Лікування хребта – ін’єкції і блокади

Неймовірно важко забувається біль, ще важче згадується радість, а щастя й зовсім зникає безслідно, спокій вчить нас, але так мало.
(Чак Паланнік)

Ін’єкції кортикостероїдів для лікування поперекових корінцевих болів набули поширення з 1952 р. Введення протизапальних ліків в просвіт хребтового каналу, тобто епідурально – є невід’ємною частиною нехірургічного лікування захворювань хребта, що також використовується у Міському нейрохірургічному центрі МКЛ№2, як «останній рубіж» перед оперативним втручанням. Використовувані при даній маніпуляції препарати зменшують запалення, набряк тих анатомічних структур хребта (спинномозкових нервів, запалених міжхребцевих суглобів), які часто є джерелом болю. Вводяться препарати, що мають потужний протизапальний ефект, поліпшують кровообіг в зоні корінця, диску, зазвичай – це «коктейль стероїдів з анестетиками».
У більшості випадків, ці ін’єкції призначаються для лікування хребта після того, як популярні методи – лікувальна фізкультура та застосування лікарських препаратів – не поліпшили клінічну картину. Часто, застосування ін’єкцій та блокад є єдиним можливим методом лікування хребта на певному етапі тому, що хворий не здатний приймати інші «традиційні» методи, так як «заблокований» болем, або має протипоказання до застосування сильнодіючих медикаментозних засобів.
Епідуральні ін’єкції в лікуванні хребта дещо ефективніші, ніж прийом таблетованих протизапальних і знеболюючих препаратів, так як вони передбачають введення ліків безпосередньо в анатомічну область, яка є «генератором» болю, зменшуючи ймовірність системних побічних ефектів, що характерно при внутрішньом’язовому, внутрішньовенному застосуванні високих доз НПЗЗ.
Чіткими показаннямидо епідурального введення стероїдів є радикулопатії, що виникли в ранніх стадіях остеохондрозу хребта (І-ІІ ст).
І стадія (початкова) – люмбаго, люмбалгія, ІІ стадія – нестабільність хребцевого сегменту, у вигляді його підвищеної мобільності, що призводила до подразнення сегментарних корінців та їх компресії, клінічно – радикулярний біль, що минав при рухах, змінював характер, сторону, відбувалась міграція болю в нозі.
- Гостре виникнення больового синдрому в нозі при протрузії диску до 6 мм.
- Явища дисциту, епідурит, запальні процеси в міжхребцевих суглобах
- Множинні протрузії дисків
- Стовщення задньої поздовжньої звязки
Протипоказання до проведення маніпуляцій: - Відмова пацієнта;
- Інфекційні ураження шкіри в місці передбачуваної пункції або системний інфекційний прцесс.
- Алергічні реакції на анестетики.
- Гостра компресія спинного мозку;
- Застосування препаратів, що впливають на згортання крові – антикоагулянти (гепарини, варфарин) і антиагреганти (клопідогрель);
- Вагітність.
Повне зняття болю після застосування малоінвазивних процедур при лікуванні хребта наступає приблизно у 50% пацієнтів після першої процедури. Якщо повнота ефекту після першої процедури не досягнута, призначать повторне введення не раніше ніж через 1,5 місяця, до 3-х разів протягом півроку. Малоінвазивна процедура повинна дати можливість пацієнту перейти до реабілітації, звільнивши його від сильного болю.
Дана маніпуляція проводиться таким чином:
1. Пацієнт вкладається на живіт.
2. Місце пункції ретельно обробляється антисептиком.
3. У місці введення голки проводиться місцева анестезія шкіри розчином бупівакаїну або лідокаїну.
4. Лікар проводить процедуру.
5. Після закінчення маніпуляції накладається асептична пов’язка.
Після процедури, потрібно провести 30-60 хвилин у палаті для контролю за дією ліків. Після ін’єкції потрібно до кінця дня уникати будь-якої діяльності пов’язаної з навантаженням. 
Біль також може збільшитися протягом наступних 24-48 годин. До моменту, коли знеболююче повністю вступить в силу може пройти 24-72 годин.
Після процедури пацієнт може пити й їсти без обмежень і слід уникати керування автомобілем протягом 12 годин.
При відсутності ефекту від консервативної терапії та епідуральних блокад напротязі 2-ох місяців необхідно розглянути питання щодо оперативного лікування.
 
Підготував лікар-нейрохірург Кудлаєнко Н.Д. (0995208236) Кривий Ріг

Назар Дмитрович Кудлаенко
Назар Дмитрович Кудлаенко
Нейрохирург


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев

    Читайте также


    Статьи


    САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ