Який тиск вважається підвищеним?
Кардіолог Анна Солощенко на своїй сторінці у Facebook розповіла, чому підвищується тиск, який тиск вважається підвищеним і як його знизити.

- Як зрозуміти, що тиск підвищений
- Які хвороби викликають підвищення тиску
- Чим небезпечна гіпертонія
- Профілактика гіпертонії
Як зрозуміти, що тиск підвищений
Спочатку потрібно зрозуміти, який тиск вважається нормальним. Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.
Також існує група пацієнтів, тиск у яких повинен бути не вищим за 125/75. Це люди, що хворіють на цукровий діабет, мають проблеми з нирками і хвороби серцево-судинної системи (перенесений інфаркт, серцева недостатність тощо).
Які хвороби викликають підвищення тиску
Усі захворювання, що супроводжуються підвищенням артеріального тиску, можна розділити на дві групи:
Гіпертонічна хвороба. Ця проблема – спадкова. У гіпертонії немає конкретної причини. Тобто високий тиск – це проблема, у якій задіяні уся органи та системи організму (серце, судини, нервова система, нирки тощо). На цю категорію припадають 98% усіх випадків гіпертонії.
Симптоматичні артеріальні гіпертензії. Тут причина підвищення тиску – якісь захворювання, тобто гіпертонія – це наслідок якихось порушень у роботі організму. Серед причин підвищення тиску можуть бути такі:
- хвороби нирок та їхніх судин. Це, наприклад, проблеми з нирками на фоні цукрового діабету, хронічна ниркова недостатність, пієлонефрит, гломерулонефрит. Також причиною гіпертонії є звуження ниркової артерії, що йде до нирки (проблема може бути вродженою або розвинутись через атеросклеротичну бляшку);
- ендокринологічні захворювання (проблеми зі щитоподібною залозою, наднирковими залозами тощо);
- хвороби серця чи судин. Систолічний тиск, наприклад, підвищується через атеросклероз аорти. Також підвищення тиску викликає недостатність аортального клапану.
Грамотний кардіолог вже під час першої консультації складе список обстежень для пацієнта для встановлення правильного діагнозу і визначення причин гіпертонії. Обстеження можуть бути такі: УЗД нирок та їхніх артерій, надниркових залоз (але якщо у людини є зайва вага, то надниркові залози краще «дивитися» на КТ з контрастом), далі – аналіз сечі (загальний та добовий), різноманітні аналізи крові, що покажуть роботу нирок та деяких гормонів.
Якщо кардіолог вважатиме за потрібне, то скерує пацієнта на консультацію до ендокринолога. Лише після цього кардіолог призначає лікування гіпертонії.
Чим небезпечна гіпертонія
Якщо гіпертонію не лікувати, вона може спричинити:
- Серцево-судинні захворювання. Високий кров'яний тиск може стати причиною атеросклерозу (закупорювання артерій холестериновими бляшками), інфаркту міокарда та інших серцевих проблем.
- Інсульт. Постійно підвищений тиск може пошкодити судини у мозку, що призведе до інсульту (порушення кровообігу у мозку) і навіть смерті мозку.
- Проблеми з нирками. Високий тиск може пошкодити нирки, що призведе до хронічної ниркової недостатності.
- Проблеми з очима. Гіпертонія часто викликає пошкодження судин в очах, що може спричинити проблеми з зором або навіть стати причиною сліпоти.
- Інші органічні ускладнення. Високий тиск може також збільшувати ризик розвитку інших проблем, таких як аневризми (розширення просвіту артерії) та інші.
Як правильно підібрати таблетки від тиску
Профілактика гіпертонії
Ці поради стосуються не лише профілактики гіпертонії, коли її ще немає, а й актуальні для тих, у кого вже є такий діагноз. Паралельно з прийомом ліків, що призначив кардіолог, необхідно:
- відмовитись від згубних звичок (куріння та алкоголь);
- регулярна фізична активність;
- підтримка нормальної ваги. ІМТ (індекс маси тіла) має бути не вищим за цифру 25. Формула розрахунку ІМТ така: вага людини поділена на зріст у квадраті. Якщо, наприклад, людина важить 80 кг і має зріст 170 см, ми маємо формулу: 80/(1,7?1,7)=27,7;
- мінімізація солі в раціоні. Зверніть особливу увагу на «приховану» сіль, що міститься у таких продуктах, як консерви, магазинні приправи, ковбаса, копченості тощо.
Коментарі