Не чистіть ці фрукти й овочі: у їхній шкірці – найцінніше!
У шкірці яких овочів та фруктів найбільше вітамінів і мікроелементів?

Ми звикли чистити більшість овочів та фруктів, але, виявляється, це потрібно робити не з усіма, бо цінні поживні речовини містяться саме у шкірці. Що ж це за фрукти та овочі?
- Картопля. У шкірці картоплі міститься багато клітковини і харчових волокон, корисних для травлення, а також вітаміни С, В1, В2, В3. Тому коли запікаєте картоплю, залишайте шкірку.
- Ківі. Ця тоненька й пухнаста шкірка містить такі антиоксиданти, як вітаміни С і Е, вітамін В6, калій і фолієва кислота. Перед тим як їсти ківі, просто зачистіть ножем ворсинки, а шкірку залиште.
- Огірки. Очищений огірок перетравлюється організмом за 20 хвилин, а от його зелена шкірка – кілька годин (завдяки високому вмісту клітковини). Шкірка огірка багата на компоненти, що покращують роботу серця та знижують рівень холестерину: вітаміни К і В5, кальцій, калій і магній.
- Помідори. Цікаво, що шкірка помідора містить третину добової норми вітаміну С. Окрім того, саме у шкірці найбільше антиоксиданту лікопіну, що працює як потужна профілактика багатьох хвороб. Також там є вітаміни В1, В3, В6, магній та калій.
- Яблука. Яблука ми, звичайно, чистимо рідко – і це добре, бо їхня шкірка містить нерозчинну клітковину, вітаміни А і С, групи В, флавоноїд кверцетин (він захищає серце і бореться з алергією, має антиканцерогенні властивості).
- Баклажани. Найкорисніші мікроелементи містяться якраз у шкірці баклажану: вітаміни С і групи В, калій та антиоксиданти антоціани (працюють як профілактика запалень в організмі та знижують рівень холестерину).
- Виноград. Ресвератрол – головний цінний елемент у шкірці винограду (природний антибіотик). Також там є вітаміни С, Е, В, кверцетин (антиоксидант з протираковими властивостями). Отже, виноградна шкірка покращує роботу нервової системи, зменшує рівень стресу, «чистить» судини тощо.
Коментарі