У вакцинованих від ковіду підвищені ризики серцево-судинних та неврологічних захворювань

Вчені виявили, що у тих, хто вакцинувався від коронавірусу, вищі ризики хвороб крові, серця та судин.

У людей, що вакциновані від ковіду, збільшуються ризики деяких захворювань
У людей, що вакциновані від ковіду, збільшуються ризики деяких захворювань
Фото из открытых источников

Протягом останніх трьох років людям по усьому світу було введено 13,5 млрд доз вакцин проти коронавірусу – це дозволило врятувати понад мільйон життів лише у Європі. Але є певна кількість людей, що зіткнулися з побічними ефектами від цих щеплень.

Таких висновків дійшли спеціалісти дослідних центрів Global Vaccine Data Network, що дослідили 99 млн людей з восьми країн на супутні захворювання, які були вакциновані. На сьогодні це – найглобальніше дослідження, йдеться у Bloomberg. У людей, що вакциновані від ковіду, збільшуються ризики захворювань крові, нервової та серцево-судинної систем. Загалом виявлено 13 несприятливих станів здоров’я, що стали наслідком вакцинації.

Які хвороби можуть бути у вакцинованих від коронавірусу

У тих, хто щеплений мРНК-вакцинами Pfizer Inc., BioNTech SE та Moderna Inc., підвищені ризики міокардиту (запалення серцевого м’язу). У тих, хто отримав вірусно-векторну вакцину AstraZeneca Plc, підвищені ризики утворення тромбів.

Після першої, другої та третьої доз вакцини від ковіду (особливо це стосується другого введення препарату Moderna) часто виявляли міокардит.

Четверта доза – збільшення ризиків перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серця).

Окрім серцево-судинних проблем, з вакцинами проти ковіду пов’язують також ризики розвитку такого неврологічного захворювання, як синдром Гійєна-Барре. Це коли імунітет починає атакувати периферичну нервову систему. Така реакція організму можлива протягом 42 днів як «побічка» після першого введення таких вакцин, як ChAdOx1 або Vaxzevria (розроблені в Оксфорді). При введенні мРНК-вакцин такого не спостерігалося.

Після щеплення препаратом Vaxzevria у три рази збільшувалися ризики тромбозу (згустків крові у мозку). Через це у Данії було обмежено використання Vaxzevria.

Вірусно-векторні вакцини проти ковіду (одна з них – AstraZeneca), підвищують ризик запалення спинного мозку (мієліту). Векторні та мРНК-вакцини мають також здатність викликати запалення і набряк спинного та головного мозку (енцефаломієліту).

Єльська школа медицини провела дослідження, що виявило такі поширені поствакцинальні симптоми: надмірна втома, «туман у голові», непереносимість фізичних навантажень, оніміння. Причини таких побічних реакцій на разі невідомі, діагностичних тестів для таких станів і тактик лікування поки що немає.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Схвалено першу в світі інгаляційну вакцину проти ковіду

Компанія CanSino створила препарат під назвою Convidecia Air. У його складі – такі самі компоненти, що й у звичайній ін’єкційній вакцині проти ковіду.

Как заплатить за газ «тысячей Зеленского»?

Рассчитаться за «коммуналку» «тысячей Зеленского» могут люди старше 60 лет, а с 28 февраля такую возможность будут иметь украинцы с 1 и 2 группой инвалидности.

С 24 января «тысячу Зеленского» можно потратить на лекарства

С 24 января украинцы смогут купить лекарства за «вакцинальную тысячу». Но сделать это смогут только те, кому уже есть 60 лет. Такое решение принято на заседании правительства 19 января. Рассказываем, как это можно будет сделать.

Учителей будут вакцинировать Pfizer: как записаться?

24-25 мая начнется вакцинация против коронавируса работников сферы образования. Прививать будут Pfizer.

Тесты, КТ, госпитализация, лекарства: что из этого для пациентов с ковидом БЕСПЛАТНО, а что – нет

Лечение одного пациента с коронавирусом обходится государству примерно в 20 тыс. грн. Бесплатно по направлению врача можно сдать тест на ковид, сделать КТ или рентген и пройти полное лечение в стационаре

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.

Хвороба «Х»: що це таке і чи варто панікувати?

Мережею шириться інформація, що світові загрожує нова пандемія, яка «забере у 20 разів більше життів, ніж ковід». Такий анонс розмістили на сайті Світового економічного форуму, що проходитиме цього року у Давосі.

Сезон ГРВІ: як відрізнити грип від ковіду?

Без тестування важко відрізнити грип від коронавірусу, оскільки симптоми цих захворювань дуже схожі. Але все ж є кілька відмінностей між ними.

У вас ковид? Вы можете открыть электронный больничный без визита к врачу

Если у вас есть симптомы ОРВИ, гриппа или ковида, вы можете позвонить своему семейному врачу и в телефонном режиме получить советы по лечению. Доктор может открыть вам электронный больничный (максимум на 5 дней).

Ковид будут лечить препаратом «Молнупиравир». Кому его будут назначать?

У препарата прямое действие, блокирующее фермент, который нужен вирусу, чтобы производить генетический код. То есть «Молнупиравир» останавливает размножение вируса и уменьшает вероятность тяжелой формы болезни. Особых требований к хранению препарата нет, таблетки удобно принимать.

Вакцинованим від коронавірусу дітям планують також нараховувати тисячу

Президент Володимир Зеленський дав завдання Кабміну розробити механізм виплат неповнолітнім, які пройшли повну вакцинацію проти ковіду. Про це заявили у прес-службі президента. Нагадаємо, що вакцинуватися можуть підлітки від 12 до 18 років.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю