Сезон ГРВІ: як відрізнити грип від ковіду?

Цього сезону в Україні будуть циркулювати чотири штами грипу. Як не сплутати грип з коронавірусом?

Як відрізнити грип від коронавірусу
Як відрізнити грип від коронавірусу
Фото из открытых источников

Експерти Центру громадського здоров’я передбачають, що в Україні протягом епідсезону 2022-2023 циркулюватимуть вірус ковіду SARS-CoV-2 та такі чотири віруси грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

У Міністерстві охорони здоров’я закликають громадян вакцинуватися від грипу чотиривалентними вакцинами, аби уникнути ускладнень захворювання.

«Найкращою профілактикою грипу та COVID-19 (належить до категорії ГРВІ) є вакцинація. Обидва щеплення належать до рекомендованих. Також памʼятайте, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками – хибне до затверджених протоколів лікування», – повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Як захиститися від грипу?

Окрім вакцинації проти грипу, МОЗ рекомендує дотримуватись таких епідемічних заходів:

  1. Самоізоляція, щойно почалися перші симптоми ГРВІ.
  2. Масковий режим.
  3. Утримання від великого скупчення людей.
  4. «Етикет кашлю» (кашляти або чихати у носову хустинку чи згин ліктя).

Окрім грипу, продовжується пандемія коронавірусу. Минулого року у цей самий час було зафіксовано 5,9 млн випадків ГРВІ та ковіду. Тоді за медичною допомогою звернулися 15,5% всього населення України. А от з початком війни в країні повної статистичної інформації, на жаль, немає.

«Ця війна призвела до перебоїв в отриманні в повному об’ємі інформації про захворюваність населення на грип та ГРВІ й проведення об’єктивного аналізу. Зниження статистичних показників відмічалось на територіях більшості адміністративних регіонів країни», – кажуть у Центрі громадського здоров’я.

Як відрізнити грип від ковіду?

Без тестування важко відрізнити грип від коронавірусу, оскільки симптоми цих захворювань дуже схожі. Але все ж є кілька відмінностей між ними:

  1. Якщо у людини грип, то найбільш виражені симптоми відчуваються протягом першого тижня хвороби. При ковіді зазвичай погане самопочуття загострюється протягом другого-третього тижня з початку хвороби.
  2. При ковіді частіше, ніж при грипі, людина втрачає нюх або смак. Але такий симптом відчуває не кожен пацієнт, тому цей спосіб відрізнити грип від ковіду ненадійний.

Як відрізнити ГРВІ та грип від коронавірусу?

Окрім того, існує вірогідність одночасно захворіти і на грип, і на коронавірус. Експерти Університету Південної Кароліни проаналізували перебіг хвороб у тисяч пацієнтів і дійшли висновку, що відрізнити грип від ковіду можна вже при появі перших ознак захворювання. Головне – звернути увагу на послідовність появи того чи іншого симптому.

Вчені вибудували зв'язок між симптомами і хворобою (грип, ковід, застуда чи алергія). Отже:

  • відразу піднялася температура – це ковід;
  • перший симптом – кашель, – це грип;
  • нежить та сльозотеча – алергія;
  • першим з’явився біль у горлі – застуда.


І хоча вчені зазначають, що не у всі люди хворіють однаково, але у більшості випадків симптоми з’являються саме у такій послідовності.

«Послідовність появи симптомів має значення. Знаючи, що кожна хвороба прогресує по-різному, лікарі можуть швидше визначити чи пацієнт захворів на COVID-19, чи інше захворювання. Це може допомогти їм ухвалювати кращі рішення щодо курсу лікування цього пацієнта», – пояснив Джозеф Ларсен з Університету Південної Кароліни.

Не займайтеся самолікуванням і при появі перших симптомів ГРВІ відразу зверніться до лікаря.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

В Украину придут три серьезных штамма гриппа

Совсем скоро в Украине ожидается три штамма гриппа. Эксперты рассказали, чем опасен грипп, когда ожидается пик заболеваемости и можно ли сочетать вакцинацию от гриппа с вакцинацией от ковида.

Бронювання вакцин від грипу

 З радістю повідомляємо гарну новину!⠀В...

В аптеках появились вакцины против гриппа

В украинских аптеках начали появляться вакцины против гриппа: корейская "Джиси Флю", вот-вот поступит в продажу голландская "Инфлювак", а через пару недель - французская "Ваксигрипп Тетра"

Минздрав: гриппом и ОРВИ могут заболеть до 7 млн украинцев

В Минздраве рассказали, что эпидемии гриппа пока что в Украине нет. При этом в стране есть всего 500 тысяч доз вакцин, а это очень мало, потому что должны быть вакцинированы более 8 миллионов человек. Единственный препарат, который назначается в первые 24 часа после заболевания гриппом, это "Осельтамивир".

Врач: вакцинироваться от гриппа во время эпидсезона нет смысла

Сделать прививку от гриппа нужно до начала эпидемического сезона, чтобы у человека успел сформироваться иммунитет. Если это сделать в разгар, смысла не будет.

В этом году украинцам грозят четыре штамма гриппа

В эпидемическом сезоне 2019/20 в Украине ожидаются четыре штамма гриппа. В Центре общественного здоровья напомнили о важности вакцинации и рассказали, как отличить ОРВИ от гриппа.

На Украину надвигается особо опасный вирус

В Минздраве предупредили, что в новом эпидсезоне следует ожидать четырех штаммов вируса гриппа, среди которых - сингапурский грипп, который проявил себя в прошлом сезоне.

После перенесенного гриппа обязательно уделите внимание почкам и сосудам

После перенесенного гриппа или ОРВИ очень важно помочь организму восстановиться, поскольку в первую очередь страдают сосуды, печень и почки.

Важные рекомендации врача о том, как защититься от нового вируса гриппа

Врач-инфекционист рассказала о том, кто в группе риска и как избежать осложнений после перенесенного заболевания.

Кому не стоит делать прививку от гриппа?

От вакцинации врачи рекомендуют воздержаться тем, кто имеет низкую массу тела (для своего возраста), у кого повышена температура (более 38...

В Минздраве рассказали, когда прививаться от гриппа

Так как специфический иммунитет формируется за 7-10 дней, вакцинироваться можно на протяжении всего эпидемического сезона. Об этом во время брифинга...

Некоторые штаммы гриппа могут повлиять на память

Немецкие ученые выяснили, что некоторые штаммы гриппа могут ухудшить память

Изобретено лекарство от гриппа, которое лечит за сутки

Японская фармацевтическая компания изобрела лекарство от вируса гриппа, которое избавляет от болезни за сутки

Внимание: превышен эпидпорог заболеваемости гриппом и ОРВИ!

Эпидемический порог заболевасти гриппом и ОРВИ в Украине превышен на 16,8%

Комаровский рассказал, как не заразиться гриппом в семье

Комаровский заявил, что не существует методов, которые защитят от гриппа на 100%, однако можно уменьшить вероятность заболевания
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю