9 симптомів проблем із серцем: не ігноруйте їх

Як запідозрити проблеми з серцем: зверніть увагу на ці 9 симптомів!

Не ігноруйте симптоми проблем із серцем
Не ігноруйте симптоми проблем із серцем
Фото из открытых источников

Часто люди думають: якщо серце не болить, то й проблем немає, хоча захворювання серцево-судинної системи – найпоширеніша причина смертності у всьому світі.

Виявляється, існують симптоми проблем з серцем, які можуть турбувати людину навіть кілька років до того моменту, поки виникне напад стенокардії чи навіть інфаркт. Тому ми закликаємо не ігнорувати «перші дзвіночки» і відразу звернутися до лікаря, аби попередити розвиток ішемічної хвороби серця або серцевої недостатності.

Чому виникає ішемічна хвороба серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС) – найпоширеніша хвороба органу, викликана закупоркою чи звуженням судин, потовщенням їхніх стінок судин, тромбами. Все це викликає порушення кровопостачання серця, клітини якого не отримують достатню кількість кисню. Форми ішемічної хвороби серця:

  • інфаркт міокарду;
  • стенокардія;
  • аритмії;
  • серцева недостатність;
  • атеросклеротичний кардіосклероз.

Серцевий м’яз (міокард) живиться завдяки власній системі судин (коронарні судини). Буває так, що на стінках цих судин утворюються атеросклеротичні бляшки, що, збільшуючись з часом, роблять просвіт судини все вужчим і вужчим. Кровотік зменшується, тому міокард перестає отримувати необхідні поживні речовини, щоб працювати нормально. Найчастіше ішемічна хвороба серця проявляється стенокардією (буває стабільною або нестабільною).

Як розпізнати ішемічну хворобу серця?

Серцева недостатність: у чому небезпека

Серцева недостатність – ситуація небезпечна. При серцевій недостатності відбуваються зміни у структурі серця, через що воно перестає нормально скорочуватися і перекачувати кров по організму. Це викликає проблеми з циркуляцією не лише у ділянці малого кола кровообігу (легеневого), а й великого кола (по всьому тілу).

Повноцінна робота усіх органів та систем організму порушується, адже тканини отримують недостатньо живлення та кисню.

Серцева недостатність може виникнути на фоні ішемічної хвороби серця, при гіпертонії, вадах серця та інших проблемах. Тому дуже важливо звертати увагу на деякі симптоми, що можуть вказувати на проблеми з серцем.

У вас інфаркт, а поряд нікого немає: як собі допомогти?

Постійні втома та слабкість

Багато хто з нас не звертає увагу на подібну симптоматику, адже ми живемо у постійній напрузі і часто у стресі. При проблемах з серцем втома зазвичай з’являється вже зранку, а ще це відчуття відрізняється від втоми після важкого робочого дня чи занять спортом. Втома накопичується, немає сили та бажання щось робити. Ця втома не проходить після відпочинку на вихідних, після повноцінного сну чи навіть після відпустки. На фоні цієї втоми людина відчуває слабкість та знесиленість.

Задишка при навантаженні

Запідозрити проблеми з серцем можна при задишці на фоні фізичних навантажень (дихання прискорюється, відчувається нестача повітря). Додаткові «тривожні дзвіночки» – це задуха, проблеми з диханням у лежачому положенні (людина через це спить на кількох подушках або навіть сидячи.

Нудота і проблеми зі шлунком

Через проблеми з серцем у людини можуть виникати такі симптоми, як втрата апетиту, біль в області шлунку, розлад травлення, печія, нудота.

Зазвичай такі симптоми відчувають жінки. І хоча найчастіше проблеми зі шлунком не пов’язані з хворобами серця, якщо ви – у групі ризику серцево-судинних захворювань, краще відвідайте кардіолога.

Запаморочення і втрата свідомості

На фоні погіршення мозкового кровообігу (через проблеми з серцем) у людини можуть виникати періодичні запаморочення, потемніння в очах, різка слабкість та навіть втрата свідомості. Небезпечно це розвитком інсульту, інфаркту, аритмій чи серцевої недостатності. Не залишайте подібну симптоматику без уваги і негайно обстежте серце.

Періодичний холодний піт

Якщо вас періодично без причин «кидає» у холодний піт, обов’язково зверніться до лікаря. При проблемах з серцем може виникати рясна пітливість, що не пов’язана з фізичними чи емоційними навантаженнями. На фоні цієї пітливості можливі загальна слабкість та бліда шкіра. Часто холодний піт буває перед серцевим нападом або через збій у роботі серця.

Стрибки пульсу

У здорової людини пульс пришвидшується на фоні фізичної активності, страху або через нервові переживання. Якщо є проблеми з серцем, людина може відчувати завмирання і перебої у роботі серця. Небезпечними такі симптоми бувають, коли паралельно є запаморочення, задишка, холодний піт і блідість шкіри.

Набряки кінцівок

Не ігноруйте такий тривожний симптом проблем з серцем, як набряки ніг. Набрякати можуть як ступні, так і щиколотки, литки, стегна. Якщо при цьому шкіра має синюшний відтінок, холодна, а при натисканні залишається ямка, негайно зверніться до лікарні.

Кашель, що не минає

Однією з ознак проблем з серцем є приступи кашлю, постійне покашлювання або дихання зі свистом. При цьому вилікувати «серцевий кашель», який не є наслідком застуди, препаратами від кашлю неможливо. Причина такого кашлю – «серцева астма», при якій у легенях скупчується рідина. Подібний кашель також може бути побічним ефектом прийому деяких препаратів від гіпертонії (якщо проблема в таких ліках – потрібно їх замінити).

Відчуття стиснення в плечах і грудях

Багато людей, що пережили інфаркт, розповідають, що незадовго до серцевого нападу відчували неприємний тиск, дискомфорт або біль у плечах, щелепі, шиї або руках. Також вони описують свої відчуття перед інфарктом «наче на груди всівся слон».


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Симптомы скрытой сердечной недостаточности

Врачи перечислили симптомы, которые могут свидетельствовать о сердечной недостаточности.

6 признаков сердечной недостаточности

Заподозрить у себя сердечную недостаточность можно по шести главным симптомам: одышка, отеки, кашель, усталость, проблемы с пищеварением и учащенный пульс

Острая сердечная недостаточность у детей

Л.А.Зубов Доцент кафедры педиатрии ФПК и ППС Северного государственного медицинского университета В зависимости от типа гемодинамики и некоторых особенностей патогенеза различают следующие...

6 неявных признаков проблем с сердцем

Есть такие симптомы сердечных проблем, на которые человек зачастую не обращает внимания. Но кардиологи предупреждают: на болезни миокарда могут указывать нехарактерные признаки.

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Холтер-моніторинг: що це та навіщо його призначають

При деяких захворюваннях серця відбувається порушення його функціональної активності. Холтер призначають при нападах порушення серцевого ритму, при порушеннях частоти скорочень серця (надто повільні скорочення або, навпаки, занадто часті).

Атеросклероз: симптомы, причины, обследования и лечение

Атеросклероз - причина сердечно-сосудистых заболеваний, которые, в свою очередь, на первом месте в мире среди причин смертности.

Как распознать ишемическую болезнь сердца

Ишемическая болезнь сердца - это недостаточность кровоснабжения сердечной мышцы (миокарда). Развивается ИБС из-за атеросклероза, когда на стенках коронарных артерий образуются холестериновые бляшки.

Заместительная гормонотерапия при ишемической болезни сердца

Г.М. Савельева, В.Г. Бреусенко, М.Е. Крюченкова, Н.А. Грацианский*, О.В. Аверков* Кафедра акушерства и гинекологии РГМУ и *Центр атеросклероза НИИ физико-химической медицины...

Особенности течения и терапии гипотиреоза у пациентов с ишемической болезнью сердца

Г. Ф. Александрова, кандидат медицинских наук, Е. А. Трошина, кандидат медицинских наук, Ф. М. Абдулхабирова, кандидат медицинских наук ЭНЦ РАМН, Москва Неуклонный рост...

Методы диагностики преходящей ишемии миокарда

Н.В.Шестакова Кафедра кардиологии РМА последипломного образования, Москва В.А.Шестаков Кафедра пропедевтики внутренних болезней московского медицинского стоматологического института Ранняя и своевременная диагностика ишемической болезни сердца (ИБС)...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю