Чим лікувати грип?

Лікарі розповіли про симптоми грипу, ускладнення та методи лікування захворювання.

Грип небезпечний своїми ускладненнями
Грип небезпечний своїми ускладненнями
Freepik

Зараз в Україні найпоширенішим є грип типу А, тому ми вирішили розповісти, як його лікувати, якщо ви захворіли.

Які штами грипу існують

Сьогодні найпоширенішими вірусами грипу людини є А та В – саме вони циркулюють зараз в Україні. Грип А – найнебезпечніший, тому що викликає ускладнення. Рідший штам грипу – В. Також існує грип типу С, що теж дуже рідко вражає людей. Що стосується перебігу хвороби, то якихось відмінностей між цими штамами немає. Найбільш вивчений штам грипу А, він зустрічається найчастіше.

Симптоми грипу А

Симптоми такого грипу такі самі, як і у інших видів ГРВІ, але захворювання виникає раптово і тяжче протікає. Ось основні симптоми грипу:

  • температура від 38 градусів і вище;
  • біль у суглобах і м’язах;
  • головний біль;
  • сухий кашель;
  • лихоманка, озноб та пітливість;
  • відчуття нестачі повітря та задишка;
  • загальна слабкість і втома;
  • почервоніння та біль в очах;
  • закладеність носа (нечасто);
  • блювання та діарея (нечасто).

Зазвичай при грипі відразу підіймається температура (до 39 градусів) і з’являється сухий кашель. Паралельно людина відчуває біль у тілі та слабкість. На другий-третій день можливі нежить, а на третій-четвертий – біль у горлі. Серед інших ГРВІ грип небезпечний саме своїми ускладненнями.

Найчастіше ускладнення грипу – це проблеми з нервовою системою та слухом. Серед таких ускладнень: неврит слухового нерву, пневмонія, міозити, міалгія.

Якщо вчасно не почати лікувати грип, можливі запаморочення, блювання, діарея, нудота, вушна інфекція, болі в животі і у грудях, напади астми, бронхіт, пневмонія, проблеми з серцем тощо. Іноді, на жаль, бувають і смертельні випадки.


Хто у групі ризику по ускладненнях грипу

Якщо ви – у групі ризику, при перших симптомах грипу зверніться до лікаря, аби попередити небезпечні ускладнення! До групи ризику входять:

  • діти молодше 5 років;
  • літні люди (старше 65 років);
  • люди з ослабленим імунітетом або хронічними хворобами (гепатит В і С, СНІД тощо);
  • вагітні;
  • люди з захворюваннями легенів (муковісцидоз, бронхіальна астма, ХОЗЛ);
  • люди з серцево-судинними хворобами;
  • люди з захворюваннями нирок;
  • люди з ендокринними проблемами (наприклад, цукровим діабетом).

ВАЖЛИВО! Якщо у вас є такі симптоми грипу, негайно зверніться до лікаря:

  • біль у грудях;
  • задишка чи утруднене дихання;
  • судоми;
  • запаморочення;
  • сильний біль у тілі (м’язи чи суглоби);
  • загострення хронічних хвороб.

А ось перелік небезпечних симптомів грипу у дітей:

  • блідість шкіри, сірий чи синій відтінок пальців або губ;
  • проблеми з диханням;
  • зневоднення (відсутність сліз, сечі);
  • біль у грудях;
  • температура, що не збивається жарознижувальними препаратами;
  • судоми;
  • загострення хронічних хвороб.


Як лікувати грип

Лікарі кажуть, що схема лікування грипу А і В однакова. Якщо ви підозрюєте у себе грип, самолікування тут неприпустиме – одразу зверніться до лікаря, який призначить правильні противірусні препарати, що не допустять ускладнень хвороби.

  1. Єдиний у світі препарат, що ефективно лікує грип типу А і В – це «Озельтамівір»Таміфлю», «Сельтавір», «Азельта», «Флукап» тощо). Важливо, що цей препарат потрібно прийняти у перші три дні з початку захворювання. Купити «Озельтамівір» можна за рецептом, тому треба звернутися до лікаря (він зробить тест на грип і визначить його тип). Якщо ви встигнете у перші три доби, то вже наступного дня відчуєте полегшення (через два-три дні людина перестає бути заразною). «Озельтамівір» критично важливий для людей з групи ризику.Сьогодні в аптеках дуже багато недоказових «противірусних» препаратів, тому не купуйте їх – вони ніяк не допомагають лікувати грип. Єдиний дієвий препарат, як ми зазначили вище, – «Озельтамівір».
  2. «Ібупрофен» або «Парацетамол» (найбезпечніші препарати для зниження температури). Дорослим приймати жарознижувальні потрібно при температурі 38,5, дітям – від 38 градусів. Підвищення температури – це захисний механізм організму, тому потрібно дати йому можливість поборотися з вірусом. Якщо ж ви чи ваша дитина погано переносите температуру, можна її збивати й при нижчих показниках, що зазначені.
  3. Протикашльові препарати. Такі засоби, коли у вас грип, можна вживати лише за призначенням лікаря. Але дітям до 6 років лікарі категорично не рекомендують приймати такі препарати. Справа в тому, що кашльовий рефлекс ще не сформований. При прийомі відхаркувальних засобів у легенях збільшується кількість слизу – дитина не може його відкашляти і він залишається у легенях (а це може викликати ускладнення).
  4. Багато рідини. При грипі необхідно вживати багато води, чаю чи морсу. Орієнтовно, за порадами МОЗ, це 4% від маси тіла. Якщо ваша вага 70-80 кг, в день ви повинні випивати біля 3 л рідини.

Як відрізнити ГРВІ та грип від коронавірусу

Чим НЕ можна лікувати грип

  • Антибіотики. Такі ліки використовують виключно при бактеріальних інфекціях, а віруси антибіотики не лікують. Є лише одна причина приймати антибіотики при грипі – коли до вірусної приєдналася бактеріальна інфекція (це визначає виключно лікар).
  • Вітаміни. Багато людей при грипі починають приймати вітаміни С і D, цинк. Насправді це не має ніякого сенсу, на вірус вони не мають ніякого впливу. А от надлишок цих вітамінів може бути небезпечним для організму.
  • Народні методи. При грипі не парьте ноги у гарячій воді, не дихайте над картоплею, не ставте гірчичники та банки тощо. Це все не лише неефективно, але й небезпечно. Всі ці процедури перегрівають тіло.
  • Краплі від нежитю. Якщо на фоні грипу у вас закладеність носу чи нежить, достатньо буде сольового розчину (якщо лікар не призначив іншого). Тому не витрачайте гроші на судинозвужувальні чи антибактеріальні краплі.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Как не заболеть гриппом

Чтобы не заболеть гриппом, обязательно вакцинируйтесь, тщательно мойте руки с мылом, не трогайте лицо, опасайтесь скопления людей

Грипп, вызывающий пневмонию: что делать

Об особенностях лечения гриппа и о том, что можно и чего нельзя делать при гриппе, рассказывает доктор медицинских наук Ольга Голубовская.

Мифы и правда о гриппе

Существует множество заблуждений и правдивых фактов о гриппе. Мы постарались развенчать мифы об этом заболевании и объяснить, где же все-таки истина.

Главные вопросы о гриппе и простуде

Мы собрали для вас главные вопросы о гриппе и простуде, а также - ответы на них. Вы узнаете, чем опасен грипп, как его отличить от простуды, как защититься от гриппа, каковы первые симптомы гриппа и ОРВИ, какие могут быть осложнения после гриппа и т. д.

Как отличить грипп от простуды

Эпидемиолог рассказал, как отличить грипп от простуды. А завотделом респираторных и вирусных инфекций Института эпидемиологии и инфекционных болезней имени Громашевского напомнила о четырех штаммах вируса гриппа в этом сезоне.

Доктор Комаровский: мифы о прививке от гриппа

Доктор Комаровский на своем сайте перечислил 10 мифов о вакцинации от гриппа, в которые давно нужно перестать верить.

«Цитовир-3» при гриппе: инструкция, аналоги, цена и отзывы

Главная профилактика гриппа - это вакцинация. Для профилактики и лечения ОРВИ и гриппа существуют также иммуномодуляторы. Среди них - "Цитовир-3".

Как защитить ребенка от гриппа: советы эпидемиолога

Эпидемия гриппа в разгаре, поэтому родители всячески стараются уберечь от вирусов своих детей. Об элементарных правилах профилактики рассказывает врач-эпидемиолог.

Грипп в Украине: симптомы, чем опасен и как лечить

В пяти областях Украины превышен эпидемический порог заболеваемости гриппом. Как уберечься от вируса и что делать, если избежать контакта с ним не удалось - в нашей статье.

5 полезных советов, как не заболеть гриппом

Специальное питаниеПересмотр системы питания в холодное время года – основная рекомендация. Организм должен получать определенные вещества, чтобы противостоять вирусу. Аскорбиновая и...

Стартовал сезон гриппа: симптомы, лечение, профилактика и распространенные мифы

В Украине стартовал сезон гриппа и ОРВИ, однако к счастью, порог заболеваемости пока не превышен и активность гриппа остается на низком уровне. Однако, в МОЗ прогнозируют, что «сезон» этих болезней продлится вплоть до мая следующего года. Кроме того переб

Грипп у детей: симптомы и лечение

Дети подвержены гриппу больше чем взрослые, поскольку иммунная система малыша еще не достаточно окрепла. Поэтому болезнь развивается быстрее и проходит тяжелее.

Победить грипп без лекарств

Природа приходит на помощь в борьбе с гриппом. Это известно с давних времен. Достаточно правильно пользоваться ее богатствами, говорит руководитель...

Лечение гриппа и ОРВИ комплексными гомеопатическими препаратами

Е.Ю. Радциг, Н.В. Ермилова, Н.А. Лобеева Кафедра оториноларингологии педиатрического факультета РГМУ До текущего момента сохраняется неоднозначное отношение к гомеопатии как методу...

Принципы профилактики и лечения гриппа и ОРВИ

Ф. Ершов Акад. РАМН, зав. отделением интерферонов Института микробиологии и эпидемиологии им. Н.Ф. Гамалеи Н. Касьянова Канд. мед. наук, старший научный сотрудник Острые респираторные...
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю