Як правильно підібрати таблетки від тиску

Кардіолог Анна Солощенко на своїй сторінці у Facebook розповіла, як підібрати препарат при гіпертонії.

Як підібрати таблетки від тиску
Як підібрати таблетки від тиску
Фото из открытых источников

Найчастіша проблема, з якою люди приходять до сімейних лікарів та кардіологів – це підвищений тиск, причому саме гіпертонія – найпоширеніше захворювання в Україні.

«Кожен другий пацієнт в кабінеті кардіолога – це пацієнт із підвищеним тиском. І багато з цих пацієнтів мають певні очікування, що не завжди справджуються. Чому? Бо більшість налаштована так: прийду один раз, дадуть попити ліки, все налагодиться – і все. Найдивніше те, що з деякими лікарями так і виходить. Але це не означає, що це добре та безпечно. Тому сьогодні вирішила розповісти вам, як насправді має проходити підбір антигіпертензивних препаратів», – каже Анна Солощенко.

Як підібрати таблетки від тиску

  1. Найголовніше те, що таблетки від тиску призначаються не на певний час прийому, а на постійній основі. Тобто їх потрібно приймати все життя. Гіпертонія, як і цукровий діабет, – захворювання хронічне, найчастіше спадкове. Гіпертонію не можна вилікувати, її можна лише тримати під контролем за допомогою препаратів, які захищають судини і органи, підтримуючи тиск на нормальному рівні. Лише якщо це початкова стадія гіпертонії і пацієнт кардинально змінює спосіб свого життя (худне, починає займатися спортом, правильно харчується, відмовляється від куріння і алкоголю), можна без медикаментів нормалізувати тиск. Якщо ж гіпертонія турбує давно, без лікування знизити тиск вже неможливо.
  2. Таблетки від гіпертонії лікар повинен підбирати згідно спеціальних протоколів, прийнятих у всьому цивілізованому світі.
    Ніяких БАДів, ніяких препаратів з недоведеною ефективністю, ніяких «настоянок, які допомогли одному пацієнту» – лише доказова медицина! Бо безпека для здоров’я пацієнта – це найголовніше.
  3. Правильно підібрати препарат при гіпертонії – робота філігранна для лікаря. Для цього потрібна співпраця протягом певного періоду. Кожен препарат від тиску працює у кожного пацієнта по-різному. Часто потрібна комбінація кількох препаратів.Тому діюча речовина, дозування, час прийому – все це дуже індивідуально. Хоча інколи й є випадки м’якої гіпертонії, коли організм добре сприймає призначені ліки і з першої таблетки тиск нормалізується. І навіть в такому випадку важливо через місяць лікування знову прийти до лікаря, аби оцінити дію препарату, вивчити щоденник тиску (який потрібно обов’язково почати вести через три тижні після початку прийому ліків). Протягом цього місяця пацієнту важливо залишатися на зв’язку з лікарем, щоб за потреби збільшити або зменшити дозу, скоригувати час прийому таблеток тощо.
  4. Не можна призначати якийсь препарат від тиску, не оцінивши роботу печінки, нирок, щитоподібної залози та інших органів. Добре, якщо на перший прийом до кардіолога ви прийдете з пакетом деяких досліджень, щоб лікар відразу бачив повну картину стану вашого організму. Тільки тоді лікування не принесе шкоди. Всліпу не можна призначати ліки від тиску, оскільки такі препарати зазвичай виводяться з організму печінкою або нирками – якщо з цими органами є проблеми, вони будуть перевантажуватися. Також лікар не має права призначати аспірин (а його треба приймати деяким пацієнтам при гіпертонії), не знаючи кількість тромбоцитів у аналізі крові. І подібних моментів багато.
  5. Буває, що лікар відразу призначає певний препарат (або декілька) – і тиск швидко нормалізується. Але це теж не є добре. Чому? Пацієнт буде погано переносити різке зниження тиску. Якщо вчора він був, наприклад, 160 на 100, а сьогодні – 120 на 70, людина відчуватиме сильну слабкість. З великою ймовірністю вона просто перестане приймати призначені ліки і більше просто не піде до кардіолога. А ще при такому лікуванні лікар не знатиме, чи не призначив зайвого. Можливо, потрібна була менша доза препарату чи менша кількість таблеток, якби трохи зачекати і набратися терпіння. Яка ж тактика правильна? Почати лікування гіпертонії треба з одного препарату, дати час організму впродовж одного місяця накопичити діючу речовину в крові. Якщо через місяць тиск не знизився, додаємо інший препарат або збільшуємо дозування першого. Тому порада для пацієнта: не очікуйте, що тиск нормалізується вже на другий-третій день, зачекайте, а не відразу шукайте іншого лікаря.
  6. Лікар підібрав вам препарат від тиску за пару візитів? Все, справу зроблено і можна більше не ходити на прийом? На жаль, це так не працює. Якщо ви успішно підібрали таблетки від тиску і він нормалізувався, вам обов’язково потрібно раз на рік контролювати показники роботи організму. Треба бачити, чи не прогресує гіпертонія, чи все добре з органами-мішенями, по яких зазвичай «б’є» гіпертонія і провокує інфаркти та інсульти, чи не збільшились холестерин та цукор в крові тощо.

Які аналізи потрібно здати перед візитом до кардіолога

«Отже, кардіологи – дуже дружелюбні лікарі, що бажають товаришувати зі своїми пацієнтами довгі роки. І це не їхня примха, а виклик професії. Не вважайте це нав’язливістю», – підсумовує Анна Солощенко.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Как без тонометра понять, что у вас высокое давление?

Среди симптомов повышенного давления - боль в висках пульсирующего и давящего характера, покраснение лица, тахикардия, дрожь в конечностях, тревожность, кровь из носа, тошнота и рвота

Який тиск вважається підвищеним?

Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.

Як зрозуміти, що у вас високий тиск, якщо немає тонометра

Лікарі попереджають, що усі люди, тиск у яких 140/90 і вище, повинні обов’язково приймати антигіпертензивні препарати за призначенням лікаря та постійно контролювати тиск.

Підвищений тиск: які симптоми, чому виникає і що не можна їсти?

Україна – на першому місці серед європейських країн за смертністю людей від хвороб серця і судин (а гіпертонія – це і є основна причина таких проблем). Щороку діагноз «гіпертонія» чують вперше близько 430 тис. українців. На гіпертонію в Україні хворіють 12-13 млн дорослих людей.

Кардиолог рассказала, как бороться со скачками давления

Чем лучше человек будет контролировать свое давление с помощью антигипертензивных препаратов, тем легче будут переноситься падения давления. Ваша цель – ниже 130/80 мм рт. ст. Если давление «скачет» выше этих цифр, нужна коррекция лечения. Если новые цифры давления вы сначала переносите плохо, снижать его лучше постепенно, поэтапно – чтобы сосуды привыкли.

Как понять, что у вас гипертония

Часто гипертония развивается медленно, поэтому человек может не обратить внимания на определенные симптомы высокого давления. Если вы заметили у себя перечисленные признаки высокого давления, обратитесь к врачу.

Как снизить давление без лекарств: советы кардиолога

Кардиолог рассказал, что для снижения давления (если цифры повышены минимально) нужно правильно питаться, отказаться от вредных привычек и добавить физической активности. Гипертоникам подходит средиземноморская диета. Если цифры давления высокие, нужно принимать лекарства на постоянной основе

Откуда берется гипертония и как ее лечить

Диагноз "гипертония" ставят, когда показатели давления превышают цифры 140 на 90. Гипертония возникает из-за лишнего веса, малоподвижного образа жизни, неправильного питания, курения и атеросклероза. Контролировать высокое давление можно с помощью специальных препаратов.

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Головний біль – це НЕ симптом гіпертонії

Головна помилка у більшості людей, це те, що вони вимірюють тиск на стресі, тобто у момент нервового напруження чи при головному болю. Один з найстійкіших міфів колишнього «совка» – це те, що причина головного болю – високий тиск (гіпертонія).

Холтер-моніторинг: що це та навіщо його призначають

При деяких захворюваннях серця відбувається порушення його функціональної активності. Холтер призначають при нападах порушення серцевого ритму, при порушеннях частоти скорочень серця (надто повільні скорочення або, навпаки, занадто часті).
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю