У одній з київських шкіл – спалах гострої кишкової інфекції
Гостра кишкова інфекція у одній зі шкіл Києва: які симптоми і як захиститися?
У столичній школі 6 вересня зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції. Розпочато епідеміологічне розслідування.
«Наразі, всі хворі були бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій. Частина з них перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші – проходять амбулаторне лікування під наглядом сімейного лікаря», – повідомили у Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб.
Що таке гостра кишкова інфекція
Гостра кишкова інфекція – це поширене захворювання травного тракту, викликане бактеріями, вірусами або паразитами, що потрапляють до організму з забрудненою водою, їжею чи через недостатню гігієну рук. Окрім того, збудники можуть передаватися через предмети і від інфікованих людей. Особливо небезпечні кишкові інфекції для дітей, бо здатні викликати у них різні ускладнення. Симптоми і тривалість хвороби залежать від типу збудника кишкової інфекції.
Гострі кишкові інфекції: причини, симптоми, лікування

Гостру кишкову інфекцію лікують насамперед за допомогою підтримки водно-електролітичного балансу, адже часто при хворобі людина втрачає рідину через діарею та блювання. Якщо причина кишкової інфекції – бактеріальна, лікар призначає антибіотики. Зазвичай використовується підтримуюча симптоматична терапія і людина одужує самостійно, але в деяких випадках можливі ускладнення, що потребує перебування у стаціонарі.
Симптоми гострих кишкових інфекцій
Серед основних симптомів кишкових інфекцій – такі:
- загальна слабкість;
- біль у животі;
- підвищена температура тіла;
- нудота і блювання;
- діарея.

Як не захворіти на гостру кишкову інфекцію
Для профілактики гострих кишкових інфекцій дотримуйтеся таких правил:
- Важлива гігієна. Перед тим як брати продукти чи готувати їжу, мийте руки. Обов’язково мийте руки після туалету, не забувайте дезінфікувати кухонне приладдя і поверхні перед приготуванням їжі. Не допускайте появи на кухні комах, гризунів чи інших тварин.
- Сира та готова їжа мають бути відокремлені. Тобто сирі м'ясо, риба та морепродукти не повинні знаходитися поряд з іншими харчовими продуктами. Якщо готуєте м'ясо чи рибу, користуйтеся окремими дошками, ножами та тарілками. Сирі м'ясо чи рибу зберігайте в закритому посуді, щоб не було контакту з іншими сирими чи готовими продуктами.
- Ретельна термічна обробка. М’ясо, рибу, морепродукти та яйця ретельно проварюйте чи просмажуйте. Страви з цими продуктами доводьте до кипіння і готуйте при температурі не нижче 70 градусів. При приготуванні сік з м’яса чи риби повинен бути прозорим, а не рожевим. Також після приготування та зберігання гарно нагрівайте їжу перед вживанням.
- Безпечна температура зберігання. Якщо ви приготували їжу, не тримайте її без холодильника довше двох годин. Також не можна тримати готові страви у холодильнику занадто довго – кожен продукт має свій термін зберігання навіть у холоді. Розморожувати продукти потрібно у холодильнику, а не при кімнатній температурі.
- Слідкуйте за якістю води та продуктів. Пити можна лише чисту або очищену воду, це стосується й приготування на воді. Купуйте лише свіжі незіпсовані продукти. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо коли їсте їх сирими. Не ризикуйте з продуктами, у яких закінчився строк придатності – одразу їх викидайте.
Коментарі