Чому крутиться голова?

Головокружіння: причини, симптоми, діагностика.

Чому крутиться голова?
Чому крутиться голова?
Фото из открытых источников

Запаморочення (головокружіння) – це не захворювання, а лише симптом. Причому цей симптом може бути наслідком аж 80 різних проблем з організмом.

Чому крутиться голова?

Зазвичай головокружіння не становить особливої загрози для здоров’я, бо це – результат порушення зв’язку між мозком і внутрішнім вухом. Людина відчуває запаморочення через втрату мозком орієнтації – далі відбувається цілий ланцюжок реакцій, щоб відновити рівновагу. При головокружінні може виникати нудота, адже в роботу включається відповідний центр у мозку.

Безпечні причини головокружінь

Небезпеки не несе короткотривале запаморочення (головокружіння), якщо воно викликане такими причинами:

  • прийом певних препаратів (це їхня можлива побічна дія);
  • отруєння алкоголем;
  • тепловий удар;
  • зневоднення організму;
  • зниження артеріального тиску;
  • падіння рівня цукру в крові;
  • захитування у транспорті;
  • надмірне фізичне навантаження;
  • вушні інфекції.

Болить голова на погоду: що робити?

Види головокружінь

Усі вестибулярні проблеми, що викликають головокружіння, поділяються на три групи:

  1. Запаморочення. У цей час людина відчуває слабкість у всьому тілі (як перед втратою свідомості), нестабільність тіла, дисбаланс і нахил, втому. Найчастіше таке запаморочення буває на фоні ортостатичної гіпотензії (різкої зміни положення тіла), через прийом певних ліків, аритмію, анемію, недосипання і перевтому, стрес, гіпервентиляцію під час панічних атак, через проблеми у шийному відділі хребта, зниження рівня глюкози у крові, підвищення артеріального тиску тощо.
  2. Головокружіння (вертиго). Під час такого головокружіння людина відчуває, ніби предмети навколо неї рухаються або вона сама рухається у просторі (це схоже на стан після катання на каруселі).
    Зазвичай ці головокружіння бувають на фоні проблем з внутрішнім вухом. Насамперед це доброякісне позиційне пароксизмальне головокружіння (ДППГ) – такі короткочасні стани виникають в основному після сну вранці через зміну положення голови. ДППГ не становить небезпеки і не вимагає прийому якихось препаратів. Якщо вас занадто турбують саме такі головокружіння, зверніться до свого сімейного лікаря.
  3. Інші причини головокружінь. Серед інших причин головокружінь можуть бути: вестибулярний нейроніт (різке виникнення, з нудотою і блюванням, зазвичай виникає після вірусної інфекції). Далі – хвороба Меньєра (при такому головокружінні у людини знижується слух і шумить у вухах). Вестибулярна мігрень (крутиться і болить/не болить голова, пацієнти зазвичай описують цей стан як «крутиться всередині голови»). Акустичні невриноми (головокружіння зі зниженням слуху).
  4. Порушення рівноваги тіла. Під час такого стану у людини порушується хода, з’являються похитування, при спробі узяти до рук якийсь предмет вона може промахуватися. Можлива причина такого головокружіння – ураження мозочка, який і контролює нашу рівновагу, або стовбура мозку чи шляхів глибокої чутливості. Серед можливих причин проблем з рівновагою – розсіяний склероз, порушення мозкового кровообігу, вживання алкоголю, пухлини мозку.

10 причин головокружіння

Отже, при скаргах на головокружіння лікарю потрібно визначити: це вертиго, порушення координації чи запаморочення.

Головні моменти, на які зверне увагу спеціаліст:

  • наявність проблем зі слухом;
  • порушення координації;
  • коли саме починаються головокружіння і як довго тривають;
  • чим вперше було викликане головокружіння;
  • чи приймає пацієнт якісь ліки;
  • коли саме симптоми наростають або, навпаки, затухають.

Чому виникає шум у вухах?

Що робити, коли крутиться голова

Якщо у вас закрутилася голова або ви відчули запаморочення, краще сядьте і постарайтеся не нервувати. Розстебніть одяг, якщо він тисне, не робіть різких рухів дихайте повільно. Прикладіть до голови щось прохолодне, якщо ви у приміщенні – відкрийте вікно, аби отримати доступ до свіжого повітря. Комусь при головокружінні і запамороченні допомагає положення, коли голова знаходиться нижче колін. Для цього можна просто лягти або сісти і звісити голову між колінами – так мозок буде отримувати більше крові.

ВАЖЛИВО! Якщо у вас головокружіння, різко заболіла голова, погіршився зір, ви відчуваєте слабкість у руках чи ногах, не можете чітко говорити – відразу викликайте швидку допомогу (або попросіть зробити тих, хто поруч з вами). Перераховані симптоми можуть свідчити про інсульт або транзиторну ішемічну атаку.

Якщо у вас крутиться голова кожного разу, коли ви різко встаєте або змінюєте положення тіла, обов’язково перевірте серце і судини. Якщо ж часто головокружіння супроводжується головним болем, попросіть лікаря направити вас на МРТ або КТ головного мозку та його судин. У вас може крутитись голова і під час фізичних навантажень у спортзалі. Зазвичай причина цього в тому, що ваш організм втрачає багато вологи з потом або відбувається гіпервентиляція легень. Тому завжди тримайте поряд з собою пляшку води. А от якщо голова крутиться навіть при найменших навантаженнях, запишіться до сімейного лікаря, аби впевнитись, що серйозних причин для головокружінь немає.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Почему кружится голова

Головокружения могут происходить из-за скачков давления, резких поворотов головы, когда человек утром встает с постели и смотрит вверх. Но существуют также и болезни, симптом которых - головокружение.

Главные причины головокружения у женщин

Среди причин головокружения у женщин - стресс, слабый вестибулярный аппарат, хроническая усталость, нервное истощение, магнитные бури, перепады давления.

Как определить причину головокружения

Почему у человека кружится голова? Вертиго - это истинное головокружение, когда человеку кажется, что предметы вокруг него вращаются или чувство, что он сам движется. Чтобы определить причину головокружения, обязательно посетите невролога.

10 причин головокружения

1.  Вы сдаете кровь из вены или пришли к стоматологу – и тут же началось головокружение? До этого появился звон...

Избавляемся от головокружения дома и без таблеток

Естественные методы лечения головокружения могут работать эффективно и без побочных эффектов

Чим небезпечний низький тиск

Справді небезпечна ситуація – це коли низький тиск у людини похилого віку. Причому зниження діастолічного тиску – більш загрозливий стан здоров'я, ніж зниження систолічного.

Чому виникає головний біль?

Чому виникає головний біль? Найбільш часто зустрічаються причини головних болів, це: ? Судинна патологія — недостатність або надлишок кровопостачання в головному мозку ?Нервові патології —...

6 симптомов, которые ни в коем случае нельзя скрывать от врача

Существуют симптомы, которые указывают на серьезные неполадки в организме. Если у вас бывают головные боли, приступы головокружения, резкое ухудшение зрения, боли в животе, неврологические симптомы, боли в груди, сразу же обращайтесь к врачу.

Низкое давление: причины и способы самопомощи

Как стабилизировать давление при его критическом понижении, если вы - гипотоник.

Как избавиться от боли в спине

Чтобы уменьшить боль в спине при остеохондрозе, нужно выполнить некоторые упражнения.

Хвороба Паркінсона: міфи, симптоми, лікування

Хвороба Паркінсона – це дегенеративне захворювання нервової системи. Основний прояв паркінсонізму – порушення координації рухів. Захворювання зустрічається досить часто (близько 1% населення Землі до 60 років), а в похилому віці кількість хворих збільшується до 5%. Чоловіча захворюваність дещо вища, ніж жіноча.

Нервовий тик: причини, симптоми та лікування

Мабуть, у кожного час від часу буває нервовий тик ока або обличчя. Що це таке і чому виникає? Нервовий тик – це неперіодичні рухи або звуки, що не проходять, людина робить їх навіть тоді, коли не хоче робити, тобто це відбувається неконтрольовано.

Головний біль напруги: симптоми, причини, лікування

Якщо у вас періодично болить голова, можливо, це саме головний біль напруги. Головний біль напруги – найпоширеніший вид головного болю. Кожен з нас 100 % хоч раз у житті стикався з ГБН. Чим ГБН відрізняється від мігрені?

Топ-5 лучших таблеток от головной боли

Многие пациенты уверены: от головной боли поможет любое обезболивающее. Но не все так просто. Чтобы купить таблетки от головы, нужно знать важные нюансы: наличие хронических заболеваний, возраст, наличие аллергии и т. д.

Невролог рассказал, почему болит голова в морозную погоду

Когда меняется погода или «скачет» атмосферное давление, многие люди жалуются на головные боли. Также голова может резко разболеться, когда человек выйдет из дома на мороз. Врач говорит, что в этом случае голова может болеть из-за повышенной чувствительности рецепторов кожи.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю