Катаракта: які симптоми і як лікувати

Що таке катаракта, які види катаракти бувають, симптоми катаракти і як лікувати це захворювання.

Чому виникає катаракта і як її лікувати?
Чому виникає катаракта і як її лікувати?
Фото из открытых источников

Катаракта: що це

Всередині нашого ока, навпроти зіниці, знаходиться епітеліальне утворення, що називається кришталиком. Кришталик працює як лінза: заломлює промені, фокусує і проєктує їх на сітківку – так ми можемо чітко бачити все, що нас оточує. Кришталик у нормі прозорий, але саме катаракта робить його мутним (частково або повністю). Такий кришталик вже не може виконувати свої природні функції.

При найменшому помутнінні кришталика світло розсіюється або блокується – людина починає бачити начебто через плівку. Якщо не лікувати катаракту, з часом можна навіть повністю втратити зір.

10 симптомів проблем з очима, які не можна ігнорувати

Які бувають види катаракти

  1. Вроджена катаракта. Таке захворювання зустрічається у 3% від усіх випадків катаракти, але саме така катаракта найчастіше призводить до втрати зору. Прогресування хвороби швидке, тому лікувати вроджену катаракту необхідно якнайшвидше. Зазвичай це перші місяці після народження дитини з катарактою. Часто при виявленні вродженої катаракти також є супутні відхилення: проблеми з серцем, глухота тощо. Причини вродженої катаракти – метаболічні захворювання у матері, інфекції, хронічна інтоксикація організму, алкоголь і куріння. Батьки можуть спочатку не помітити, що у дитини катаракта. Тому зверніть увагу, чи стежить малюк за предметами перед його очима – якщо ні, зверніться до лікаря.
  2. Вікова катаракта. Коли з віком порушуються біохімічні процеси в кришталику, може виникнути катаракта. За статистикою, катаракта може з’явитися як у 40 років, так і у 80 – все залежить від індивідуальних особливостей організму. На початку хвороби кришталик зовсім трохи мутнішає і ущільнюється, тому людина може не помічати особливого дискомфорту. Зазвичай цей період триває близько двох років. Далі у людини відчутно погіршується зір, з’являється пелена (незріла катаракта).
    При зрілій катаракті зір стає все гіршим, кришталик повністю мутнішає, часто збільшується, що викликає підвищення внутрішньоочного тиску, зіниця стає білою. Зріла катаракта – це остання стадія хвороби – кришталик стає коричневим і розрідженим. Інколи він навіть опускається на дно ока.
  3. Травматична катаракта. Така катаракта виникає на фоні якогось зовнішнього впливу на кришталик. Травматична катаракта швидко прогресує, тому її треба лікувати максимально швидко. Через удар тупим предметом – це контузійна катаракта. Кришталик зміщується, можливе розірвання зв'язок. Токсична катаракта може виникнути через вплив на око кислот та лугів, важких металів чи отрут. Променева катаракта – наслідок іонізуючого випромінювання.

Симптоми катаракти

Головний симптом катаракти – це безпричинне відчуття пелени перед очима і візуальне помутніння зіниці. Людині треба більше світла, щоб роздивитися якісь дрібні предмети, об’єкти, на які вона дивиться, знебарвлені або менш яскраві. Отже ось основні симптоми катаракти:

  • Погіршення зору. Одним із основних симптомів катаракти є поступове погіршення зіру. У перший період це може виявлятися в тому, що предмети стають розмитими або менше яскравими.
  • Відчуття занадто яскравого світла. Люди з катарактою можуть відчувати, що світло стає яскравішим або неприємним. Вони можуть уникають яскравого освітлення і шукати тінь.
  • Проблеми з нічним зором. Катаракта може призводити до проблем з нічним зором. Люди можуть відчувати труднощі у розрізненні об'єктів або рухливості в умовах слабкого освітлення.
  • Зміни у сприйнятті кольору. Катаракта може впливати на сприйняття кольору, роблячи його менш насиченим або змінюючи колірну гамму.
  • Окуляри стають неефективними. Люди можуть помічати, що їхні окуляри для читання або далекозорості вже не допомагають так, як раніше.
  • Погіршення зору вдень. Зорова ясність може знижуватися вдень, таке погіршення може відбуватися поступово.

Як тільки ви помітили у себе якісь з цих симптомів, одразу зверніться до офтальмолога, аби не втратити час і зберегти зір.

Чому виникають "мушки" перед очима?


Причини катаракти

За статистикою, 70 % хворих на катаракту – це літні люди віком за 70 років. Але багато що залежить і від генетики, способу життя та індивідуальних особливостей організму. Природна причина виникнення катаракти – це вікове згортання білків в кришталику. Отже, чому виникає катаракта:

  • Старіння організму. Найпоширеніша причина катаракти – старіння організму. З роками кришталик стає менш гнучким і прозорим, що призводить до його помутніння.
  • Травми. Ушкодження ока може призвести до формування катаракти. Це може бути в результаті травми, удару або іншого травматичного впливу на око.
  • Вроджені аномалії. Катаракта може бути вродженою або розвиватися в ранньому віці через аномалії кришталика.
  • Лікарських препарати. Деякі лікарські препарати, такі як стероїдні засоби, можуть сприяти розвитку катаракти при тривалому вживанні.
  • Захворювання ендокринної системи. Деякі хвороби, такі як цукровий діабет, можуть збільшити ризик розвитку катаракти. Це пов'язано із змінами в обміні речовин та накопиченням цукру в кришталику.
  • Вплив ультрафіолетового випромінювання. Довготривале вплив сонця на очі може сприяти розвитку катаракти.
  • Генетична схильність. У деяких випадках генетичні фактори можуть впливати на схильність до катаракти.
  • Тяжкий авітаміноз. При тривалій нестачі деяких вітамінів теж може розвинутися катаракта.
  • Серйозні стреси.
  • Негативний вплив поганої екології або радіації.

Лікування катаракти

Важливо після 40 років щороку проходити комплексний офтальмологічний огляд. Виявити початок розвитку катаракти можна за допомогою біомікроскопа. Лікар визначає гостроту поля зору, проводить огляд очного дна, визначає внутрішньоочний тиск. Все це допомагає визначити стадію хвороби.


Єдиний спосіб лікування катаракти – хірургічний. Лікар видаляє пошкоджений кришталик і замінює його на штучний. Внутрішньоочна лінза підбирається у залежності від особливостей хвороби того чи іншого пацієнта.

Але навіть після заміни кришталика у 20% пацієнтів є ризик розвитку вторинної катаракти приблизно через два-три роки. При такій проблемі мутнішає кришталикова капсула, що тримає штучний кришталик. Причому спрогнозувати, чи буде у пацієнта вторинна катаракта, на жаль, неможливо. Насторожити після операції повинні такі симптоми вторинної катаракти, як зниження гостроти зору, нечіткість зображення, поява відблисків тощо.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Какие осложнения дает диабет

В первую очередь при диагнозе «диабет» страдает иммунитет. Диабетики должны очень тщательно заботиться о своем здоровье и своевременно лечить инфекционные...

Рідина для контактних лінз – обов’язково використовувати чи ні?

Застосування засобів контактної корекції зору підвищує комфорт життя, але безпека та здоров’я органів зору будуть залежати лише від вас. Аби...

Глаукома — причины, симптомы и методы лечения

Глаукома — патологическое состояние органа зрения, которому присущи повышение внутриглазного давления и связанные с этим необратимые изменения со стороны клеток...

Что такое астигматизм?

Астигматизм - это состояние, при котором изменяется форма глаза. В идеале глазное яблоко должно иметь форму идеально круглого шара, свет попадает в него и равномерно изгибается. Но если глаз приобретает овальную форму, свет будет отклоняться больше в одну сторону, чем в другую, это значит, что в фокусе находится только часть объекта. Вещи на расстоянии могут выглядеть размытыми и волнистыми.

Макулодистрофия сетчатки глаза: виды, диагностика, лечение

Макулодистрофия развивается чаще всего у пожилых людей. При заболевании ухудшается зрение из-за прорастания сосудов в сетчатку. Затормозить развитие макулодистрофии можно разными способами. Самый надежный - ингибиторы ангиогенеза

10 симптомов проблем с глазами. Не игнорируйте их!

Обязательно обратитесь к офтальмологу, если у вас хотя бы один из этих симптомов: покраснели глаза, "песок" в глазах, они слезятся, "мушки" перед глазами, чешутся веки, светобоязнь, болят глаза при взгляде влево-вправо, устают глаза, двоится и вы ощущаете тяжесть в глазах

Какие контактные линзы самые лучшие для глаз?

Выбирая однодневные контактные линзы для коррекции зрения, человек забывает о необходимости ухода за ними, соблюдении графика замены, организации хранения. Все...

Какой синдром может возникнуть при длительном ношении маски?

Из-за длительного ношения защитной маски может развиться синдром сухого глаза. Офтальмологи призывают не заниматься самолечением и не использовать капли для глаз без назначения врача

NovuMedical помогает улучшить зрение - Леонид Дембский

Методы домашнего оздоровления зрения пользуются больой популярностью в странах Европы, Азии и других развитых странах. Жители этих стран сознательно подходят к своему здоровью, поэтому постоянно заботятся о своем организме

Как лечится атрофия зрительного нерва

Атрофия зрительного нерва подлежит лечению разными способами, среди которых хирургическое вмешательство, консервативное лечение, посредством приема определенных препаратов и физиопроцедур

Дистанционное обучение: как не испортить зрение за компьютером

Во время карантина дети вынуждены учиться дистанционно, поэтому проводят много времени перед экраном компьютера. Как сохранить зрение?

Дакриоцистит

Воспаление слезного мешка называют дакриоциститом. Это заболевание развивается вследствие закупорки или сужения слезно-носового канала и способно быстро переходить в хроническую форму. Привести...

Конъюнктивит

Конъюнктивит - глазная инфекция, приводящая к воспалению слизистой оболочки глаз – конъюнктивы. Офтальмологическое заболевание может поражать как один глаз, так и оба, с одинаковой частотой...

Почему возникают «мушки» перед глазами

Чаще всего возникновение пятен перед глазами - физиологическое явление, которое не требует лечения. "Мушки" появляются у людей с близорукостью или из-за возрастных изменений. Но нужно обязательно обратиться к врачу, чтобы исключить отслоение сетчатки, скачки давления, малокровие, проблемы с шейным отделом позвоночника и т. д.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю