Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Які хвороби загострюються влітку і що робити, щоб уберегтися?

У спеку особливо страждають люди з хронічними захворюваннями
У спеку особливо страждають люди з хронічними захворюваннями
Фото из открытых источников

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Серцево-судинні захворювання

Якщо людина страждає на гіпертонію, аритмію, ішемічну хворобу серця, перенесла операцію на серці, інсульт або інфаркт, то спека – це важке випробування для неї. Організм адаптується до спеки, а серце та судини при цьому отримують велике навантаження: підвищуються тиск і пульс, загущується кров (а це – ризик утворення тромбів). Окрім того, разом з потом людина втрачає важливі для серця мікроелементи: магній, калій, натрій, хлор. Через спеку саме влітку фіксують більше інфарктів та інсультів, гіпертонічних кризів у порівнянні з іншими порами року.

Як зменшити ризики для серця влітку?

  • Якщо ви приймаєте якісь ліки на постійній основі, влітку обов’язково попросіть свого лікаря скоригувати дозування, якщо це потрібно.
  • Контролюйте тиск і пульс щодня (вранці і ввечері).
  • Постарайтеся лягати спати раніше, аби раніше прокидатися.
  • Пийте воду – це дуже важливо, щоб підтримувати правильний баланс електролітів. Норма – 1,5 л на день (бажано, щоб вона була прохолодною). Але якщо у вас ішемічна хвороба серця чи проблеми з нирками – спочатку уточніть у лікаря, яка ваша добова норма води.
  • У період з 11 до 17 години не виходьте на сонце.
  • Зменшіть навантаження на серцево-судинну систему: мінімізуйте каву, алкоголь і солодкі напої.
  • Їжте невеликими порціями, але при цьому вживайте менше м’яса, гострого, солоного, жирного, а більше – овочів і фруктів.
  • Приймайте прохолодний душ двічі на день (або просто ополіскуйте холодною водою обличчя та руки).
  • Робіть вологе прибирання у помешканні і слідкуйте, щоб було прохолодно (зачиняйте вдень вікна, вмикайте кондиціонер).

Як правильно підібрати таблетки від тиску: поради кардіолога

Цукровий діабет

Спека небезпечна й для тих людей, що страждають на цукровий діабет. Коли жарко, рівень глюкози у крові підвищується, а зневоднення організму відбувається швидше, аніж у тих, хто не хворіє на діабет. А ще діабетики частіше за інших отримують теплові удари влітку.

Як зменшити ризики для діабетиків влітку?

  • Якщо ви на інсуліні, зберігайте його і все, чим ви користуєтеся при цьому захворюванні, подалі від сонячних променів.
  • Не знаходьтеся на вулиці без сонцезахисного крему, капелюха і темних окулярів.
  • Перевіряйте рівень цукру в крові частіше, ніж зазвичай : у спеку він часто «скаче».
  • Якщо немає протипоказань, в день випивайте 1,5 л води.
  • Слідкуйте за симптомами можливого теплового удару: запаморочення, слабкість, нудота, надлишкова пітливість. Якщо є такі ознаки, відразу зверніться до лікаря (викличте швидку).
  • Вдень не займайтеся ніякою фізичною активністю – краще перенесіть це на ранок чи на вечір.
  • Відмовтеся від кофеїну та алкоголю.
  • Їжте більше холодних страв, овочів, кислих фруктів. У період спеки не вживайте бобові, крупи, смажене, солоне та гостре.
  • Обирайте натуральний, світлий, легкий одяг.

10 способів знизити цукор у крові

ГРВІ та ЛОР-захворювання

Як не дивно, ларингіти, ангіни, отити і пневмонії частіше бувають у людей саме влітку, а не взимку, адже безліч вірусів активуються у спеку.

У спеку знижується імунітет, частіше бувають перепади температур (через кондиціонери), ми купаємось у холодній воді і потрапляємо на протяги. Ангіна, до речі, тяжче переноситься влітку, аніж взимку, бо знову-таки ослаблений імунітет.

Як зменшити ризики ЛОР-захворювань влітку?

  • Зменшіть ризики перепаду температур, щоб уникнути застуди. При таких перепадах особливо страждають судини, що небезпечно для людей похилого віку та для тих, у кого є проблеми з серцем.
  • Якщо ви користуєтесь кондиціонером, то пам’ятайте, що його температура повинна бути нижчою, ніж температура надворі, на 5-7 градусів, не більше. Якщо ви входите з вулиці у приміщення, де працює кондиціонер, робіть це поступово.
  • При користуванні кондиціонером чи вентилятором не допускайте, щоб холодне повітря було направлене прямо на вас (це стосується й протягів).
  • Не пийте занадто холодну воду чи якісь напої.
  • Не обливайтеся крижаною водою і різко не заходьте у холодну водойму. Те саме стосується й холодного душу, коли ви щойно зайшли з вулиці.

Харчові отруєння та кишкові інфекції

Щоліта відбуваються спалахи кишкових інфекцій, а також зростає кількість харчових отруєнь. А з війною і поганою епідситуацією на тимчасово окупованих територіях ця проблема збільшилася у рази, особливо на фоні спеки. Головна причина кишкових інфекцій – це недостатня гігієна, неякісні продукти харчування, їхнє неправильне зберігання. Зазвичай збудники кишкових інфекцій розмножуються у продуктах тваринного походження, що не пройшли термічної обробки (або недостатньо приготовані). Пам’ятайте, що у спеку м'ясо, молоко та яйця псуються буквально за 30 хвилин. Також не забувайте ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою.

Як зменшити ризики отруєнь та кишкових інфекцій?

  • Оминайте місця стихійної торгівлі – не купуйте там ані сирих, ані готових продуктів.
  • Не купуйте у спеку ніяких страв у магазинних кулінаріях (особливо небезпечні салати з майонезом чи сметаною, кондитерські вироби з кремом). Аналогічно – з вуличними шаурмою, біляшами чи чебуреками.
  • У дорогу чи на природу не беріть тих продуктів, що псуються без холодильника.
  • Коли купуєте м'ясо чи молочні продукти у магазині, обов’язково перевіряйте їхні строки придатності.
  • Не залишайте приготовані вдома страви лежати при кімнатній температурі. Приготували, дочекалися, поки охолоне – і поставили у холодильник.
  • Якщо купуєте сире молоко на офіційних ринках, все одно вдома кип’ятіть його.
  • Слідкуйте, щоб м'ясо, риба та яйця, які ви готуєте, були максимально термічно обробленими.
  • Сире м'ясо та рибу тримайте у холодильнику подалі від готових страв.
  • Ну і очевидне: мийте руки перед їдою та після.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 10 серпня, 2023 рік Яна
    Здоровый человек жаре переносит плохо, а что говорить о гипертониках. Мама старается на улицу только рано утром выходить по холодку, как говорится. Лекарства принимает регулярно. Вода пьет достаточно. Еще для поддержания сердечно-сосудистой системы травяные сборы заваривает. Знаю, что у нее в последнее время всегда есть чай био для сердца и сосудов эвалар. Ей вкус понравился, и состав в нем хорошо скомбинирован.


Читайте також:

Как пережить аномальную жару: советы врачей

Врачи рассказали, как во время аномальной жары не допустить обострения хронических заболеваний. Нужно пить побольше воды, носить одежду из натуральных тканей, прятаться от солнца и не перегружать желудок.

7 советов, как хорошо чувствовать себя в жару

Несколько советов, как облегчить состояние, когда на улице очень жарко. Лучше не садиться на бессолевые диеты, хорошо высыпаться, позаботиться о сосудах, не перегружать желудок и уменьшить отеки.

Чому набрякають ноги або руки

Мабуть, кожен періодично відчуває, начебто ноги стають «ватяними», а руки «наливаються» так, що важко стиснути кулак. Причина – у набряках кінцівок. Умовно причини набряку можна розділити на тимчасові, викликані якимись факторами, і ті, що відбуваються через якісь захворювання. Чому набрякають ноги або руки? Давайте розбиратися.

Как пережить жару гипертоникам и сердечникам

Кардиологи дают советы, как пережить жару сердечникам и гипертоникам. Летом обостряются некоторые хронические заболевания, среди которых - гипертония и болезни сердца. В этот период нужно быть особенно осторожными.

Какие болезни обостряются летом

Летом обостряется целый список разных заболеваний. Обязательно примите профилактические меры и поберегите себя. Опасны тепловой удар, пневмония, инфаркт, астма и т. д.

Какие продукты уменьшают потливость

С повышенной потливостью летом можно бороться, добавив в свое меню некоторые продукты. Вы будете меньше потеть, если начнете пить воду с лимоном, есть охлажденный йогурт, рис, инжир, пить имбирный или мятный чай, отвар из шалфея.

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю