Ефективно лікуємо гастрит: думка лікарів-гастроентерологів

Likarni.com неодноразово наголошували, що гастрит — найпоширеніше гастроентерологічне захворювання. Команда порталу поспілкувалася з провідними лікарями-гастроентерологами України з приводу симптомів, діагностики та лікування цієї хвороби. Читайте у цій статті, як напевно розпізнати та вилікувати гастрит.

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка. Згідно з канонами медичної науки, усі запальні процеси в організмі мають п'ять класичних ознак: біль, почервоніння тканин, підвищення місцевої температури, набряк, порушення функції органу.

Перші ознаки гастриту
Усі ці ознаки властиві й гастриту. На початку розвитку хвороби пацієнт суб'єктивно відчуває симптоми, що мають загальну назву диспепсія: хворобливі відчуття , відчуття переповнення шлунка і почуття розпирання в епігастральній ділянці, нудота. Такі симптоми вказують на те, що орган вражений, і його функція порушена, тобто їжа перетравлюється і засвоюється неправильно.


Існують різні форми гастриту. Кожен різновид має свої особливості в лікуванні. Розрізняють гострий і хронічний гастрити. Гостра форма хвороби розвивається стрімко, має виражену клінічну картину, як правило, добре піддається терапії, при грамотному лікуванні проходить без ускладнень.

Хронічний гастрит має різного ступені диспепсії: нудота, нічні болі, дискомфортні відчуття в області шлунка, відрижка, відчуття розпирання в епігастральній ділянці.

Причини запалення слизової оболонки шлунка
Хронічний гастрит відносять до поліетіологічних захворювань, тобто викликається хвороба сукупністю багатьох факторів. Єдиної думки у фахівців, який із цих факторів є основним, до цього часу немає. Основні причини: бактерії Helicobacter pylori, неправильне харчування, стресові стани, деякі медикаменти, аутоімунні процеси. Однак, з бактерією Helicobacter pylori, на сьогодні пов'язують 80 % хронічних.

Причини виникнення гострого гастриту:

• фізичні фактори (підвищена температура їжі, радіоактивні речовини);
• хімічні пошкодження (кислоти, луги);
• гострі інфекційні процеси.

Гострі гастрити зустрічаються досить рідко. Найчастіше лікарі стикаються з хронічними формами хвороби.

Зустрічаються гастрити аутоімунні, коли імунна система розпізнає клітини свого організму як чужорідні. Аутоімунний компонент вимагає окремого лікування і використання інших лікарських препаратів. Є ряд медикаментів, прийом яких сприяє розвитку гастриту. Впливає і якість продуктів, які використовуються в їжу. Статистика показує: 80 % — бактеріальні, 15 % — аутоімунні, 5 % — усі інші різновиди гастритів.

Діагностика Helicobacter pylori
Сьогодні у практику введені практично всі сучасні методи діагностики Helicobacter pylori:

• біопсія тканин слизової;
• дихальний уреазний тест;
• ПЛР-діагностика слини або калу;
• аналіз крові на специфічні антитіла до Helicobacter pylori.

Різні тести мають різні показання до використання. Наприклад, можливі помилково негативні результати уреазного тесту, коли він проводиться на тлі лікування або рівень антитіл може досить довго зберігатися підвищеним і після ерадикації Helicobacter pylori. У будь-якому випадку інтерпретацію результатів діагностики повинен проводити лікар.

Міф чи правда: “Прийом їжі може викликати тимчасове зникнення хворобливих відчуттів”
Основна функція шлунка — перетравлювання їжі. Етапи перетравлення їжі чітко розмежовані. У шлунку відбувається лише один з цих етапів — частково перетравлюються тільки білки. Переварювання жирів і вуглеводів починається пізніше, під впливом інших ферментів і в іншому середовищі. Клітини шлунка виробляють соляну кислоту і фермент пепсин для коагуляції і початку перетравлення білків.


При розвитку хронічного гастриту має місце фактор агресії. Здорова слизова шлунка має захист від соляної кислоти. Нездорова слизова такого захисту не має і піддається впливу (подразнення та ушкодження) шлункової кислоти. Чим більше вражена ділянка слизової шлунка, тим менше він захищений. Чим сильніше запалення, тим гірше продукція факторів захисту, тим сильніше згубний вплив кислоти на роздратовану ділянку. Виходить замкнуте коло. Суб'єктивно згубний вплив кислоти на роздратовану ділянку і сприймається як біль.

Їжа, що надходить в шлунок, частково нейтралізує кислоту, що знижує її дратівливу здатність. При цьому з’являється біль. Цим же пояснюється зниження болю після прийому соди або напоїв, що містять соду, лужної мінеральної води.

Можливі схеми лікування Helicobacter pylori
Стандарти лікування цієї інфекції вперше були визначені Маастрихтським консенсусом. Усі схеми лікування хвороби включають не менше трьох лікарських препаратів. Існують схеми першої та другої лінії. Актуальна потрійна схема, коли в лікувальну терапію входить блокатор протонної помпи і два антибактеріальних препарати. Однак, вона не завжди призводить до ерадикації Helicobacter pylori, тому були розроблені резервні схеми — квадротерапії, «послідовні терапії», варіанти різної тривалості курсу — 7 - 10 - 14 діб.

З огляду на те, що гастрит — поліетіологічне захворювання, в першу чергу рекомендується налагодити правильне харчування. Залежно від ступеня загострення застосовують дієти № 1А, 1Б, 1. При зниженні секреторної функції використовується дієта №2. Необхідно уникати гострих і хронічних стресів. Виключити вплив шкідливих факторів, що сприяють посиленню симптомів гастриту. Після завершення курсу терапії є ймовірність повторного зараження, тому що імунітет до Хелікобактер не виробляється, і захворювання має ймовірність рецидувати.

Звичайно, схему лікування визначає виключно лікар з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта і попередніх результатів лікування.

Likarni.com — з турботою про Ваше здоров’я!

Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев



Читайте также:

В Японии – вспышка заболевания, убивающая треть больных

С каждым днем в Японии фиксируют все большее количество случаев опасной инфекции. Сегодня уже более 500 человек заболели «стрептококковым синдромом токсического шока» (STSS), сообщает The Guardian.

Почти 400 тысяч гривен: в ВР хотят увеличить помощь при рождении ребенка

На сегодняшний день государство выплачивает 41 280 грн при рождении или усыновлении ребенка. Кстати, размер этого пособия остался еще на уровне 2014 года. Если посмотреть на эту сумму по отношению к курсу доллара, то с 2014 года она уменьшилась в два раза.

В Украине циркулируют 17 штаммов коронавируса

Штамм коронавируса «Дженни» – это субвариант «Омикрона» («Дженни» обнаружен в США в сентябре 2023-го). Первые случаи штамма в Украине были зафиксированы в начале года. «Дженни» имеет несколько мутаций, что делает его очень заразным.

Болезнь «Х»: что это такое и стоит ли паниковать?

В сети ширится информация, что миру угрожает новая пандемия, которая «унесет в 20 раз больше жизней, чем ковид». Такой анонс разместили на сайте Всемирного экономического форума, который пройдет в этом году в Давосе.

Литр воды из пластиковой бутылки содержит 240 тыс. частиц пластика

Специальные лазеры помогли обнаружить в воде из пластиковых бутылок (были протестированы три самых популярных бренда) мельчайшие частицы пластика, которые значительно меньше микропластика.

Бесплатные лекарства в 2024 году

По программе «Доступные лекарства» в Украине можно получить более 500 препаратов и медицинских изделий бесплатно или с частичной доплатой. В Национальной службе здоровья Украины рассказали, что в 2024-м программа реимбурсации работает так же, как и в прошлом году.

Бесплатные психологические услуги в медучреждениях

Семейный врач или педиатр в рамках своей компетенции может оценить психическое состояние пациента и оказать ему помощь. Отметим, что все врачи, оказывающие психологическую помощь, прошли специальное обучение.

Принят закон о медицинском каннабисе

По статистике, сегодня в Украине около 2 млн пациентов нуждаются в подобных препаратах, а в дальнейшем количество таких людей будет только расти.

Не сушите одежду в квартире: почему это небезопасно?

Влага от одежды провоцирует плесень, споры которой мы потом вдыхаем, а это вызывает инфекции легких. В группе риска – люди, склонные к аллергии, и дети.
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ