12 симптомів того, що у вашому тілі є паразити

Лікар Тарас Жиравецький розповів, як запідозрити паразитів в організмі та які аналізи здати, щоб їх виявити.

Як зрозуміти, що у вас глисти
Як зрозуміти, що у вас глисти
Фото из открытых источников

Паразити в організмі

Зізнайтеся, коли ви чуєте історії про паразитів чи бачите їх на картинках в інтернеті, то точно впевнені: з вами такого ніколи не станеться, ці мерзенні створіння не можуть опинитися всередині вас. Ви ж часто миєте руки, не маєте домашніх тварин, тому зараження гельмінтами виключено.

А от статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я красномовна: щорічно у світі помирають 50 млн людей, причому у 16 млн з них причиною смерті є інфекційні та паразитарні хвороби.

Далі – цікавіше. Уявляєте, м’ясні продукти, які ми купуємо в магазині і їмо щодня, найбільше заражені паразитами. Це і шинка, і бекон, і ковбаси з сосисками, і відбивні чи котлети з відділу кулінарії. Часто заражене гельмінтами м'ясо: яловичина, свинина, баранина, курка та, звичайно, риба.

Паразит, потрапляючи до нашого організму, харчується енергією, клітинами і їжею, яку ми споживаємо. У тілі людини можуть жити понад 100(!) видів різних паразитів: від амеб до кількаметрових глистів. Причому знаходитись вони можуть не лише у кишківнику, а й у печінці, легенях, мозку, крові, м’язах та суглобах, шкірі та очах.

Симптоми паразитів у тілі

  1. Депресія, хронічна втома, апатія. Окрім того, можливі коливання настрою, тривожність та нервозність через токсини паразитів, що негативно впливають на нервову систему. Людина може відчувати слабкість, у неї погіршується пам'ять та концентрація уваги. Все – через нестачу поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів), адже через паразитів вони погано всмоктуються плюс присутнє постійне отруєння продуктами життєдіяльності глистів.
  2. Діарея або закрепи. Глисти великого розміру здатні, наприклад, закупорювати жовчовивідні шляхи або кишечник. Це викликає закрепи, а у тяжких випадках – кишкову непрохідність. Інші паразити викликають часті водянисті випорожнення.
  3. Проблеми зі шкірою. Паразити можуть бути причиною таких проблем, як сухість шкіри, кропив’янка, висипи, виразки, екзема, папіломи, фурункули та вугрі.
  4. Проблеми зі сном. Один з симптомів наявності в організмі глистів – це безсоння, нічні прокидання та скрегіт зубами вночі.
  5. Набір або втрата ваги. Через паразитів людина може втрачати вагу, бо глисти порушують травлення, провокують втрату апетиту. А набір ваги при паразитарних інфекціях відбувається тому, що у людини з’являється неконтрольований голод через різке падіння рівня цукру, коли гельмінти «ненажерливі» і харчуються енергією.
  6. Біль у м’язах та суглобах, судоми. Оскільки паразити мігрують у тілі людини, вони можуть потрапляти і у м’язи, і у суглоби. А ще запалення суглобів чи м’язів може відбуватися через імунну реакцію організму на те, що в ньому присутній паразит.
  7. Здуття та синдром подразненого кишківника. Через активність глистів у тонкій кишці виникає запалення, що й провокує здуття (це може тривати навіть роками). Щодо синдрому подразненого кишківника, то саме глисти здатні дратувати та провокувати запальні процеси стінок кишок, оскільки паразити кріпляться до їхніх слизових.
  8. Проблеми з репродуктивною системою. Гельмінти здатні викликати порушення менструального циклу у жінок, кісти яєчників та міоми матки. У чоловіків паразити можуть викликати проблеми з простатою (аденому).
  9. Алергічні реакції. Деякі паразити можуть бути причиною таких проблем, як астма, атопічний дерматит, алергічний риніт, запалення аденоїдів. Чому це відбувається? Паразити дратують, а іноді навіть пробивають кишкову оболонку – у кров людини потрапляють молекули неперетравленої їжі. Наша імунна система реагує на це тим, що різко підвищує рівень еозинофілів (це клітини крові, що викликають алергію). Та й самі паразити – це по суті алергени для нашого організму.
  10. Порушення роботи імунної системи. Глисти послаблюють імунітет, тому організм стає чутливішим і «відкритішим» до різного роду інфекцій (людина часто хворіє на ОРВІ), з’являється дисбактеріоз кишківника.
  11. Онкологічні захворювання. Доведено, що хронічні отруєння організму, травми органів та тканин паразитами і тривалі запальні процеси в тілі, а також дефіцит поживних речовин і збій у роботі імунної системи можуть викликати розвиток пухлин.
  12. Запалення дихальних шляхів. Як вже було зазначено, паразити здатні мігрувати тілом людини, і дихальні шляхи – не виключення. З’являється нав’язливий кашель з мокротинням або без, нежить, підвищення температури і навіть пневмонія.

Чим можна заразитися у пісочниці

Які аналізи здати, щоб виявити паразитів

Тарас Жиравецький каже, що не існує універсального аналізу, який би точно діагностував наявність чи відсутність гельмінтів в організмі. Тому рекомендований такий «базовий» список аналізів, якщо ви або ваш лікар підозрюєте зараження паразитами:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • печінкові проби;
  • ниркові проби;
  • сечова кислота;
  • залізо;
  • креатинфосфокиназа загальна;
  • IgE загальний
  • антитіла до 9 паразитів (або хоча б антитіла до токсокар, аскарид, лямблій, якщо ваша лабораторія не виконує аналізу на 9 паразитів);
  • кал на яйця гельмінтів.

Як зрозуміти, що у дитини глисти?


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Топ-6 найкращих таблеток від глистів

Антигельмінтні препарати – єдиний надійний спосіб позбавитись глистів. Народні методи у лікуванні гельмінтозів не працюють. Купити таблетки від глистів можна в будь-якій аптеці, вони мають широкий спектр дії та швидко вилікують гельмінтоз без рецидивів.

Чому збільшуються лімфатичні вузли

Лімфатичні вузли грають важливу роль у розпізнаванні та реагуванні на чужородних агентів (бактерії, віруси, гриби, паразити, сторонні включення, злоякісні клітини). Тому збільшення лімфатичних вузлів може бути ознакою активності імунної системи у відповідь на інфекційний процес або появу атипових клітин, що повинно насторожити.

Как избавиться от паразитов народными средствами

Для лечения и профилактики заражения глистами можно воспользоваться народными средствами. Такие методы помогут избавиться от паразитов и не нанесут ущерба организму. Чтобы не допустить заражения паразитами, соблюдайте правила гигиены.

Чем можно заразиться в песочнице

В песочнице можно "подцепить" острицы, лямблии, токсокары и даже хламидии. Следите, чтобы ребенок не брал в рот игрушки из песочницы и обязательно мыл руки после игр.

Глистные инвазии у детей. Анализы для детского сада и школы

Оформление ребенка в школу или детский сад невозможно без предоставления справки по форме 086/10. Такой же документ необходим и в...

Комаровский: токсичны ли лекарства от глистов

Доктор Комаровский рассказал, токсичны ли средства от глистов. Можно ли давать маденьким детям препараты от гельминтов.

Целебные гельминты улучшают состояние здоровья больных с язвенным колитом и болезнью Крона

Доктор Вайншток с коллегами из университета Айовы провели исследование эффективности гельминтной терапии – назначения специальным образом приготовленных яиц гельминтов больным...

Глисты лечат кишечную патологию

Правильно подобранные дозы гельминтов могут принести облегчение пациентам, страдающим хроническими воспалительными заболеваниями кишечника (неспецифический язвенный колит и болезнь Крона). Скоро будут...

Бананы заражены яйцами глистов

Уже у 211 москвичей были обнаружены глисты в январе—феврале 2002 года. По сравнению с аналогичным периодом прошлого года заболеваемость аскаридозом...

Экономический ущерб от кишечных гельминтозов занимает четвертое место среди наносимого всеми болезнями и травмами вместе взятыми

На последнем заседании Правительственной комиссии по охране здоровья граждан обсуждался вопрос о защите населения от паразитарных заболеваний. Было принято специальное...

Глистные инвазии, или Как уберечься от паразитов

Лето — пора отпусков и активного отдыха на природе. Взрослые стремятся больше времени проводить на свежем воздухе, а дети много...

Глисты и паразиты вокруг и внутри человека. Миф или реальность

Скачко Борис Автор 20 книг, более 200 статей по фитотерапии, здоровому образу жизни Тема за последние годы уже набила оскомину. Одни...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю