В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Наразі в Україні поширюються 17 різних штамів ковіду.

Віктор Ляшко: "В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу"
Віктор Ляшко: "В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу"
Фото из открытых источников

Про це розповів Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, передає «Укрінформ».

«В Україні, за даними нашого епіднагляду, циркулює 17 штамів Covid-19, в тому числі і новий штам, який був виявлений нещодавно, – «Дженні». Якщо ми подивимось, що у нас по захворюваності, то бачимо зростання до кінця січня кількості випадків захворювання на коронавірус, але ми бачимо і зростання кількості випадків захворювань на грип, що не характерно для попередніх епідсезонів», – сказав Ляшко.

Міністр охорони здоров’я також зазначив, що за період середина жовтня – кінець січня на грип та грипоподібні захворювання перехворіли практично 2,5 млн українців. На жаль, є й летальні випадки.

Віктор Ляшко додав, що кількість госпіталізацій менша, аніж була протягом 2020-2022 рр., а стаціонари не перевантажені пацієнтами.

Наступний пік захворюваності на ГРВІ та грип, за прогнозами міністерства, очікується у лютому.

Ляшко ще раз нагадав про важливість вакцинації від ковіду і додав, що препарати є у наявності безкоштовно, а зробити щеплення можна у сімейного лікаря.

Новий штам коронавірусу «Дженні»

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.


Симптоми коронавірусу «Дженні»

Симптоми захворювання через цей штам схожі на інші варіанти ковіду:

  • лихоманка;
  • кашель;
  • загальна слабкість і втома;
  • болі у м’язах;
  • головний біль.

Окрім цих загальних симптомів коронавірусу, «Дженні» може викликати такі специфічні симптоми:

  • висип на шкірі;
  • діарея;
  • нудота та блювання;
  • біль у горлі;
  • проблеми з диханням;
  • запаморочення:
  • втрата нюху та смаку.

На сьогодні не існує спеціальних тестів, які б могли відрізнити штам «Дженні» від інших варіантів ковіду, тому потрібно звертати увагу на останні перераховані симптоми.

Ігор Кузін, головний санітарний лікар України, закликає людей вакцинуватися проти коронавірусу, адже «Дженні» насамперед небезпечний для людей з ослабленим імунітетом.


Симптоми грипу

Ми неодноразово перераховували симптоми грипу, але вкотре нагадаємо:

  1. Висока температура. Різке підвищення температури тіла часто є одним із перших симптомів грипу.
  2. М'язові болі. Біль у м'язах і суглобах теж може бути симптомом грипу.
  3. Слабкість та втомлюваність. На фоні грипу часто є загальна слабкість і втома.
  4. Біль у горлі. Біль або дискомфорт в горлі може виникнути внаслідок запалення.
  5. Кашель. Сухий або вологий кашель нерідко супроводжує грип.
  6. Нежить, чхання, сльозотеча, головний біль. Усі перераховані симптоми грипу часто виникають на фоні цієї вірусної інфекції.
  7. Тривала слабкість. Після періоду активних симптомів може виникнути тривала загальна слабкість і відчуття нестачі сил.

Щоб діагностувати грип або не сплутати його з іншими ГРВІ, необхідна консультація лікаря, тому не займайтеся самолікуванням.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.

Допомога в Україні: у Львові виконано операцію на мозку чотирирічному пацієнту з Північної Ірландії

Американський нейрохірург порекомендував звернутися до команди українських спеціалістів під керівництвом досвідченого нейрохірурга дитячої лікарні святого Миколая, Михайла Ловги

Цей вітамін знижує ризик смерті після 50 років

Якщо людина віком від 50 років вживає продукти, багаті на вітамін С, у неї повільніше втрачається м’язова маса (а її втрата – один з маркерів старіння організму). Коли є дефіцит вітаміну С, не лише м’язи швидше слабшають, а й з’являються інші проблеми зі

Після 40 років куріння жінка подолала рак легень завдяки новим методам лікування

Новий метод лікування раку легень змінив правила гри. Боротьба з раком легень

В деяких країнах алкогольні напої будуть мати попередження про рак

Ірландія вимагатиме їх, починаючи з 2026 року, і в інших країнах починаються спроби додати більш чітке маркування про ризики для здоров’я від вживання алкоголю.

У росії дітей з аутизмом будуть накачувати важким транквілізатором

За новими клінічними рекомендаціями МОЗ росії, знімати симптоми розладу у людей з аутизмом планують за допомогою застарілого важкого транквілізатора галоперидолу. Батьки дітей з розладами аутичного спектру та лікарі вже назвали цю рекомендацію небезпечною

У Києві діти отруїлися шоколадом з наркотиками

До Київської міської дитячої лікарні потрапили троє дітей зі столиці з ознаками інтоксикації. Усі вони їли шоколад, що, як виявилося, містив наркотичну речовину псилоцибін (він є у галюциногенних грибах).

У Японії – спалах захворювання, що вбиває третину хворих

З кожним днем у Японії фіксують все більше випадків небезпечної інфекції. Сьогодні вже більше 500 людей захворіли на «стрептококовий синдром токсичного шоку» (STSS), повідомляє The Guardian.

Майже 400 тисяч гривень: у ВР хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

На сьогодні держава виплачує 41 280 грн при народженні або усиновленні дитини. До речі, розмір цієї допомоги залишився ще на рівні 2014 року. Якщо подивитися на цю суму по відношенню до курсу долара, то з 2014-го вона зменшилася у два рази.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю