Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

Депутати пропонують у 10 разів збільшити допомогу при народженні дитини.

Допомогу при народженні дитини можуть збільшити у 10 разів
Допомогу при народженні дитини можуть збільшити у 10 разів

Зараз держава при народженні дитини виплачує 41 тис. грн, цю суму хочуть підвищити до 384 тисяч. Відповідний законопроєкт №11072 зареєстрували на сайті Верховної Ради України.

«Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Спостерігається щорічна динаміка до зменшення кількості народжених дітей, що має наслідком зменшення сумарного коефіцієнту народжуваності в Україні та скорочення кількості населення. Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста росії», – зазначено в пояснювальній записці до документа.

Скільки зараз платять при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.

Нагадаємо, що 10 320 грн з цих коштів виплачується відразу, а інша частина – по 860 грн щомісяця впродовж 36 місяців.

Який сьогодні прожитковий мінімум

З початку 2024 року прожитковий мінімум встановлено такий:

  • 3023 грн – для працездатних осіб;
  • 2563 грн – для дітей віком до шести років;
  • 3196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років;
  • 2361 грн – для осіб, які втратили працездатність.

Яку суму пропонують виплачувати при народженні дитини

У законопроєкті сказано, що допомога при народженні дитини повинна нараховуватися в залежності від прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, що встановлений на той день, коли народилася дитина.

Тобто сума, яку можуть виплатити при народженні дитини повинна буде вираховуватися так:

  • 150 розмірів прожиткового мінімуму на першу дитину (384,5 тис. грн);
  • 100 розмірів прожиткового мінімуму на другу дитину (256,3 тис. грн);
  • 50 розмірів прожиткового мінімуму на третю і кожну наступну дитину (128,2 тис. грн).

Тобто при народженні дитини відразу виплатять прожитковий мінімум у 20-кратному розмірі (51,3 тис. грн), а решта грошей – рівними частинами протягом 36 місяців (на першу, другу, третю і наступну дитину).

ДОВІДКА. У 2020 році в Україні народилося 289 699 дітей, у 2021-му – 260 502 дитини, у 2023-му – 199 619 дітей (це найнижча кількість дітей за останні роки). Щодо статистики за 2023 рік, то збір даних ще триває.



Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • четвер, 11 квітня Kathryn
    Це вже суттєва допомога буде якщо приймуть. В такий важкий час грошова компенсація може стати додатковою мотивацією



Читайте також:

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю