В Україну заборонили ввозити продукти тваринного походження з Угорщини
Україна ввела заборону на ввезення м'яса і продукції тваринного походження з Угорщини через загрозу поширення вірусу ящуру.

Випадок ящуру зафіксовано на одній із ферм Угорщини, де утримували 1400 тварин. Це перший випадок хвороби в країні за останні 50 років. У зв’язку з цим в Україні посилено контроль у західних регіонах, зокрема в Закарпатській, Львівській, Волинській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. До речі, останній випадок ящуру в Україні був зафіксований понад 40 років тому.
Щоб запобігти поширенню вірусу, Держпродспоживслужба заборонила ввезення на територію України тварин, чутливих до ящуру, генетичного матеріалу, а також сировини та продукції тваринного походження.
Ящур – це дуже заразне вірусне захворювання парнокопитних тварин, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець і кіз.
Вірус передається через прямий контакт із хворими тваринами, заражені корми, предмети догляду, продукти тваринного походження та навіть повітря. Інфіковані тварини страждають від лихоманки, надмірної слинотечі, болючих виразок у ротовій порожнині, на копитах і вимені. Вони втрачають апетит, слабнуть, а в корів значно знижується надій молока.Люди рідко хворіють на ящур, але можуть заразитися через контакт із інфікованими тваринами або споживання заражених молочних продуктів. При інфікуванні у людини спостерігається підвищена температура, загальна слабкість, головний і м’язовий біль, запалення слизової рота. Також на руках, ногах і в ротовій порожнині можуть з’являтися болючі пухирці, які згодом перетворюються на виразки. Ящур у людей зазвичай минає без серйозних ускладнень, але людина потребує лікування та ізоляції.
Коментарі