Чому закладає вуха?

Що робити, якщо закладає вуха.

Якщо у вас постійно закладені вуха і є біль, зверніться до лікаря
Якщо у вас постійно закладені вуха і є біль, зверніться до лікаря
Фото из открытых источников

Мабуть, кожен з нас хоч раз у житті стикався з відчуттям закладеності вух. Зазвичай це тимчасове явище, що буває у літаку, після сну чи при застуді. Але іноді закладеність вух – серйозна проблема, що потребує лікування. Давайте розберемося, чому закладає вуха і що робити.

Симптоми закладеності вух

Як зрозуміти, що заклало вуха? Ось найпоширеніші ознаки:

  1. Ви можете відчувати, що ваше вухо чимось заповнене або закладене, це схоже на відчуття вати в вушному каналі.
  2. Закладені вуха можуть призводити до тимчасового або постійного погіршення слуху. Ви можете відчувати, що чуєте менше звуків, ніж зазвичай.
  3. Закладені вуха також можуть викликати появу тинітусу, тобто дзвону або шуму в вухах без наявності зовнішніх звуків.
  4. Деякі люди можуть відчувати легкий біль або дискомфорт у вушному каналі, особливо при намаганні позбавитися закладеності.
  5. Закладені вуха можуть супроводжуватися почервонінням, запаленням або подразненням вушного каналу.

Причини шуму у вухах

Закладеність вух без причини

Зазвичай причина тимчасової закладеності вух – це перепади атмосферного тиску, коли, наприклад, ви підіймаєтеся в небо на літаку чи високо у гори. Такий ефект називається аероотитом. Закладає вуха і при пірнанні під воду.

Також тимчасово закласти вуха може при алергії – слизова набрякає, реагуючи на подразник.

Закладеність вух можливе й на фоні скупчення сірки у слуховому проході. Існують ще й інші причини закладеності вух:

  • тривога та стрес;
  • нежить (закладеність носа);
  • перепади температури надворі, вітер;
  • холодне повітря з кондиціонеру тощо.

Чому крутиться голова

Чому при застуді закладає вуха

Коли людина хворіє на ГРВІ, у неї є нежить (інфекція верхніх дихальних шляхів). Щоб побороти віруси та бактерії, на слизових оболонках утворюється слиз. Цей слиз викликає тимчасову набряклість у носі, горлі та вухах. Зазвичай після одужання у людини зникає закладеність вух. Якщо ж після застуди вас продовжує турбувати ця проблема, обов’язково зверніться до лікаря.

Чому у літаку закладає вуха

Зміни атмосферного тиску – ось причина закладеності вух, коли ви летите. У літаку тиск спеціально регулюється до нижчого, аніж на рівні моря, щоб у пасажирів не було дискомфорту та проблем з диханням. Що робити, аби не закладало вуха у літаку:

  • ковтайте слину, жуйте гумку чи смокчіть цукерки;
  • пийте воду маленькими ковтками;
  • закрийте пальцями ніс і намагайтеся «вдихнути» через нього;
  • якщо є така можливість, то краще уникати сильних перепадів тиску.

Закладеність вух вранці

Чому вранці закладає вуха? Існує кілька причин. Коли ви спите, у горлі та носі накопичується слиз. А оскільки слухові проходи та середнє вухо пов’язані з носоглоткою, вранці можливе відчуття закладеності вух. Якщо ви – алергик (є алергія на пил, цвіль чи пилок рослин), то вночі може набрякати слизова горла та носа, які знову-таки пов’язані з вухами. Закладати вуха може й на фоні риніту, фарингіту, отиту – якщо ви спите на спині, слиз з горла й носа затікає у слухові проходи.

Якщо у вас постійно закладає вуха вранці або при таких закладаннях є порушення слуху, біль, запаморочення, вам потрібно обов’язково проконсультуватися у ЛОРа. Лікар виявить точну причину і призначить правильне лікування.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що робити, якщо шумить у вухах?

Шум у голові – чи небезпечно це? Основні причини, через які може виникати тінітус, а саме так називається ефект гулу у...

Почему возникает шум в ушах

Существует множество причин возникновения шума в ушах или голове. Это могут быть как внешние, так и внутренние источники. Среди причин, почему возникает шум в ушах, - патологии органов слуха, сужение артерий, порок сердца, атеросклероз, диабет, гепатит, эндокринные заболевания.

Лечение гайморита в домашних условиях

В домашних условиях лечить гайморит можно промываниями, прогреваниями, ингаляциями и закапыванием носа

Ангіна

Ангіна.  Якщо хоч раз вона була у Вас або вашої дитини, Ви пам'ятаєте, що це таке. Сьогодні 10 правил лікування ангіни:  1. ...

Какие осложнения бывают при насморке

Нельзя оставлять без внимания насморк. Если ринит длится более 10 дней, обязательно проконсультируйтесь с врачом

Тонзиллит у ребенка: симптомы и лечение

Тактика лечения тонзиллита у ребенка зависит от того, чем он вызван: вирусом или бактерией. Если тонзиллит бактериальный, его лечат антибиотиками

Основні симптоми, при яких потрібно звернутися до ЛОР-лікаря

Основні симптоми, при яких потрібно звернутися до ЛОР-лікаря: 1. Виділення з носа, закладеність, свербіж, нежить тривалістю понад 10 днів. 2. Виражені болі в області...

Симптоми хронічного тонзиліту у дорослих.

Симптоми хронічного тонзиліту у дорослих Ознаки тонзиліту нагадують симптоматику гострих респіраторно-вірусних інфекцій та запальних захворювань. Більшість пацієнтів скаржаться на такі проблеми: ? відчуття першіння; ? болі...

Как быстро избавиться от насморка: аптечные и домашние средства

Вылечить насморк можно как аптечными каплями и спреями, так и с помощью домашних методов. Среди них - паровые ингаляции, вдыхание аромата лука, промывание носа соленой водой, ванночки для ног с горчицей, бальзам "Звездочка", сок алоэ, капли из свеклы и прогревание солью

Как за сутки вылечить воспаление миндалин

Вылечить тонзиллит за 24 часа можно с помощью народных средств, не принимая антибиотики

Как правильно лечить ларингит

Воспаление гортани, вызванное бактериями, вирусами или внешними факторами, называется ларингитом. Заболевание бывает острое и хроническое. У детей 4-5 лет возможно развитие стенозирующего ларинготрахеита - отека и спазма гортани с опасностью удушья.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю