Хвороба «Х»: що це таке і чи варто панікувати?

А ви вже чули про загадковий вірус, що загрожує світові?

Мережею шириться інформація, що світові загрожує нова пандемія
Мережею шириться інформація, що світові загрожує нова пандемія
Фото из открытых источников

Мережею шириться інформація, що світові загрожує нова пандемія, яка «забере у 20 разів більше життів, ніж ковід». Такий анонс розмістили на сайті Світового економічного форуму, що проходитиме цього року у Давосі.

Що таке хвороба «Х»

Насправді хвороба «Х» – не якийсь невідомий вірус, що вже поширюється світом і вбиває людей. Це – назва потенційного інфекційного захворювання, що могло б стати причиною нової пандемії. Прикладом такої пандемії став добре відомий нам вірус SARS-CoV-2, що спалахнув наприкінці 2019 року.

Ентоні Фаучі, голова Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США, наголосив, що буква «Х» у назві – це щось неочікуване і несподіване. Як відомо, у 2017 році спалахнув вірус Ебола у західній Африці, тому хворобу «Х» Всесвітня організація охорони здоров’я додала до списку вірусів, які потрібно досліджувати в першу чергу.

ВООЗ оновила список пріоритетних патогенів, що потребують негайного дослідження: створення вакцин, тестів і планів лікування. Хвороба «Х» – це вірус, який поки що невідомий і, можливо, непоширений серед людей.

У ВООЗ також перерахували понад 25 видів патогенів, що зустрічаються у дикій природі і здатні викликати пандемії. Серед них:

  • COVID-19;
  • геморагічна лихоманка Крим-Конго;
  • вірусна хвороба Ебола;
  • вірусна хвороба Марбург;
  • лихоманка Ласса;
  • близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV);
  • важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV),
  • лихоманка Ніпа та інші хеніпавіруси;
  • лихоманка Рифт-Веллі;
  • лихоманка Зіка;
  • хвороба «Х».


Такі захворювання «становлять ризик для громадського здоров'я через свій епідемічний потенціал і проти яких не існує або є недостатньо контрзаходів».

Усі перераховані хвороби – цілком реальні, а от хвороба «Х» – це медична метафора, цього патогену поки що не існує.

Чому говорять про хворобу «Х»

На форумі у Давосі будуть обговорювати потенційні пандемії, до яких необхідно підготувати систему охорони здоров’я. На Всесвітній економічний форум приїдуть Тедрос Гебреєсус, генеральний директор ВООЗ, Шям Бішен, член виконавчого комітету Всесвітнього економічного форуму в Женеві, а також інші провідні чиновники та вчені.

Деякі представники ЗМІ, почитавши анонс заходу на сайті, почали поширювати її у своїх публікаціях.

У оригінальному повідомленні було сказано: «Які зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів, враховуючи нові попередження ВООЗ про те, що невідома хвороба «X» може призвести до у 20 разів більшої кількості смертей, ніж пандемія коронавірусу?». В інтернеті відразу з’явилися десятки заголовків про хворобу «Х». Почалися обговорення «штучно створеного ковіду» та карантинні заходи. Але все це – маніпуляція!

Список недієвих ліків при коронавірусі

Чи потрібно боятися хвороби «Х»

Як ми вже сказали, хвороба «Х» – це узагальнена назва можливих майбутніх загроз, до яких треба підготуватися медицині. Це дозволить якнайраніше дослідити патогени і впровадити необхідні розробки. Подібна підготовка дозволила кілька років тому створити першу вакцину проти ковіду (це зайняло менше року). Висновок: боятися і панікувати не потрібно, це просто підготовка медиків до можливих загроз.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю