Чим небезпечний низький тиск

Гіпотонія (знижений тиск) може бути небезпечною для здоров'я, як і гіпертонія (підвищений тиск).

Обстежтеся, аби виявити причину низького тиску
Обстежтеся, аби виявити причину низького тиску
Фото из открытых источников

Знижений тиск: що це?

Сила, з якою кров тисне на стінки артерій, називається кров'яним тиском. Верхній тиск (систолічний) – це тиск у момент скорочення серця. Нижній тиск (діастолічний) – тиск між ударами серця. Нормальним вважається тиск від 90/60 до 120/80 мм ртутного стовпчика. Гіпотонією (зниженим тиском) вважається стан, коли ці показники менші за 90/60.

Чи небезпечний знижений тиск?

Багато людей (більшість з яких – худі жінки) роками живуть із гіпотонією і нормально почуваються. Деякі лікарі навіть упевнені, що гіпотоніки рідше страждають від захворювань серця та судин. Але не все так однозначно. Коли людина молода, ризики для здоров'я можливі не через те, що тиск низький, а через причини, які це викликають. Найтривожніша ознака різкого зниження тиску – це непритомність. У цьому випадку потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря.
Справді небезпечна ситуація – це коли низький тиск у людини похилого віку. Причому зниження діастолічного тиску – більш загрозливий стан здоров'я, ніж зниження систолічного. Це може викликати порушення кровопостачання мозку і нирок, що у свою чергу може призвести до інсульту або ниркової недостатності.
Симптоми різкого зниження тиску:
  • відчуття слабкості;
  • запаморочення;
  • «розмитий» зір;
  • сонливість;
  • нудота чи блювання;
  • непритомність.

Чому може знижуватися тиск?

Існують фізіологічні (нормальні) та патологічні причини зниження тиску. Розглянемо фізіологічні причини, що не становлять небезпеки для здоров'я.
  1. При різкій зміні положення тіла. Тиск може впасти, якщо, наприклад, людина різко встає. Це називається ортостатичною гіпотензією. Під дією сили тяжкості кров різко надходить до ніг і живота, тому в судинах тиск знижується. Щоб нормалізувати його, серце починає скорочуватися сильніше, а вегетативна нервова система звужує судини. Якщо людина здорова, компенсаторний механізм спрацьовує швидко і ніяких неприємних симптомів немає, але в деяких випадках буває збій у роботі вегетативної нервової системи: тиск різко падає, кров не так швидко піднімається від ніг вгору, мозок починає страждати від нестачі кисню – з'являються симптоми гіпотонії, перелічені вище. Так буває у кожного п'ятого пацієнта похилого віку, при деяких захворюваннях (зокрема діабеті), у вагітних жінок. У здорових людей негативні симптоми гіпотонії можуть виникнути, наприклад, під час спеки. Обов'язково зверніться до лікаря, якщо щоразу при зміні положення тіла у вас є запаморочення.
  2. Зниження тиску після їжі. Коли ви поїли, кров прямує до ШКТ – вегетативна система, щоб не було різкого зниження тиску, звужує судини, а серце починає битися швидше.
    Але з подібним навантаженням «вегетатика» не здатна впоратися у третини людей похилого віку. Це називається постпрандіальною гіпотензією та потребує обов'язкового лікування.
  3. Падіння тиску через занадто швидке зростання. Звичайно, це стосується дітей та підлітків. Вегетативна нервова система дає збій, не встигаючи підлаштуватися під різке зростання організму. Це виявляється у такій симптоматиці, як запаморочення та непритомність при зміні положення тіла. Називається така проблема нервово-опосередкованої гіпотензії. Найчастіше діти просто переростають – і проблема зникає сама собою. Але іноді причина – у деяких захворюваннях неврологічного характеру, тоді потрібна консультація лікаря.
  4. Зниження тиску при хворобі. Гіпотонія може розвинутись при зневодненні, діабеті, аритмії або серцевій недостатності. Тому дуже важливо звернутися до лікаря, щоб контролювати основне захворювання.
  5. Гіпотонія на фоні прийому деяких ліків. Зазвичай падіння тиску – це «побочки» від прийому знеболювальних препаратів, діуретиків (сечогінних), протитривожних ліків чи препаратів від тиску. Щоб нормалізувати тиск, лікар повинен просто відкоригувати дозу препарату, який ви приймаєте.
До речі, не існує такого діагнозу, як вегетосудинна дистонія. Це пережиток радянських часів, коли лікарі багато недуг просто списували на ВСД. Отже, якщо лікар ставить вам такий неіснуючий діагноз, рекомендуємо звернутися до іншого фахівця, який зможе знайти справжню причину ваших нездужань.

Як підвищити низький тиск?

Якщо у вас знижений тиск, але ніяких скарг на самопочуття немає, нічого робити не потрібно. Але якщо при цьому у вас постійно паморочиться в голові, вас нудить і буває втрата свідомості - потрібно терміново звернутися за медичною допомогою. Тільки коли лікар після обстеження та аналізів виявить причину низького тиску, можна приступати до лікування. Є загальний список рекомендацій для тих, хто має знижений тиск:
  1. Відмовтеся від речовин, що стимулюють психічну активність. Знижувати тиск можуть алкоголь, цигарки, куріння кальяну.
  2. Достатня кількість води та солі. Падати тиск може при зневодненні та нестачі мінеральних речовин. Вода розріджує кров і вона краще циркулює.
  3. Уникайте ситуацій, що викликають гіпотонію. Часто тиск знижується, коли людині душно, вона у стресі чи злякана, довго стоїть, різко встає чи переїдає.
  4. Кофеїновмісні напої. Хоч і короткостроково, але тиск підвищують кава, какао та міцний чай (чорний та зелений). Але не перестарайтеся, тому що кофеїн прискорює серцебиття.
  5. Фізична активність. Почніть із елементарних піших прогулянок, щоденної гімнастики або фітнесу. Це дуже корисно для здоров'я та підвищує тиск.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Як зрозуміти, що у вас високий тиск, якщо немає тонометра

Лікарі попереджають, що усі люди, тиск у яких 140/90 і вище, повинні обов’язково приймати антигіпертензивні препарати за призначенням лікаря та постійно контролювати тиск.

Головний біль – це НЕ симптом гіпертонії

Головна помилка у більшості людей, це те, що вони вимірюють тиск на стресі, тобто у момент нервового напруження чи при головному болю. Один з найстійкіших міфів колишнього «совка» – це те, що причина головного болю – високий тиск (гіпертонія).

Как быстро поднять пониженное давление

Пониженное давление не может вызвать инфаркта или инсульта, но гипотония изнашивает сосуды и сердце

Який тиск вважається підвищеним?

Нормальним для більшості людей прийнято вважати тиск, що не перевищує показників 130/80 мм рт. ст. Отже, якщо тиск – у межах цих значень, гіпертонії у вас немає.

Чому закладає вуха?

Мабуть, кожен з нас хоч раз у житті стикався з відчуттям закладеності вух. Зазвичай це тимчасове явище, що буває у літаку, після сну чи при застуді. Але іноді закладеність вух – серйозна проблема, що потребує лікування. Давайте розберемося, чому закладає вуха і що робити.

Як правильно підібрати таблетки від тиску

Таблетки від тиску призначаються не на певний час прийому, а на постійній основі. Тобто їх потрібно приймати все життя. Гіпертонія, як і цукровий діабет, – захворювання хронічне, найчастіше спадкове. Гіпертонію не можна вилікувати, її можна лише тримати під контролем за допомогою препаратів, які захищають судини і органи, підтримуючи тиск на нормальному рівні.

Підвищений тиск: які симптоми, чому виникає і що не можна їсти?

Україна – на першому місці серед європейських країн за смертністю людей від хвороб серця і судин (а гіпертонія – це і є основна причина таких проблем). Щороку діагноз «гіпертонія» чують вперше близько 430 тис. українців. На гіпертонію в Україні хворіють 12-13 млн дорослих людей.

Кардиолог рассказала, как бороться со скачками давления

Чем лучше человек будет контролировать свое давление с помощью антигипертензивных препаратов, тем легче будут переноситься падения давления. Ваша цель – ниже 130/80 мм рт. ст. Если давление «скачет» выше этих цифр, нужна коррекция лечения. Если новые цифры давления вы сначала переносите плохо, снижать его лучше постепенно, поэтапно – чтобы сосуды привыкли.

Какие лекарства должны быть дома у гипертоника – кардиолог

Врач-кардиолог рассказала, какими бывают препараты от давления, как принимать таблетки при гипертонии и как понять, что они подобраны правильно.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю