У Києві зафіксовано випадок ботулізму
Чоловік купив в’ялену рибу та отруївся.
У столиці людина заразилася ботулізмом, повідомили у
Головному управлінні Держпродспоживслужби в Києві. Ймовірно, причина – у вживанні ікри в’яленої риби, що була куплена у кіоску.
«З 27 червня Головним управлінням розпочато позапланові заходи державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, з відбором зразків для лабораторного дослідження», – кажуть у Держпродспоживслужбі.
Зараз триває розслідування.
Вкотре хочемо застерегти, що саме влітку зростає кількість харчових отруєнь, серед яких – така небезпечна хвороба, як ботулізм. Ботулізм має ускладнення, з якими навіть лікарям іноді важко впоратися.
Протягом 2020-2023 років у Києві було підтверджено дев’ять випадків ботулізму. Цього року – вже два (одна людина померла).
Як не захворіти на ботулізм?
Ботулізм – це серйозне отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Щоб захиститись від ботулізму, дотримуйтеся таких правил:
- якщо ви консервуєте їжу, дотримуйтеся відповідних температур і тривалості обробки продуктів;
- уникайте вживання продуктів, у яких може міститись ботуліновий токсин (пошкоджена або здута упаковка, консерви у випуклих банках, банки зі здутими кришками тощо);
- коли готуєте м'ясо чи інші продукти, правильно їх обробляйте, використовуйте різні дошки для нарізання сирих та готових продуктів;
- правильно зберігайте їжу (правильні температури для зберігання та заморожування продуктів у холодильнику);
- не купуйте продукти (особливо м'ясо та рибу) на стихійних ринках та у магазинах, щодо якості їжі у яких ви не впевнені.
Коментарі