До яких лікарів можна потрапити без направлення і як відновити медичні документи?

Що робити, якщо ви втратили медичні документи і які лікарі приймають пацієнтів без направлення.

Внутрішньо переміщені особи не зобов’язані переукладати договір зі своїм новим сімейним лікарем
Внутрішньо переміщені особи не зобов’язані переукладати договір зі своїм новим сімейним лікарем
Фото з відкритих джерел

Щоб потрапити до лікаря вузької спеціалізації, пацієнту потрібно спочатку отримати направлення від свого сімейного лікаря. Однак нещодавно Міністерство охорони здоров’я опублікувало список спеціалістів, до яких можна записуватися напряму, без направлення.

До війни, щоб потрапити на прийом до медика вузької спеціалізації, потрібно було спочатку йти до спеціаліста першої ланки (сімейного лікаря, терапевта або педіатра). Вони створювали електронне направлення. Але в умовах війни МОЗ дещо спростило процедуру: тепер внутрішньо переміщені особи не зобов’язані переукладати договір зі своїм новим сімейним лікарем, а направлення можна мати як в електронному вигляді, так і написаним від руки на папері.

До яких лікарів не потрібне направлення від сімейного лікаря?

Сьогодні напряму ви маєте право звернутися до таких спеціалістів:

  • психіатр;
  • нарколог;
  • гінеколог (у тому числі дитячий);
  • стоматолог (ургентні випадки для дітей та дорослих);
  • фтизіатр;
  • лікар, у якого пацієнт постійно спостерігається через якесь хронічне захворювання.

Які безкоштовні аналізи, обстеження та операції доступні українцям

Що робити, якщо пацієнт втратив медичні документи?

Юрист Петро Нога у коментарі «Суспільному» розповів, що робити переселенцям для відновлення втрачених медичних документів.

Особи, що переїхали через війну, можуть відновити будь-яку медичну документацію незалежно від того, де вони зареєстровані. Юрист каже, що у електронній базі системи охорони здоров’я зберігаються усі дані пацієнта, якщо вони були туди внесені.

«Документи, такі як обстеження, лікування у стаціонарі, оперативні будь-які втручання, реабілітація – все це можна відновити, звернувшись до сімейного лікаря або, іншими словами, лікаря первинної ланки надання медичної допомоги», – пояснює Петро Нога.

Якщо ж медичні документи пацієнта були у паперовому вигляді і вони втратилися, процедура їхнього відновлення буде складнішою. Потрібно буде пройти додаткові обстеження.

Безкоштовне протезування для цивільних: як це працює

«Ви звертаєтесь до сімейного лікаря. Він з’ясовує, проводить так званий аналіз історії хворого, ви йому розповідаєте історію своїх хвороб. І він проводить додаткові обстеження. Ці обстеження проводяться сімейним лікарем або за направленням на спеціалізовану вторинну ланку медичної допомоги, тобто до спеціалізованих лікарів. Відбувається відновлення всіх записів, документації тощо», – каже юрист.

Щоб відновити документи про інвалідність, необхідно звернутися до управління соціального захисту у тому місті (чи селі), де ви знаходитесь.

«Існує центральний банк даних осіб з інвалідністю, і безпосередньо управління соціального захисту має до нього доступ, ці документи теж можна поновити легко», – запевняє юрист.

Переселенці за потреби можуть звертатися до будь-якого медичного закладу, якщо потрібна медична допомога.

«Якщо це не екстрений випадок, сімейний лікар може вам відмовити, тому що в них обмежені можливості укладення декларацій із пацієнтами. У випадку, якщо це гострий невідкладний стан, можете звернутися до будь-якого фахівця. Якщо ж це плановий запис, треба з’ясувати, чи може лікар з вами укласти декларацію, чи залишилося в нього місце. Якщо ні, тоді можна звернутися до іншого вільного фахівця», – каже Петро Нога.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Как врачи зарабатывают на пациентах

Врачи с помощью хитрых схем зарабатывают на пациентах. Они вступают в сговор с фармацевтами и получают процент от проданных препаратов. Доктор дает пациенту скидочную карточку и говорит адрес аптеки, где ему продадут препарат по низкой цене. Будьте внимательны.

Публикации в СМИ о врачебных ошибках хотят запретить

Во время медицинской конференции, организованной Ассоциацией частных медучреждений Украины, предложили создать перечень медицинских ошибок, ввести страхование профессиональной ответственности медработников и запрет на публикацию в СМИ материалов о медицинских трагедиях без комментариев профессионалов.

Когда будет проходить аттестация врачей?

В рамках медреформы предусмотрена аттестация врачей.

Минздрав: скорая помощь приезжает быстро, но препараты использует неэффективные

Волонтеры-эксперты выяснили, что медики, выезжая на вызовы к пациентам, не всегда используют эффективные препараты в конкретных случаях.

Врачи перечислили главные симптомы ковида у детей

80% детей переносят коронавирус в легкой форме, но при этом являются переносчиками заболевания. Среди симптомов ковида у детей: высокая температура, слабость, кашель, насморк, потеря обоняния, диарея и рвота

Появился редкий вирус у детей. Врачи предполагают, что симптомы связаны с Covid-19

Несколько детей из Великобритании в эти дни прибыли в больницы в очень тяжелом состоянии. Врачи опасаются, что эти симптомы связаны с Covid-19. Фактически, все семейные...

Врачи назвали самый эффективный продукт для снижения давления

Этот овощ - вполне доступный и недорогой, а обладает поистине целебными свойствами. Он содержит также "элементы женской красоты" - цинк и медь. Поэтому фасоль обязательно должна присутствовать в рационе каждого человека.

20 % отката по каждой болезни. Как врачи торгуют диагнозами

Некоторые доктора, набрав свои 2 тыс. пациентов, начали… торговать их диагнозами.Технология такова: человек приходит к доктору, получившему уже из бюджета...

Врачи рекомендуют: если отдыхать – так по полной!

Можно ли безболезненно вернуться на работу после отдыха, рассказывает психотерапевт
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю