Як вирахувати це число? Потрібно від 220 відняти свій вік.
  7. Якщо ви не можете фізично навантажуватися, бо приступи стенокардії виникають при найменшій активності, ви виконали усі перераховані вище пункти, а ситуація не покращилась – обговоріть зі своїм кардіологом проведення коронарографії і хірургічного відкриття судин. Якщо на велоергометрії чи тредміл-тесті вже з самого початку обстеження виявлені ознаки ішемії, відкривати судини потрібно обов’язково – це важливо! Якщо не прибрати бляшки, у вас буде високий ризик серцевої недостатності та інфаркту. Якщо ж ішемія проявляється лише при дуже сильних фізичних навантаженнях, можна виконувати перші пункти і підтримувати своє серце медикаментозно. Важливо контролювати, аби напади стенокардії не ставали сильнішими. Щорічно треба робити проби. Якщо в динаміці результати досліджень серця погіршуються, це означає, що бляшки збільшуються (це може бути через зависокий холестерин чи подальше пошкодження судин). Тобто спосіб життя був недостатньо змінений або призначені вам ліки діють погано – потрібно й далі підбирати препарати для ефективного зниження тиску та рівня холестерину.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Холтер-моніторинг: що це та навіщо його призначають

При деяких захворюваннях серця відбувається порушення його функціональної активності. Холтер призначають при нападах порушення серцевого ритму, при порушеннях частоти скорочень серця (надто повільні скорочення або, навпаки, занадто часті).

9 симптомів проблем із серцем: не ігноруйте їх

Часто люди думають: якщо серце не болить, то й проблем немає, хоча захворювання серцево-судинної системи – найпоширеніша причина смертності у всьому світі. Виявляється, існують симптоми проблем з серцем, які можуть турбувати людину навіть кілька років до того моменту, поки виникне напад стенокардії чи навіть інфаркт.

Паническая атака или сердечный приступ: как не перепутать?

Уляна Супрун рассказала, что паническая атака неопасна для жизни, а вот при симптомах сердечного приступа (стенокардии) лучше вызвать скорую помощь

Симптомы сердечного приступа. Об этом должен знать каждый!

При сердечном приступе возникает боль в груди давящего, жгущего, сжимающего характера, при этом появляется одышка, резкая слабость и нехватка воздуха. Срочно вызывайте скорую помощь

Який тиск вважається підвищеним?

Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.

Як розпізнати аритмію

Аритмія може бути небезпечною, оскільки вона здатна викликати серйозні ускладнення, серед яких або брадикардія (уповільнення серцевого ритму) або тахікардія (прискорення серцевого ритму). Це може призвести до недостатнього кровопостачання організму і важливих органів, таких як мозок, серце та легені. Аритмія може також стати причиною інфаркту, інсульту, появи тромбів тощо.

Як зрозуміти, що у вас високий тиск, якщо немає тонометра

Лікарі попереджають, що усі люди, тиск у яких 140/90 і вище, повинні обов’язково приймати антигіпертензивні препарати за призначенням лікаря та постійно контролювати тиск.

Факти про аспірин, яких ви не знали

До дезагрегантів (антиагрегантів) належать такі препарати, як аспірин, прасугрел, клопідогрель та тікагрелол. Дезагреганти (не плутати з антикоагулянтами) не дають тромбоцитам «злипатись» і зменшують їхню кількість, тобто це профілактика тромбів.

Що потрібно їсти, аби «поганий» холестерин не відкладався у судинах?

Цікаво, що 20 % як «поганого», так і «хорошого» холестерину наш організм отримує з їжею. А ми знаємо, що «поганий» холестерин якраз і є причиною серцево-судинних захворювань. Отже, щоб нормалізувати рівень холестерину, потрібно правильно харчуватися.

Головний біль – це НЕ симптом гіпертонії

Головна помилка у більшості людей, це те, що вони вимірюють тиск на стресі, тобто у момент нервового напруження чи при головному болю. Один з найстійкіших міфів колишнього «совка» – це те, що причина головного болю – високий тиск (гіпертонія).

Як правильно підібрати таблетки від тиску

Таблетки від тиску призначаються не на певний час прийому, а на постійній основі. Тобто їх потрібно приймати все життя. Гіпертонія, як і цукровий діабет, – захворювання хронічне, найчастіше спадкове. Гіпертонію не можна вилікувати, її можна лише тримати під контролем за допомогою препаратів, які захищають судини і органи, підтримуючи тиск на нормальному рівні.

Продукти і препарати для профілактики тромбозу

Загущення крові серйозно підвищує ймовірність тромбозів та будь-яких серцево-судинних захворювань. Статистика свідчить, що тромби найчастіше утворюються у людей після 45 років (хоча якщо ви й молодші, все одно слідкуйте, чи не занадто густа ваша кров).
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю