Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку
Які хвороби загострюються влітку і що робити, щоб уберегтися?
- Серцево-судинні захворювання
- Як зменшити ризики для серця влітку?
- Цукровий діабет
- Як зменшити ризики для діабетиків влітку?
- ГРВІ та ЛОР-захворювання
- Як зменшити ризики ЛОР-захворювань влітку?
- Харчові отруєння та кишкові інфекції
- Як зменшити ризики отруєнь та кишкових інфекцій?
Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?
Серцево-судинні захворювання
Якщо людина страждає на гіпертонію, аритмію, ішемічну хворобу серця, перенесла операцію на серці, інсульт або інфаркт, то спека – це важке випробування для неї. Організм адаптується до спеки, а серце та судини при цьому отримують велике навантаження: підвищуються тиск і пульс, загущується кров (а це – ризик утворення тромбів). Окрім того, разом з потом людина втрачає важливі для серця мікроелементи: магній, калій, натрій, хлор. Через спеку саме влітку фіксують більше інфарктів та інсультів, гіпертонічних кризів у порівнянні з іншими порами року.
Як зменшити ризики для серця влітку?
- Якщо ви приймаєте якісь ліки на постійній основі, влітку обов’язково попросіть свого лікаря скоригувати дозування, якщо це потрібно.
- Контролюйте тиск і пульс щодня (вранці і ввечері).
- Постарайтеся лягати спати раніше, аби раніше прокидатися.
- Пийте воду – це дуже важливо, щоб підтримувати правильний баланс електролітів. Норма – 1,5 л на день (бажано, щоб вона була прохолодною). Але якщо у вас ішемічна хвороба серця чи проблеми з нирками – спочатку уточніть у лікаря, яка ваша добова норма води.
- У період з 11 до 17 години не виходьте на сонце.
- Зменшіть навантаження на серцево-судинну систему: мінімізуйте каву, алкоголь і солодкі напої.
- Їжте невеликими порціями, але при цьому вживайте менше м’яса, гострого, солоного, жирного, а більше – овочів і фруктів.
- Приймайте прохолодний душ двічі на день (або просто ополіскуйте холодною водою обличчя та руки).
- Робіть вологе прибирання у помешканні і слідкуйте, щоб було прохолодно (зачиняйте вдень вікна, вмикайте кондиціонер).
Як правильно підібрати таблетки від тиску: поради кардіолога
Цукровий діабет
Спека небезпечна й для тих людей, що страждають на цукровий діабет. Коли жарко, рівень глюкози у крові підвищується, а зневоднення організму відбувається швидше, аніж у тих, хто не хворіє на діабет. А ще діабетики частіше за інших отримують теплові удари влітку.
Як зменшити ризики для діабетиків влітку?
- Якщо ви на інсуліні, зберігайте його і все, чим ви користуєтеся при цьому захворюванні, подалі від сонячних променів.
- Не знаходьтеся на вулиці без сонцезахисного крему, капелюха і темних окулярів.
- Перевіряйте рівень цукру в крові частіше, ніж зазвичай : у спеку він часто «скаче».
- Якщо немає протипоказань, в день випивайте 1,5 л води.
- Слідкуйте за симптомами можливого теплового удару: запаморочення, слабкість, нудота, надлишкова пітливість. Якщо є такі ознаки, відразу зверніться до лікаря (викличте швидку).
- Вдень не займайтеся ніякою фізичною активністю – краще перенесіть це на ранок чи на вечір.
- Відмовтеся від кофеїну та алкоголю.
- Їжте більше холодних страв, овочів, кислих фруктів. У період спеки не вживайте бобові, крупи, смажене, солоне та гостре.
- Обирайте натуральний, світлий, легкий одяг.
10 способів знизити цукор у крові
ГРВІ та ЛОР-захворювання
Як не дивно, ларингіти, ангіни, отити і пневмонії частіше бувають у людей саме влітку, а не взимку, адже безліч вірусів активуються у спеку.
У спеку знижується імунітет, частіше бувають перепади температур (через кондиціонери), ми купаємось у холодній воді і потрапляємо на протяги. Ангіна, до речі, тяжче переноситься влітку, аніж взимку, бо знову-таки ослаблений імунітет.Як зменшити ризики ЛОР-захворювань влітку?
- Зменшіть ризики перепаду температур, щоб уникнути застуди. При таких перепадах особливо страждають судини, що небезпечно для людей похилого віку та для тих, у кого є проблеми з серцем.
- Якщо ви користуєтесь кондиціонером, то пам’ятайте, що його температура повинна бути нижчою, ніж температура надворі, на 5-7 градусів, не більше. Якщо ви входите з вулиці у приміщення, де працює кондиціонер, робіть це поступово.
- При користуванні кондиціонером чи вентилятором не допускайте, щоб холодне повітря було направлене прямо на вас (це стосується й протягів).
- Не пийте занадто холодну воду чи якісь напої.
- Не обливайтеся крижаною водою і різко не заходьте у холодну водойму. Те саме стосується й холодного душу, коли ви щойно зайшли з вулиці.
Харчові отруєння та кишкові інфекції
Щоліта відбуваються спалахи кишкових інфекцій, а також зростає кількість харчових отруєнь. А з війною і поганою епідситуацією на тимчасово окупованих територіях ця проблема збільшилася у рази, особливо на фоні спеки. Головна причина кишкових інфекцій – це недостатня гігієна, неякісні продукти харчування, їхнє неправильне зберігання. Зазвичай збудники кишкових інфекцій розмножуються у продуктах тваринного походження, що не пройшли термічної обробки (або недостатньо приготовані). Пам’ятайте, що у спеку м'ясо, молоко та яйця псуються буквально за 30 хвилин. Також не забувайте ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою.
Як зменшити ризики отруєнь та кишкових інфекцій?
- Оминайте місця стихійної торгівлі – не купуйте там ані сирих, ані готових продуктів.
- Не купуйте у спеку ніяких страв у магазинних кулінаріях (особливо небезпечні салати з майонезом чи сметаною, кондитерські вироби з кремом). Аналогічно – з вуличними шаурмою, біляшами чи чебуреками.
- У дорогу чи на природу не беріть тих продуктів, що псуються без холодильника.
- Коли купуєте м'ясо чи молочні продукти у магазині, обов’язково перевіряйте їхні строки придатності.
- Не залишайте приготовані вдома страви лежати при кімнатній температурі. Приготували, дочекалися, поки охолоне – і поставили у холодильник.
- Якщо купуєте сире молоко на офіційних ринках, все одно вдома кип’ятіть його.
- Слідкуйте, щоб м'ясо, риба та яйця, які ви готуєте, були максимально термічно обробленими.
- Сире м'ясо та рибу тримайте у холодильнику подалі від готових страв.
- Ну і очевидне: мийте руки перед їдою та після.
Коментарі