Чи є різниця між КТ та МРТ?

Який переважний метод для пацієнта - КТ та МРТ, залежить від конкретної ситуації та того, що потрібно для діагностики


На сьогоднішній день існує безліч сучасних методик діагностики. Найбільш затребуваними серед них вважаються КТ та МРТ завдяки інформативності, ефективності та іншим численним перевагам. Це два абсолютно різні види обстежень. Вибір між ними залежатиме від конкретних клінічних завдань та індивідуальних особливостей пацієнта.

Послуги МРТ та інші види діагностики на взаємовигідних умовах завжди доступні в діагностичному центрі Лайфскан. Записатися на прийом можна за вказаними на сайті номерами телефонів або звернутися безпосередньо за адресами пров.Обсерваторний, 3-а або просп.

Як вибрати між КТ та МРТ

Обидва методи дозволяють лікарям отримувати детальні зображення органів та тканин без необхідності хірургічного втручання. При створенні серії поперечних зрізів тканин комп'ютерної томографії використовуються рентгенівські промені. Доцільно зробити КТ в "Лайфскан" за потреби сканування кісток, легких та м'яких тканин середньої щільності.

Принцип роботи МРТ обстеження ґрунтується на магнітних властивостях атомів водню. Діагностика дозволяє детально візуалізувати м'які тканини.

Обидва варіанти передбачають пошарове сканування органу, що досліджується, а отримані знімки в реальному часі виводяться на екран.

Основні відмінності КТ

Центр КТ, УЗД та МРТ LifeScan спеціалізується на наданні високоякісних діагностичних послуг. Серед основних переваг комп'ютерної томографії:
  • порівняно невисока вартість;
  • висока роздільна здатність;
  • високоякісні зображення внутрішніх органів та тканин;
  • менша доза випромінювання, ніж за стандартної флюорографії;
  • універсальність.
Незважаючи на численні переваги пройти КТ, багаторазово не рекомендується через жорсткий вплив іонізуючого випромінювання.

Переваги МРТ

Обстеження МРТ може бути призначене після інших методів діагностики, для отримання комплексної картини стану пацієнта залежатиме від конкретних клінічних ситуацій.
Основними перевагами такої методики є:
  • відсутність іонізуючого випромінювання;
  • високий рівень точності;
  • гарна деталізація;
  • відсутність будь-яких больових відчуттів;
  • не має обмежень щодо кількості проведених сеансів;
  • підходить для маленьких дітей та вагітних жінок;
  • виявлення захворювань ранніх стадіях.
У вартість обстеження на МРТ зазвичай входить висновок медичного фахівця, анестезіологічна підтримка, запис результатів на знімний носій. Постійні клієнти можуть розраховувати на додаткові знижки.

Інші відмінності МРТ та КТ

Обстеження на МРТ та КТ мають різні точки застосування у медичній практиці. Залежно від клінічної ситуації лікарі можуть обирати між методиками, враховуючи їх унікальні характеристики та застосовність до конкретного випадку. Обидва варіанти відіграють ключову роль у сучасній діагностиці, надаючи лікарям потужні інструменти для вивчення та розуміння внутрішніх процесів в організмі пацієнта.

Обстеження МРТ часто застосовується для детального вивчення головного та спинного мозку, м'язів, нервів, а також виявлення пухлин. Щоб забезпечити точну діагностику та краще розуміння стану пацієнта, лікар обов'язково враховує різновид тканин, стан здоров'я досліджуваного, існуючі протипоказання.

Запис на КТ знадобиться для дослідження кісткових структур, легень та органів із підвищеною щільністю. Процедура може бути призначена для діагностики травм, ушкоджень, захворювань внутрішніх органів, виявлення пухлин та новоутворень, дослідження судин, кісткових структур, шиї, голови, оцінки грудної клітки та легень.

Протипоказання до КТ

Хоча діагностика КТ є широко використовуваним і найчастіше безпечним методом, є деякі протипоказання та обмеження. Серед них вагітність, алергія на контраст, дитячий вік, ниркова недостатність.

Для кого не застосовується МРТ

Пацієнти з клаустрофобією можуть відчувати дискомфорт або тривожність під час МРТ-дослідження через замкнутий дизайн магнітної установки. Створювати артефакти на зображеннях і бути причиною непередбачуваних ефектів під час діагностики може бути присутність металевих предметів у тілі. Часто таке обладнання має обмеження ваги пацієнта. Сучасна апаратура МРТ підходить для досліджуваних із вагою 150 та 180 кг.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

МРТ и КТ: в чем отличия

Томография - это послойное сканирование органов или участком тела человека. Мы расскажем, в чем отличия КТ от МРТ и о преимуществах и недостатках каждого метода исследования.

Магнитно-резонансная томография (МРТ) в Киеве

Магнитно-резонансная томография (МРТ) используют для прицельного изучения структуры органов, выявления новообразований, участков воспаления, нарушения структуры, врожденных особенностей.

Виды радиологической диагностики - какие наиболее опасны для пациента

Выделяют два основных вида рентгеновских методов исследования: неинвазивное и инвазивное

«Оземпік»: чарівна пігулка для схуднення?

«Оземпік» впливає на мозкові центри голоду та ситості, на смакові вподобання людини. Тобто може «відвернути» від солодкого, жирного, смаженого і, навпаки, полюбити каші, овочі, рибу тощо. Ще одна дія «Оземпіку» – це сповільнення перетравлення їжі, що в свою чергу зменшує кількість з?їденого і збільшує інтервали між прийомами їжі.

Який тиск вважається підвищеним?

Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.

Що таке коагулограма і що показує цей аналіз

Коагулограму зазвичай призначають вагітним, людям з захворюваннями печінки, кровоносних судин, імунної системи та перед хірургічними операціями. Також коагулограму періодично повинні здавати люди, що приймають препарати для розрідження крові або деякі інші ліки.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як розпізнати аритмію

Аритмія може бути небезпечною, оскільки вона здатна викликати серйозні ускладнення, серед яких або брадикардія (уповільнення серцевого ритму) або тахікардія (прискорення серцевого ритму). Це може призвести до недостатнього кровопостачання організму і важливих органів, таких як мозок, серце та легені. Аритмія може також стати причиною інфаркту, інсульту, появи тромбів тощо.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.

Що може «посадити» печінку?

Терміну «посадити печінку» у медицині не існує, а знищити цей орган вкрай непросто, адже печінка чудово відновлюється. До речі, якщо частину вашого органу віддати іншій людині для трансплантації, то ваша печінка регенерується! Отже, хоча печінка захищає організм від токсинів, «посадити» її важко.

14 продуктів, що виводять канцерогени з організму

За останні десятиліття вчені, що займаються дослідженнями раку, довели: те, що ми їмо, впливає на ризики виникнення онкології. Також науковці склали список найкорисніших продуктів, що є профілактикою раку (особливо шлунку, товстої кишки і молочної залози).

Як відрізнити бронхіт від пневмонії

У гострого бронхіту та пневмонії схожі симптоми. Якщо у людини гострий бронхіт, є велика вірогідність, що він переросте у пневмонію, а це – дуже серйозне ускладнення, особливо небезпечне для літніх людей та дітей. І хоча ці дві хвороби трохи відрізняються, вони мають «стерті» симптоми. Тому якщо є підозра на пневмонію, обов’язково потрібен огляд лікаря.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю