У світі стрімко зростає смертність від небезпечної інфекції

Кір шириться світом: найбільше смертей – серед дітей до 5 років.

Кір небезпечний своїми ускладненнями
Кір небезпечний своїми ускладненнями
Фото из открытых источников

У ВООЗ у листопаді 2022 року попередили, що кір стає загрозою для людей по всій планеті. Судячи зі статистичних даних, у 2021 році кількість дітей, що пропустили хоча б одну дозу вакцини від кору, сягнула неймовірної цифри у 40 мільйонів.

Кір – дуже заразна інфекційна хвороба (1 людина здатна заразити відразу 12-18 осіб). Аби виробився колективний імунітет, потрібно, щоб вакцинованими були 95 % людей, а на сьогодні ця цифра сягає 81 % (одна доза) і 71 % (дві дози).

У більшості країн світу повна вакцинація від кору – це дві дози: перша – у 1 рік, друга – у шість років.

Вакцина від кору дуже ефективна і формує тривалий високий захист, що підтвердили численні дослідження. У тих країнах, де охоплення вакцинацією від кору низьке, кожен десятий хворий помирає. У країнах з високим рівнем вакцинації від кору помирають переважно нещеплені діти, причому смертельні випадки – один на 1000-5000.

У світі щороку фіксують 9 млн випадків хвороби, 128 тисяч з них – летальні. Що стосується України, останні спалахи хвороби були зафіксовані у 2017-2019 роках, а відбуваються вони з періодичністю раз на чотири-п’ять років. У 2018 році кір в нашій країні виявили у 30 тисяч людей.

Як відрізнити кір від вітрянки, краснухи та інших хвороб?

Що таке кір

Кір – інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Захворіти на кір можуть невакциновані діти та дорослі. Легка форма кору – це підвищення температури і висипання, а тяжка – набряк мозку та пневмонія.

Як передається кір

Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Людина, хвора на кір, залишається заразною з моменту появи перших симптомів захворювання до 5 дня з появи висипки на шкірі. Людина не одразу розуміє, що хвора – існує прихований період хвороби (він продовжується від 7 до 21 дня з моменту зараження).

Через побутові предмети кір не передається, вірус гине при дезінфекції та кип’ятінні.

Симптоми кору

Зазвичай перехворіти на кір можна лише раз у житті (повторні випадки фіксуються дуже рідко). Людина, у якої немає імунітету від кору, знаходиться у групі ризику.

На початку хвороби людина скаржиться на погіршення самопочуття, втому, втрату апетиту. Пізніше з’являються кашель, температура, нежить.

Далі температура через кілька днів нормалізується, а кашель та нежить стають сильнішими. Паралельно хворий помічає збільшені лімфовузли, слизова оболонка очей запалюється, можливі гнійні виділення. На 2-3 день з’являється висипка на шкірі. Зазвичай ще до висипки на тілі її можна побачити на слизовій щік, губ, ясен.

На 4-5 день температура підвищується до 39-40 градусів, висипки стає більше (в основному на голові, обличчі, тілі, руках, ногах). Нежить посилюється, можливий головний біль, набряк обличчя та повік, інколи може бути пронос. Якщо людина хворіє без ускладнень, то на четвертий день кір відступає, самопочуття покращується (температура знижується, минають кашель та нежить, зникає висипка). Отже, головні симптоми кору:

  • загальна слабкість;
  • поганий апетит;
  • температура до 40 градусів;
  • сильний головний біль;
  • нежить;
  • збільшення лімфовузлів;
  • набряк горла;
  • сухий кашель;
  • висипка на тілі.

Кір небезпечний своїми ускладненнями. Ця хвороба дуже знижує імунітет, тому організм стає буквально відкритим до будь-яких бактеріальних інфекцій. Основні ускладнення кору – це бронхіти, пневмонії, отити, проблеми з нервовою системою і навіть енцефаліт (запалення головного мозку).

Профілактика кору

Головна профілактика кору – вакцинація. В Україні використовують вакцину з трьох компонентів (від трьох хвороб): кору, епідемічного паротиту та краснухи. Імунітет до захворювання виробляється вже через місяць після вакцинації.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

В Минздраве решили эпидемию кори не объявлять

Медики говорят, что эпидемия уже очень давно.

Вспышка кори в Харькове

Эпидемия кори в Украине продолжается. С начала года заболели более 5 тысяч человек.

Болезни, угрожающие украинцам в ближайшие полгода

КорьЗаболеваемость корью не снижает своих оборотов. На протяжении 2018 года в Украине заболели уже 33 165 человек. Из них –...

Во Львове от кори умер 3-летний мальчик

Непривитый ребенок умер от кори во Львовской областной инфекционной больнице.

МОЗ начинает вакцинацию от кори взрослых в группе риска

Приняты изменения, которые позволяют проводить бесплатную иммунизацию взрослых в группах повышенного риска заболевания корью

Корь продолжает буйствовать: 843 случая заболевания за неделю

По данным Центра общественного здоровья МОЗ, за 15-ю неделю 2018 корью заболели 843 человека. Из них 473 взрослых и 370 детей

Корь не отступает: за неделю в Украине заболело 700 человек!

По оперативным данным МОЗ Украины, за 13-ю неделю 2018 года заболели 699 человек: 331 взрослый и 368 детей

В Украине зафиксирована новая вспышка кори и ветрянки

В Ирпенском районе Киевской области зафиксировали 11 случаев кори и ветрянки

Минздрав: проблем с наличием вакцин от кори не будет!

Об этом заявила Ольга Стефанишина, которая занимается вопросом закупки лекарств

Из-за кори в десятках коллективов ввели ограничивающие меры

В 53 киевских детских коллективах введены ограничивающие меры, направленные на уменьшение уровня заболеваемости корью

Невакцинированные дети будут не допущены на занятия в школы и детсады

Дети, у которых отсутствуют прививки или соответствующая справка от доктора, будут недoпущены к зaнятиям, - Поворозник
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю