Ендопротезування – надійний спосіб відновлення функції колінного суглоба

Колінний суглоб - надважливе кісткове зчленування в організмі людини. З'єднуючи стегно з гомілки, воно відповідає за рухи згинання та розгинання, а також часткове обертання навколо своєї осі, таким чином, забезпечуючи людині можливість повноцінно рухатися


Коліно – один із найбільш рухливих суглобів, який щоденно приймає на себе великі навантаження. Тому не дивно, що він швидше зношується, а також найбільш вразливий до травм і пошкоджень, які можуть виникати внаслідок прямих ударів або падінь, а також порушення метаболізму в тканинах, що виникає через гіподинамію (низька рухова активність).
Лікування пошкоджень колінного суглоба може бути різним залежно від типу пошкодження, а також ступеня його розвитку. У складних випадках, коли консервативне (медикаментозне та фізіотерапевтичне) лікування не дає результату, а пацієнт страждає від сильного болю і не може вільно рухатися, призначають операцію з ендопротезування колінного суглоба.

Що таке ендопротезування?

Ендопротезування – різновид оперативного лікування патологій колінного суглоба, що полягає у заміні пошкоджених поверхонь штучними протезами. Така операція дозволяє позбутися больового синдрому, а також повністю відновити рухову та опорну функцію нижніх кінцівок.
Залежно від ступеня пошкодження коліна можливе повне або часткове ендопротезування, коли видаляються та замінюються штучними протезами всі або лише деякі компоненти суглоба.
Ендопротезування колінних суглобів проводять за наявності відповідних показань до проведення хірургічного лікування:
  • пізні стадії артрозу;
  • гонартроз 3-4 ступеня;
  • асептичний некроз кісток суглоба;
  • ускладнені ушкодження внаслідок ДТП або спортивних травм;
  • новоутворення різного походження усередині суглоба;
  • неправильно зрощений перелом;
  • дисплазія суглоба.
Доцільність хірургічного лікування з подальшим встановленням імплантату визначає лікар ортопед-хірург відповідно до отриманих результатів клінічних та інструментальних досліджень, а також з урахуванням віку пацієнта, його стану здоров'я та можливих протипоказань для проведення операції.
Велике значення має стан кісткової тканини та анатомічні особливості колінного суглоба конкретного пацієнта.

Переваги ендопротезування

Операція з ендопротезування є радикальним, але найбільш дієвим способом усунення проблем з коліном, коли прийом лікарських засобів (хондропротекторів та інших препаратів) або фізіотерапевтичне лікування не дає бажаного результату.
Чому слід погодитись на операцію ендопротезування коліна? Такий метод лікування має безліч переваг і вирішує такі проблеми:
  • повністю повертає втрачені функції суглоба;
  • позбавляє від постійного болю та набряку;
  • знижує ризики виникнення повторного запалення у майбутньому;
  • повністю повертає рухову активність суглоба навіть у останніх стадіях захворювання;
  • повертає пацієнта до звичайного способу життя.
Сучасні ендопротези виготовляють із удосконалених матеріалів із використанням інноваційних технологій, що значно знижує ризики розвитку післяопераційних ускладнень, скорочує період відновлення, а також прискорює одужання пацієнта. Ефективність та загальна тривалість періоду реабілітації залежать від індивідуальних особливостей організму пацієнта та його відповідальності за дотримання ним усіх правил реабілітаційного періоду.

Підготовка до операції

Ендопротезування колінного суглоба – досить складна операція, що вимагає передчасної підготовки як з боку пацієнта, так і з боку лікаря.
Головна мета такої підготовки полягає в тому, щоб зробити хірургічне лікування максимально безпечним та ефективним для пацієнта.
Що потрібно зробити:
  • повідомити лікаря про всі ліки, які пацієнт приймає зараз;
  • розповісти, на які продукти чи лікарські засоби присутня алергія;
  • повідомити про шкідливі звички, які є у пацієнта;
  • розповісти про схильність до нападів апное під час сну (якщо є);
  • познайомитися з лікарем-хірургом та анестезіологом, які проводитимуть операцію;
  • дізнатися про всі обмеження, яких потрібно дотримуватися після проведення операції;
  • визначитися з тими, хто доглядатиме пацієнта після операції та допомагатиме в період реабілітації.
Підготовку до операції необхідно розпочати заздалегідь, не менш як за два тижні до втручання. За цей час проводиться необхідне доопераційне обстеження, що включає деякі види інструментальної діагностики та необхідні лабораторні дослідження. Пацієнту рекомендується відмовитись від куріння та алкоголю, припинити прийом деяких ліків, по можливості знизити масу тіла (за наявності зайвих кілограмів).
Також на даному етапі лікарем підбирається протез анатомічної форми, визначається його розмір, спосіб кріплення, а також ліки, які пацієнт прийматиме після хірургічного лікування. При необхідності протези можуть бути виготовлені індивідуально під конкретного пацієнта.

Як відбувається операція із заміни колінного суглоба

Операція з ендопротезування колінного суглоба проводиться під частковим або повним наркозом і продовжується в середньому від 1 до 2 годин.
Під час операції хірург видаляє пошкоджені хрящі та частини кісток, після чого встановлює на їх місце нові штучні імплантати – металеві або полімерні частини, що відновлюють цілісність та нормальне функціонування суглоба.
Під час операції коліно розкривається шляхом розрізу на передній частині, після чого всередину суглоба вводяться спеціальні інструменти, за допомогою яких видаляються його пошкоджені частини.
Залежно від ступеня пошкодження замінюється або вся поверхня суглоба, або лише деякі його частини. Штучні протези закріплюють з допомогою кісткового цементу чи ні (безцементний спосіб кріплення). У деяких випадках можливе використання композитного методу кріплення, коли одну кістку протез кріпиться з допомогою цементу, але в іншу – безцементним способом.
Після встановлення протеза порожнину суглоба промивають антисептиком, зашивають рану, ставлять дренаж і накладають стерильну пов'язку, поверх якої - бандаж, що підтримує, з еластичних бинтів.

Період відновлення після операції

Післяопераційний період характеризується поступовим відновленням функцій та можливостей суглоба шляхом дотримання спеціальної реабілітаційної програми, яку пацієнт проходить спочатку у стаціонарі, потім удома.
З перших днів після операції призначають комплекс вправ лікувальної гімнастики, спрямованих на зміцнення м'язів та відновлення рухливості коліна. Згодом пацієнт регулярно відвідує фізіотерапевтичні процедури, ходить на масаж, плавання. Обсяг навантажень та тривалість реабілітаційного періоду визначається індивідуально у кожному окремому випадку.
Перебування у стаціонарі зазвичай не перевищує 10-12 днів після хірургічного втручання. Через 5-6 тижнів можна давати повне, але допустиме навантаження на прооперовану ногу. Успішність лікування та швидкість одужання залежить від індивідуальних особливостей організму пацієнта, а також інтенсивності та якості реабілітаційних практик.

Післяопераційні ускладнення

Майстерність хірурга – запорука успішності лікування! Якщо хірургічне втручання проводиться досвідченим лікарем, ризики ускладнень після протезування коліна мінімальні. Однак така ймовірність все ж таки збільшується, якщо у пацієнта є деякі супутні захворювання.
Можливі ускладнення після ендопротезування колінного суглоба:
Ендопротезування колінного суглоба - операція складного типу і вимагає вправності хірурга. Вибирайте лише високоосвіченого спеціаліста з багаторічним успішним досвідом роботи у даному напрямку.
Поверніть собі радість повноцінного життя!
  • інфекційні та запальні процеси;
  • зміщення або розхитування протезу;
  • остеоліз;
  • відторгнення імпланту;
  • алергічні реакції на ліки чи матеріали протезу;
  • тромбоз;
  • емболія легеневої артерії.
Ендопротезування колінного суглоба - операція складного типу і вимагає вправності хірурга. Вибирайте лише високоосвіченого спеціаліста з багаторічним успішним досвідом роботи у даному напрямку.
Поверніть собі радість повноцінного життя!

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Остеоартрит коленного сустава: причины, симптомы, методы лечения

Причины остеоартритаОстеоартрит — это болезнь суставов, которая сопровождается их разрушением и нарушением питания через сосуды и нервы. Врачи называют это...

Почему болят колени: 5 причин

Травматолог-ортопед рассказывает о том, почему болят колени. В пятерке самых распространенных причин - гонартроз, повреждение мениска, периартрит, сосудистые боли и артрит. Доктор рассказывает, в каких случаях можно обойтись без операции.

Гігрома: причини, симптоми, діагностика і лікування

Гігрома – це кістозне доброякісне утворення округлої форми, що складається з суглобових оболонок. Всередині гігроми – вміст, подібний до желе. Таке новоутворення, якщо воно невеликих розмірів, не викликає дискомфорту, але якщо розташоване біля нервових закінчень і починає рости, людина відчуває біль або, навпаки, чутливість цієї ділянки знижується.

Пластическая хирургия: уменьшение талии

Четкие контуры и выразительные линии можно получить с помощью формирования талии без удаления ребер.

Ринопластика: одна из самых востребованных операций в мире

Ринопластика – это одна из самых древних пластических операций и вместе с тем одна из самых востребованных сегодня. Возможно, популярность заключается в том, что именно ринопластика или коррекция формы и размеров носа позволят не только кардинально изменить черты лица, сделать его более изящным, но и улучшить процесс дыхания.

Как избавиться от кисты яичников?

Как избавиться от кисты яичников?Киста яичников – образование, заполненное жидкостью или другим материалом (кожей, хрящами или костьми), которое развивается в яичнике или...

VASER-липосакция: идеальные формы без длительной реабилитации

Оборудование VASER-Lipo для удаления лишнего жира появилось в США в начале нулевых, но только сейчас, пройдя долгий путь различных усовершенствований,...

Удаление желчного пузыря: кому показано и как проводится операция

При желчнокаменной болезни часто показано хирургическое удаление желчного пузыря. Лапароскопическая операция - самый малотравматический метод удаления желчного

Отделение малоинвазивной хирургии в "ОН Клиник"

Отделение малоинвазивной хирургии В «ОН Клиник Гагарина» начало работу отделение малоинвазивной хирургии. Здесь проводятся операций в области гинекологии, урологии, флебологии, дерматологии, эндокринологии, эстетической медицины,...

Лікування геморою лазером

Геморой - не єдина інтимна хвороба нашого часу. Наш хірург-проктолог «ОН Клінік Суми» вирішив розповісти детальніше про лазерне лікування. ??За останній час з’явилося багато...

Ефективне лікування геморою

Геморой - не єдина інтимна хвороба нашого часу. Наш хірург-проктолог «ОН Клінік Полтава» вирішив розповісти детальніше про проктологічні захворювання та лазерне лікування.? За...

Аппендицит: диагностика и лечение

Аппендицит - это воспаление аппендикса (придатка толстой кишки). Это неотложное состояние, при котором почти всегда необходимо хирургическое лечение - немедленное удаление воспаленного аппендицита. К счастью, без него можно нормально жить.

Що таке лазерна вапоризація?

Розповідати детально про те, що таке геморой, напевно, вже не варто. Ми писали про це багато постів, а ті, кому знайома ця...

Причини вростання нігтьової пластини

Причини вростання нігтьової пластини Неправильна обробка нігтя, наприклад, після невдалого манікюру. Це найпоширеніша причина його вростання (майже у кожної другої...

Лазер та геморой

Жах і біль - колись будь-яке хірургічне лікування геморою викликало тільки ці змішані почуття.  Зараз, якщо немає прямих показань до операції...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю