Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Вкусив кліщ: що робити?

Важливо витягти кліща у першу добу після укусу
Важливо витягти кліща у першу добу після укусу
Shutterstock

«Сезон кліщів» триває, тому ми вирішили нагадати вам, як діяти, якщо ви виявили укус кліща чи саму комаху на тілі.

Кліщі живуть у траві і часто є носіями такої небезпечної бактерії, як борелія. Якщо заражений кліщ кусає людину, то борелія потрапляє в кров і оселяється у нашому організмі, викликаючи хворобу Лайма (бореліоз).

Все непросто. Бо не усі кліщі – носії борелії і не кожен інфікований кліщ викликає хворобу Лайма. Також не завжди на місці укусу з’являється такий симптом, як еритема (почервоніння). Давайте розбиратися, як діяти.

Що робити, якщо вкусив кліщ

Не панікуйте, хоча, звісно, це складно, адже, за статистикою, кожен третій кліщ в Україні – переносник бореліозу. Однак для того, аби кліщ «передав» людині збудника, потрібно, щоб він знаходився на тілі не менше 24-72 годин. Тому очевидно, що важливо якнайшвидше зняти кліща з тіла. Саме тому лікарі закликають завжди відразу оглядати себе після повернення з лісу чи парку.

Щоб витягти кліща зі шкіри, а до лікарні далеко, бажано мати вдома спеціальний пінцет – тягти потрібно вгору, не крутити комаху, пінцет тримати перпендикулярно до шкіри.

Не завжди хвороба Лайма відразу якось проявляється. У 6 % випадках, навіть якщо людина заразилася, вона цього не зрозуміє, бо не буде таких симптомів, як підвищення температури чи еритема на місці укусу. Але є гарна новина: більшість людей, яких вкусив інфікований кліщ, не заразяться. Головне – вчасно зняти з себе кліща і провести профілактику.

Симптоми бореліозу

Інкубаційний період хвороби Лайма – від 2 до 30 днів, але у середньому становить 14 днів.

Важливий показник того, що кліщ був заражений бореліями, – це поява на місці укусу еритеми. Еритема – це почервоніння шкіри округлої форми, яке згодом стає все більшим (до 15 см в діаметрі). Еритема може бути одна, з центром, де вкусив кліщ, а може бути в різних місцях на шкірі (системні еритеми). Еритема необов’язково болить чи стає гарячою. Така пляма на шкірі з’являється у 80-90% людей, що заражені бореліозом.

Погана новина в тому, що не завжди при укусі зараженого кліща у людини виникає еритема. А ще часто еритема з’являється не відразу після укусу, а через тиждень-три. Тобто протягом цього часу борелії вже мігрують організмом, вражаючи лімфу і тканини, а людина може навіть цього не підозрювати. Тому якщо ви зняли з себе кліща, що пробув у вашому тілі понад добу та/або на шкірі є червона пляма, вам потрібна профілактика або лікування бореліозу.

Симптоми хвороби Лайма:

  1. Підвищення температури тіла. Ранні симптоми бореліозу схожі на симптоми застуди.
    Тому лікарі радять людям, що виявили на собі кліща, протягом тижня щодня міряти температуру. Якщо вона в нормі, це хороша ознака – ймовірно, кліщ був не бореліозний. Але зверніть увагу на такий момент: якщо після прогулянки на природі ви відчуваєте біль у лімфовузлах і лихоманку, а кліща на тілі немає, можливо, він вас все-таки вкусив.
  2. Трохи пізніше можуть з’явитися такі симптоми бореліозу, як біль у суглобах та м’язах, втома, головний біль, набряклі лімфатичні вузли, порушення сну, проблеми з концентрацією уваги, оніміння або поколювання у кінцівках Серед симптомів, які виникають у подальшому, – запалення міокарду, ураження клапанів серця. Серед пізніх неврологічних симптомів – менінгіт, параліч лицьового нерва.

Як правильно витягнути кліща

Профілактика бореліозу

Перша ланка профілактики хвороби Лайма після укусу кліща – прийом антибіотика «Доксициклін». Але цей препарат підходить лише у тому разі, якщо вам більше 12 років, ви не вагітні і не годуєте грудьми. «Золотий стандарт» лікування хвороби Лайма без ускладнень – це 100 мг «Доксицикліну» двічі на день протягом 21 дня. Прийом антибіотика виправданий, якщо:

  • був укус кліща;
  • кліщ був у тілі три доби;
  • на шкірі є еритема;
  • ви знаходитеся у районі, де є бореліоз.

Які аналізи здати після укусу кліща

Щоб виявити, чи інфіковані ви бореліями після укусу кліща, потрібно здати імуноферментний (ІФА) аналіз чи імуноблот. Але не все так просто. Якщо вкусив кліщ, а ніяких перерахованих вище симптомів немає, то лікарі рекомендують нічого не здавати, аби не витрачати час та кошти. Якщо після укусу є еритема чи інші ранні симптоми бореліозу, теж здавати аналіз не потрібно – тут і так зрозуміло, що кліщ був заражений. До речі, везти кліща, якого ви в себе витягнули, до лабораторії теж не потрібно.

Якщо ж ви все-таки вирішили здати кров на антитіла до бореліозу, то не біжіть робити цього одразу після укусу. Після контакту з бореліями ранні антитіла класу М з’являться в організмі через десять днів. Антитіла класу G – через три тижні. На жаль, буває так, що не завжди тест-система може розпізнати ці антитіла. Зазвичай на аналіз направляють для того, аби визначити, чи була інфекція і наскільки давно людина заразилася.

Як лікують бореліоз

Лікуванням бореліозу займається виключно лікар, адже потрібна терапія антибіотиками. Тривалість лікування та дозування препаратів може визначити теж лише лікар, тому самолікування тут недопустиме. На ранніх стадіях захворювання лікування триває від двох тижнів до місяця.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Як правильно витягнути кліща

Якщо ви інфікувалися бореліозом, ви можете відразу й не зрозуміти це. Симптоми на початку дуже схожі на звичайну застуду: підвищення температури, головний біль, загальна слабкість.

Что делать, если ребенка укусил клещ

Как защитить ребенка от укуса клеща и что делать, если клещ все-таки укусил

Обережно! З настанням тепла різко активізувалися кліщі!

Кліщі живуть не лише у траві, чагарниках, кущах та на невисоких деревах, але й на дитячих майданчиках, у піску і навіть можуть потрапити до нас в дім (якщо у вас є собака, яка принесе кліща на собі з вулиці). Але є й гарна новина: від кліщів можна захиститися за допомогою правильного одягу, репелентів, а також якщо слухати поради фахівців або вакцинуватися від енцефаліту.

Что такое болезнь Лайма

Болезнь Лайма представляет большую опасность для здоровья и даже жизни больного, если вовремя не начать лечение. Именно поэтому важно знать...

Клещи...Тест на боррелиоз

Укусы клещей: первая помощьС приходом теплых дней увеличивается риск возникновения клещевой инфекции у детей и взрослых. Клещи живут на открытом воздухе в...

Болезнь Лайма: все, что надо знать о клещевой инфекции

Болезнь Лайма (боррелиоз) является потенциально опасным для жизни состоянием, которое передается людям через укус клеща

Кашлюк: причини, симптоми, лікування

Кашлюк – це інфекційне захворювання, що характеризується поступовим наростанням кашлю, причому болісного. Окрім кашлю, спостерігаються різні прояви патології дихальної системи в цілому.

Парвовірусна інфекція: причини, симптоми, лікування

Парвовірусна інфекція не настільки відоме захворювання, як, наприклад, вітряна віспа, краснуха чи скарлатина. Цей вірус дуже заразний, але якщо у людини міцний імунітет, то інфекція протікає без жодних симптомів або ж є загальне нездужання і висип на тілі (інфекційна еритема). Парвовірусну інфекцію називають також «п’ятою хворобою», «хворобою ляпаса».

7 міфів про герпес

Герпес – один з найпоширеніших вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 67% усіх людей є носіями герпесу. І хоча вчені знають все про цю інфекцію, навколо неї ще досі існує багато міфів. Отже, головні міфи про герпес.

Скарлатина у дітей: причини, симптоми і лікування

Головні симптоми скарлатини – це дуже червоне горло, ознаки ангіни і шкірний висип (він з’являється у перший або другий день хвороби). Зазвичай висип на шкірі при скарлатині – це живіт, боки тіла, перед і боки шиї, природні складки та згини кінцівок.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю